Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANKCIJE

Kina ratnim brodovima SAD-a zabranila posjet Hong Kongu

Prosvjed u Hong Kongu
Foto: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL
1/4
03.12.2019.
u 13:12

Ratni brodovi, kako piše Reuters, redovito su posjećivali Hong Kong što je tradicija još od vremena prije 1997. kada je on bio dio britanskog kolonijalnog carstva.

Kina je ipak reagirala. Nakon što je prošli tjedan američki predsjednik Donald Trump donio zakon kojim je podržao prosvjede u Hong Kongu, Peking je uveo sankcije SAD-u. Odsad je američkim ratnim brodovima zabranjen posjet Hong Kongu, a nametnute su sankcije i američkim nevladinim organizacijama.

Pritom je obrazloženje kineskog ministarstva vanjskih poslova o sankcijama sadržavalo upadljivo malo detalja, a jedan je od zaključaka analitičara na Zapadu i da su one relativno blage jer nisu sadržavale nove trgovinske barijere, na čije su se uvođenje dvije zemlje u posljednje vrijeme sasvim naviknule. Na listi nevladinih organizacija koje su se našle pogođene sankcijama nalaze se National Endowment for Democracy, Human Rights Watch i Freedom House. Kina pritom nije detaljizirala što će sankcije prema njima uključivati.

– To se čini kao prazna prijetnja jer te organizacije ne djeluju u unutrašnjosti Kine. Ali kad bi se pojavile prijetnje njihovu osoblju u Hong Kongu, bila bi to ozbiljna povreda slobode govora – rekao je Patrick Poon za Bloomberg.

Ratni brodovi, kako piše Reuters, redovito su posjećivali Hong Kong što je tradicija još od vremena prije 1997. kada je on bio dio britanskog kolonijalnog carstva.

Trumpov prošlotjedni zakon uključuje godišnje preispitivanje statusa Hong Konga kao posebnog trgovinskog partnera SAD-a ako Kina krši autonomiju grada.

VIDEO: Prosvjed u Hong Kongu

Ključne riječi

Komentara 5

AA
aabbcc
21:09 03.12.2019.

Trebali su izuzeti slucajeve za brodove tehnicki neispravne ili koji se pokvare na moru i treba im pomoc, popravka.

AN
anteupravda
15:20 03.12.2019.

Ameri su zakon,Samo gazite komunističku bagru

Avatar nekakav
nekakav
13:35 03.12.2019.

a onda se bude odluka potiho proširila na cijelo južno kinesko more... neki budu galamili, drugi kao neće poštivati, al će s vremenom svi se javiti kini i obavijestiti je da će brodićima proći morem... amerikanac ne bude, on će i dalje furati navodnu slobodu plovidbe, a nije potpisnik one konvencije.... čeka nas udaranje velikih, opet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije