Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Geostrateški Džibuti

Kina otvara 1. prekomorsku vojnu bazu

Kina
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
13.07.2017.
u 20:12

Iz vojne baze na Rogu Afrike kineska ratna mornarica moći će i kontrolirati stanje u Crvenom moru i štititi svoje brodove od pirata.

Tijekom jučerašnjeg dana, iz Kine je isplovio brod s kontingentom vojnika koji će oformiti prvu u povijesti kinesku prekomorsku vojnu bazu.

Odredište broda, na kojemu se nalazi nepoznati broj vojnika i cijeli niz opreme je Džibuti, zemlja na samom Rogu Afrike. Kako je potvrdio službeni Peking, odluka o osnivanju kineske vojne baze donesena je “nakon prijateljskih pregovora, a cilj je zaštititi kineske interese u tom dijelu svijeta”. Pregovori su očito vođeni još prošle godine, jer je izgradnja baze počela prije nekoliko mjeseci.

Štite transport i ulaganja

Iako je Džibuti relativno mala i siromašna zemlja, prilično je jasno zbog čega je Kina upravo tamo poslala svoju prvu vojnu postrojbu koja neće biti stacionirana na matičnom tlu. Svojim položajem Džibuti se nalazi na južnom dijelu ulaza u Crveno more, a kineska ratna mornarica i kinesko brodovlje koje će se zasigurno nalaziti ondje bez većih problema mogu kontrolirati međunarodne vode i prolaz do Sueskog kanala, odnosno mogu štititi svoje trgovačke brodove od napada somalijskih pirata.

Drugi očiti razlog je što kineske kopnene snage iz Džibutija mogu relativno lako štititi kineske investicije u središnjoj i istočnoj Africi. Kina već nekoliko godina kupuje zemljište na Crnom kontinentu i pokreće razvojne projekte u cijelom nizu zemalja regije, od Somalije do Kenije i Tanzanije, a prije tri godine najavili su kako će ukupne investicije u kratkom periodu premašiti 60 milijardi dolara. S tom količinom novaca u Africi je moguće nabaviti ne samo ogromne površine zemlje i uspostaviti poljoprivrednu proizvodnju koja Kini treba već i pokrenuti cijeli niz velikih industrijskih i kapitalnih projekata.

Globalna velesila

Uz ova dva glavna, izravna razloga za slanje stalne vojne misije u treću zemlju, Kina ima još jedan dobar razlog zbog kojeg će njezini vojnici stražariti pod afričkim suncem. Prestiž.

Naime, upravo je održavanje vojne baze na stranom tlu bio posljednji uvjet da se status Kine kao globalne velesile zacementira do kraja. Nuklearno oružje Peking već godinama posjeduje, gospodarski su razvijeni, ratnu mornaricu i nosače imaju unazad nekoliko godina. A sada imaju i bazu na stranom tlu.    

Komentara 5

Avatar nekakav
nekakav
13:25 14.07.2017.

je, stižu novi kolonizatori afrike. ali ovi moraju graditi pravu infrastrukturu, donose novac, zapošljavaju (mada crnčad neće raditi), donose svjetlo u afriku. da bi je eksploatirali, al ok je, i nijemce se eksploatira, amerikance, engleze, pa čak i neke hrvate. zanimljivo da kineska ulaganja su cijeli proizvod, grade prugu, cestu i dalekovode, da bi došli do neke rude, usput lokalci dobivaju pristup svijetu, koje im njihove korupiranje vlasti pod utjecajem bijelaca nikad nisu dale. a još ljepše, kinezi i proizvode nešto, nude afrikancima, a ovi njima svoje proizvode, od majmunskog mesa do ljudskog mesa. a vojna baza, e to je već velika stvar. kinezi time govore jedno, tu ćemo ostati dugo dugo, i kad vas ne bude, mi ćemo još tu biti. kineski infrastrukturni projekti su nešto, problem afrikanaca je taj da nisu vlasnici zemlje na kojoj žive, imaju sela, kuće, stoku napasaju. tako da kad država proda ili iznajmi velike površine, ta sela nestaju. i crnci (žao mi je, al oni su crnci) su onda prisiljen iraditi kod novog, ne-bijelog, već žutog gazde. koji je naviknut na radni ritam iz kine, gdje nema spavanja dužeg od 4 sata, niti radnog dana kraćeg od 16 sati. a radne navike afrikanaca su negdje u rangu prosječnog hrvata.

DU
Deleted user
09:37 14.07.2017.

Kina u Africi već godinama ima oko milijun ljudi koji svi do jednog rade za Kinu u toj zemlji. Ovo je samo nastavak Kineskoga utjecaja na Afričkom tlu. Zbog toga su Englezi i Amerikanci " presretni " jer im ovii otimaju besplatne resurse ispred nosa.

IR
iregua
21:49 13.07.2017.

a da malo pogledaš na kartu di je Djibouti.lp

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije