Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Kina za novi val optužuje Europu, tvrde da je novi soj došao sa smrznutom hranom

Foto: PIXSELL
1/7
19.06.2020.
u 12:41

Na udaru je bila norveška industrija lososa, a trgovine u Pekingu uklonile su sav losos iz prodaje

Kina za novi val zaraze u Pekingu, kojim se u osam dana zarazilo skoro 200 ljudi, krivi europski soj koronavirusa. 

Kineska je vlada jučer objavila podatke prema kojima tvrde da je virus došao iz Europe, no i da postoje neke razlike od virusa koji se trenutno širi Europom. Vjeruju da je virus već neko vrijeme nalazio u uvezenoj smrznutoj hrani, piše Daily Mail.   

S današnjih 25 novooboljelih u Pekingu, ukupan broj zaraženih u posljednjih osam dana popeo se na 183. Testiraju se desetci tisuća ljudi, dijelovi grada su zatvoreni kao i škole.

Pet je provincija prijavilo ukupno 17 slučajeva zaraze koronavirusom povezanih s glavnim gradom od 11. lipnja. Većina njih su prodavači na tržnici Xinfadi ili bliski kontakti osoba zaraženih u Pekingu.

1/7

Ben Cowling sa Sveučilišta u Hong Kongu rekao je: "Moguće je da virus koji je prouzročio širenje zaraze u Pekingu stigao iz Wuhana u Europu i sada nazad u Kinu". Dodao je kako prvi slučaj još nije identificiran pa se ne može sa sigurnošću znati kako je širenje započelo.

Epidemiolog Wu Zunyou rekao je kako kineski virus nalikuje europskom te da on ne potječe iz Pekinga. "Ljudi ili robe izvan grada unijeli su ga na tržnicu", tvrdi. 

Proizvodi su se testirali, a državni su mediji izvijestili da je virus otkriven na daskama za sjeckanje koje se koriste za uvoz lososa. Zbog toga je na udaru bila norveška industrija lososa, a trgovine u Pekingu uklonile su sav losos iz prodaje. Wu je objasnio da su tržnice s morskim plodovima i ribom izvor zaraze zbog niske temperature i velike količine vlažnosti. Upozorio je i kako su daljnje istrage i provjere nužne.  

Norveška je negirala povezanost koronavirusa i svoje industrije, a stručnjaci su ustvrdili kako je mala vjerojatnost da je riba mogla prenijeti bolest.

Ukupno su u Kini zaražene 293 osoba što je najveći broj od početka svibnja. Do nedavno su novi slučajevi bili uvezeni iz drugih zemalja, no u Pekingu je trenutno prisutna lokalna transmisija bolesti. 

 

Ključne riječi

Komentara 1

SI
sisavac
14:01 19.06.2020.

hehe, sad kad krene ispitivanje kud je sve meso iz njemačke klaonice otišlo, one u kojoj je 650 radnika oboljelo... sad imamo i europski soj virusa. zanima nas soj koji je prethodio kineskom. jer prošlog ljeta su i kod nas harale neobične gripe... pitajte doktore, nek vam vele koja ih je bolest iznenadila u srpnju prošle godine. 'gripa'!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije