Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spremni na suradnju

Kina nudi cjepivo protiv COVID-19 istočnoj i srednjoj Europi

CHINA-BEIJING-XI JINPING-EU LEADERS-MEETING (CN)
Foto: Xie Huanchi/XinHua/PIXSELL
1/4
09.02.2021.
u 13:44

Ključ trajnog odnosa Kine i zemalja regije jest u otvorenosti i sudjelovanju, smatra Xi Jinping

Kina je na virtualnom summitu inicijative Kina+17 ponudila doze cjepiva protiv COVID-19 zemljama srednje i istočne Europe te pozvala na jačanje suradnje. Kina je spremna na suradnju na području cjepiva, rekao je predsjednik Xi Jinping na videokonferenciji s čelnicima 17 zemalja srednje i istočne Europe, izvijestila je  kineska novinska agenciju Xinhua.

Xi je podsjetio da je Srbija već primila milijun doza cjepiva koje proizvodi kineska tvrtka te da je Mađarska također potpisala sporazum s kineskim proizvođačem. Kina će, kako je rekao šef države Xi Jinping, razmotriti slične mogućnosti s ostalim zemljama regije. Ključ je trajnog odnosa Kine i zemalja regije u otvorenosti i sudjelovanju, smatra Xi.

Peking je posljednjih godina investirao milijarde eura u infrastrukturne projekte u južnoj i istočnoj Europi, što je naišlo na kritike Europske unije. Bruxelles, piše agencija dpa, u tome vidi pokušaj širenja kineskog utjecaja i podjele Europe.

Pemijer Andrej Plenković na virtualnom summitu, koji je odgođen uživo zbog pandemije koronavirusa, rekao kako je Kina+17 "jedinstvena inicijativa koja gradi mostove između Europe i Azije" te je komplementarna Europskoj uniji. 

Posljednji sastanak na vrhu inicijative, osnovane 2012. s ciljem jačanja kineskih investicija u Europi, održan je 2019. u Dubrovniku, a tad joj se pridružila i Grčka. 

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
14:00 09.02.2021.

hahahaa! xiaomi cjepivo???? hahaha! no, kao da i ostala nisu iz kine! (😉 ) ma zaobići svo to smeće u širokom luku!💉💉💉

VO
Volimcrnepite
13:58 09.02.2021.

Na što je spala ta EU ?? Umjetna tvorevina nemože zaštitne maske sama proizvesti a kamoli cjepivo , dno dna .

TK
tkoznaa
14:57 09.02.2021.

Molim Vladu RH da zamoli Mađarsku da joj da svu dokumentaciju ruskog cjepiva i suglasnost na uvoz istoga. Ne treba sve ispočetka, osobito ne u EU ispitivati svatka država za sebe. Dovoljno je da je jedna država napravila ispitivanje i da druga pregleda i ako je sve ok uveze cjepivo. Jel' nas treba još više zakovidati. Plenkoviću kasnio si u Glinu 3 dana, Plenkoviću kasniš sa uvozom cjepiva. HRT ponosno kaže"Stigao je kontigent cjepiva iz Belgije i počinje kampanja cijepljenja u Hrvatskoj". Ali, cijeli dan nisu rekli da je stiglo samo 18.600 doza cijepiva. Alooooo Vladaaaaa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije