Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kina na rubu živaca

Kina na rubu živaca: Tko će na kraj s tim Korejama

koreja-rat
reuters
25.11.2010.
u 13:18

Danas se oglasila i Kina. Tamošnje ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je zabrinuto zbog povećanog opsega vojnih vježbi u Žutom moru

Sjeverna Koreja spremna je za vojno djelovanje ako Južna Koreja nastavi “ići putem vojnih provokacija. Usto, Pyongyang je optužio Sjedinjene Države da dolijevaju ulje na vatru i povećavaju napetost slanjem nosača zrakoplova USS George Washington i prateće flote na vježbe u Žuto more. Iako je ovo jedini (simbolični) potez koji Washington može povući, dolazak nosača zrakoplova, osobito u ovakvim situacijama, smatra se ozbiljnom porukom.

Poziv na suzdržanost


U međuvremenu, na hitnom sastanku južnokorejske vlade donesena je odluka da se uvelike poveća vojna sila na pet južnokorejskih otoka koji se nalaze Žutom moru u blizini granice.

Vlada je također donijela odluku da se dosadašnji set pravila ponašanja prema provokacijama iz susjedne države, koja su bila relativno pasivna, zamijeni aktivnijim pristupom.

U četvrtak se oglasila i Kina. Tamošnje ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je zabrinuto zbog povećanog opsega vojnih vježbi u Žutom moru. Peking je naglasio da se protivi svemu što potkopava mir i stabilnost na Korejskom poluotoku. Nekoliko sati prije nego što je objavljeno priopćenje, kineski premijer Wen Jiabao, koji se nalazi u posjetu Moskvi, kazao je da je situacija na poluotoku “teška i komplicirana”. On je obje strane pozvao da se suzdrže, a međunarodnu zajednicu da učini više kako bi se smanjile napetosti.

Sama činjenica da je Kina reagirala na ovaj način, i to dva dana nakon incidenta, pokazuje da je Peking, jedini saveznik Sjeverne Koreje, na rubu živaca, ali da se kontrolira i da ne želi da reakcija bude predimenzionirana.

Održati režim na životu


Naime, jedini scenarij koji Pekingu nikako ne bi odgovarao jest kolaps režima u Pyongyangu. Kina već vrlo dugo ulaže i golema sredstva da do toga ne bi došlo – opskrbljuje Pyongyang sa 90 posto potrebnih energenata i podmiruje više od polovice potreba za hranom. Kina želi potiho održati režim jer joj nikako ne odgovara destabilizacija Korejskog poluotoka – u slučaju da se režim u Pyongyangu raspadne, bilo bi teško zadržati rijeku izgladnjelih sjevernokorejskih izbjeglica koja bi se prelila preko dugačke granice s Kinom.

Usto, Kina odlično trguje s Južnom Korejom – njihova trgovinska razmjena prošle je godine bila vrijedna 140 milijardi dolara. Analitičari ipak ne očekuju da će Peking javno lupiti Sj. Koreju po prstima jer bi to mogao biti znak SAD-u i Južnoj Koreji da Kina prešutno odustaje od podrške Pyongyangu.

S obzirom na to, Seul i Washington imaju vrlo mali manevarski prostor jer je riječ o “kineskom dvorištu”, ali i zato što si SAD u ovom trenutku ne može priuštiti dodatno zaoštravanje odnosa s Kinom.

Komentara 512

OB
-obrisani-
19:26 25.11.2010.

kako li samo tako jadni roknuše onaj Južnokorejski razaraš ?

OB
-obrisani-
20:22 25.11.2010.

izgleda da sam ja ovdje upala nepozvana..... 200 kuna na ciferšlus

OB
-obrisani-
23:24 25.11.2010.

haha ma kakve klinke tamo su neke babe lezbe...i ta neka čudna kategorija.. Mene je jedna zvala da gledamo homose... To su sve poremećeni ljudi na iskrici... 100%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije