Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjene na vrhu

'Kina, Kina, Kina': Novi, prijelazni šef Pentagona mijenja fokus vanjske politike

Donald Trump i Patrick Shanahan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
04.01.2019.
u 08:37

Patrick Shanahan poznat je kao inženjer i dobar izvršitelj tuđih zamisli te kao vrhunski operativac, ali ne i kao vizionar u vanjskoj politici te ga se smatra politički neiskusnim

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon nedavne je ostavke ministra obrane Jamesa Mattisa ostala bez još jednog prepoznatljivog lica u međunarodnoj areni, a imenovanje njegova nasljednika Patricka Shanahana, zasad tek kao vršitelja dužnosti, nije ulilo povjerenje kritičarima američke vlade.

‘Što je Mattis učinio za mene?’

Mattis je ostavku podnio jer je sasvim drugačije od američkog predsjednika gledao na važnost savezništva u međunarodnoj areni te je vjerovao u partnerski odnos. Američki predsjednik pak, s druge stranke, ima pogled na svijet koji uvijek uključuje slijeđenje najprije američkih interesa, dok su savezništva tek privremena pojava. Novi vršitelj dužnosti ministra obrane i šefa Pentagona Shanahan u srijedu je najavio pomak fokusa američke vanjske politike s antiterorističkih tema na odnos s velikim globalnim silama.

Donald Trump i Patrick Shanahan
1/7

– Zapamtite: Kina, Kina, Kina – rekao je simbolično u srijedu na sastanku s glavnim dužnosnicima Pentagona, što je malo drugačija orijentacija vanjske politike u odnosu na Mattisovu.

Zanimljivo, upravo je odnos prema Kini, u gospodarskom, carinskom, ali i vojnom kontekstu, bio jedna od glavnih poruka kampanje Donalda Trumpa kada je 2015. godine najavio svoju kandidaturu za predsjednika SAD-a.

Kako javljaju američki mediji, tijekom prvog sastanka na početku Shanahanova mandata, američki je predsjednik preuzeo glavnu riječ kako bi kritizirao prethodnika mu Mattisa, dok je kraj njega bez riječi sjedio novi vršitelj dužnosti lidera institucije.

– Što je on (Mattis, op. a) učinio za mene? Što je učinio u Afganistanu? Ne baš dobro. Kao što znate, predsjednik ga je Obama smijenio. A u osnovi sam ga i ja – rekao je tada Trump. Pa ipak, Mattis je sam podnio ostavku nakon nekog vremena ne baš sjajnih odnosa s predsjednikom.

Shanahan je spomenuo da se treba usredotočiti i na trenutačne operacije u Afganistanu, Siriji i drugdje, ali one očigledno nisu u glavnom njegovu fokusu.

Shanahanu se spočitava nedostatak političkog iskustva. Iako je imenovan na mjesto v. d.-a, što i nije uobičajeno za ministra obrane, te ga se ističe kao poslovnjaka i inženjera. Prije nego što je postao Mattisov nasljednik, bio mu je zamjenik. Unatoč tomu, uglavnom se spominje da su mu u nadležnosti bile organizatorske i tehničke stvari, poput proračuna, a ne pitanja globalnih međunarodnih odnosa i vizionarstvo u vanjskoj politici.

Kritičari američkog predsjednika zabrinuli su se jer je dolaskom Shanahana na čelo te institucije sada na toj poziciji čovjek koji bi zbog premalo političkog iskustva mogao bespogovorno slijediti Trumpa u svakom njegovom koraku. A Trumpu je cilj prije svega završetak ratova koji, što se njega tiče, predstavljaju samo teret američkim nacionalnim interesima. Zbog toga bi ministarstvo obrane, koje pod sobom ima najveću vojnu silu na svijetu, moglo još snažnije doći pod Trumpovu palicu. A za njega su ipak važniji kompetitivni odnosi s globalnim silama koje ugrožavaju američke interese nego savezništva s tradicionalnim partnerima.

Uz to, jučer popodne američki je State Department izdao upozorenje Amerikancima da povećaju opreznost ako putuju u Kinu zbog “arbitrarne implementacije zakona”.

Novi Kongres

Jučer je konstituiran i novi američki Kongres u kojem je većinu u Zastupničkom domu, nakon međuizbora u studenom, preuzela Demokratska stranka. Njoj je posebno važno pokazati se sposobnom kontrolirati američkog predsjednika kako bi povećala šanse pobijediti Trumpa na izborima krajem sljedeće godine.

Stranka je odmah najavila i usvajanje elemenata proračuna koji bi trebali, prema njihovu tumačenju, zaustaviti blokadu javne uprave koja traje već dva tjedna. Američki predsjednik želi da Kongres odobri pet milijardi dolara za gradnju zida, no Nancy Pelosi, nova predsjednica Zastupničkog doma i veteranka Demokratske stranke, rekla je da će demokrati odobriti 1,3 milijarde dolara za sigurnost na granici, ali ne i za zid.

– Ne, nećemo dati ništa za zid. Ne može nas nikako uvjeriti jer to je nešto što nije efikasno, a stoji milijarde dolara. Zid šalje krivu poruku o nama kao zemlji – rekla je Pelosi i dodala da je blokada vlasti Trumpova zamisao. Nije jasno kako će završiti sukob između dvije stranke jer Senatom i dalje upravlja Republikanska stranka koja tvrdi da neće prihvatiti mjere s kojima se Trump ne slaže.

No unutar Demokratske stranke pojavio se novi problem jer je dvoje predstavnika lijeve stranačke struje, Alexandria Ocasio-Cortez i Ro Khanna, reklo da neće glasati za tzv. zakon PAYGO prema kojem će se prilikom financiranja nekog programa morati precizirati hoće li se financirati tako da se smanje drugi programi ili pak povećanjem poreza, a neće se za njih smjeti zaduživati. Brojna stranačka ljevica takve poteze drži “mjerama štednje”, a umjerenoj frakciji koju predvodi Pelosi populističko oponiranje tako će dolaziti i s desnice, ali i stranačke ljevice.

Trump: Iran je potpuno drugačiji nego prije

– Iran se jako promijenio i sada je drugačija zemlja nego što je nekad bilo – kazao je Trump na sastanku vlade SAD-a komentirajući odluku o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, a uz to je dodao: “Mogu raditi što god žele u Siriji, ali vidimo ih kako vuku svoje ljude iz Jemena i Sirije jer im je jedini cilj preživjeti” .

– Iran je namjeravao osvojiti cijeli Bliski istok i uništiti Izrael tijekom tog procesa, ali sada je to druga zemlja... Oni imaju pobunu svaki tjedan u svakoj zemlji. Želio bih pregovarati s Iranom, ali to je potpuno drugačija zemlja nego prije – rekao je Trump. (Hassan Haidar Diab)

Pogledajte video o vojnom avionu F-35:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije