Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi veliki šok na odlasku

Kina je istisnula SAD i postala najveći trgovinski partner EU

Muškarac promatra predsjednika Kine na stotinama plakata na jednoj zgradi u Šangaju
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
04.12.2020.
u 11:10

Europa je u međuvremenu postala najvažnije tržište za koje se nadmeću SAD i Kina, dok istodobno u EU raste strah od jačanja kineskog utjecaja i sustava vrijednosti koji nije kompatibilan s demokracijom i europskom vladavinom prava.

Dok američka vanjska politika u posljednjoj fazi administracije Donalda Trumpa postaje otvoreno protukineska, Kina je kao najopasniji američki globalni konkurent izgurala SAD s pozicije glavnog trgovačkog partnera Europske unije.

Prema posljednjim podacima Eurostata, vrijednost ukupne trgovinske razmjene ujedinjene Europe i Kine u prvih sedam mjeseci ove godine iznosila je 328,7 milijardi eura, a sa SAD-om 323,5 milijardi.

Jedini profitirali od korone

Istodobno je europski izvoz u Kinu iznosio 112 milijardi eura, što je manje za 1,8 posto na godišnjoj razini, dok je uvoz iz Kine porastao za 4,9 posto, na 216,7 milijardi eura. Europski izvoz u SAD istodobno je potonuo za gotovo 10 posto, na 203 milijarde eura, dok je uvoz iz SAD-a pao za čak 11,7 posto, na 120,4 milijarde. Došlo je do europskog rasta uvoza iz Kine, a izvoz u Kinu ostao je praktično nepromijenjen, dok je u istom razdoblju došlo do osjetnog pada trgovinske razmjene između Europe i SAD-a. Europski trgovinski deficit u bilanci s Kinom popeo se tako u prvih devet mjeseci ove godine na 136 milijardi eura, a u istom razdoblju prošle godine iznosio je gotovo 124 milijarde eura.

Još veći pad bilježi se u trgovinskoj razmjeni između Unije i Velike Britanije, koja je treći po veličini trgovinski partner EU. Europski izvoz u Britaniju u istom razdoblju pao je za više od 20 posto, a uvoz iz Britanije za više od 16 posto. Europa je glavni kineski trgovinski partner još od 2004., kada je Unija na toj poziciji pretekla Japan, no sad se prvi put dogodilo i obratno, odnosno da je Kina postala glavni trgovinski partner Europe, čime je Kina i na tom planu detronizirala SAD. Ti su podaci zasigurno šok za odlazeću američku administraciju.

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je na svoj smrtonosni pohod svijetom krenula upravo iz Kine, kao i snažnoj gospodarskoj krizi koja je na početku pandemije pogodila Kinu, kinesko se gospodarstvo brzo oporavilo i, prema najavama OECD-a, jedino je gospodarstvo koje se ove godine neće smanjiti, nego će rasti, i to 1,8 posto, a sljedeće godine čak osam posto. Drugim riječima, pokazuje se da pandemija koristi Kini i kineskom gospodarstvu, koje nezaustavljivo raste. Istodobno će, prema podacima OECD-a, američko gospodarstvo ove godine pasti 3,7 posto, a sljedeće godine rasti 3,2 posto.

Potrošnja je u Kini u listopadu čak premašila lanjsku razinu. Suočena s globalnom gospodarskom krizom i padom potražnje na globalnoj razini, Kina se okrenula poticanju domaće potražnje. Samo u trećem tromjesečju domaća je potražnja potaknula i uvoz europskih proizvoda u Kinu, osobito u automobilskom sektoru, kao i u sektoru luksuznih proizvoda i telekomunikacija. Globalna zdravstvena kriza rezultirala je snažnim porastom kineskog izvoza medicinske i zaštitne opreme, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Kina je izvezla čak 44 posto ukupne zaštitne opreme kojom se trgovalo u svijetu u prvoj polovici godine.

Trumpova je administracija u drugom dijelu njegova mandata uložila silnu energiju da obuzda kinesku ekspanziju ne samo na gospodarskom, nego i na političkom, diplomatskom i vojnom planu, o čemu svjedoči i jučerašnja odluka Washingtona da ograniči putovanja u SAD članovima Kineske komunističke partije i njihovim obiteljima. Kada američko gospodarstvo više nije moglo konkurirati kineskom brzorastućem gospodarstvu na globalnom tržištu, Trumpova je administracija posegnula za trgovinskim i tehnološkim ratom, carinama, sankcijama i drugim mjerama, ali zasad bez osobitog uspjeha.

U Europu kroz “meki trbuh”

Europa je u međuvremenu postala najvažnije tržište za koje se nadmeću SAD i Kina, dok istodobno u EU raste strah od jačanja kineskog utjecaja i sustava vrijednosti koji nije kompatibilan s demokracijom i europskom vladavinom prava.

Zanimljivo je pritom da Kina za ulazak na europsko tržište koristi europski “meki trbuh”, odnosno zemlje srednje i istočne Europe, a osobito balkanske zemlje, koje se suočavaju s brojnim ekonomskim problemima, što onda olakšava kineski prodor. Kina za to koristi diplomatsku inicijativu koja okuplja Kinu i zemlje srednje i istočne Europe “17+1”, u kojoj važnu ulogu ima i Hrvatska, dok većina zemalja zapadne Europe sumnja u krajnje kineske motive.  

Ključne riječi

Komentara 8

FR
franjo2
12:41 04.12.2020.

Trump je upravu ali glupi ljevičari nekuže o čemu se radi.

NE
Nepokolebljiv
11:46 04.12.2020.

Silno uspjesno za EU! Znaci Kina u EU izveze 3 puta vise nego iz EU uveze! Trump se upravo ptoriv takove kineske prakse u trgovini s Amerikom borio. Trump je prisilio Kinu da poveca uvoz iz Amerike ze duplo. Vidjet cemo kako ce to Biden na brzinu vratiti na staro plus jos gubitak milion dva radnih mjesta radnika u Americi. Znadu Kinezi zasto nna Bidena i njegova sineka trose milijarde dolara!

DU
Deleted user
21:32 04.12.2020.

Europska unija nije država niti se ne pokazuje da to želi da postane upravo zbog tog nejdinstva u lošem je položaju .euro je precijenjen samo je pitanje vremena kada če propasti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije