Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus U SVIJETU

Predsjednik koji je predložio votku i kupku za borbu protiv korone: Prebolio sam COVID-19

FILE PHOTO: Belarusian President Lukashenko takes part in the celebrations of Independence Day in Minsk
Foto: VASILY FEDOSENKO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
28.07.2020.
u 18:03

Do ponedjeljka je u Kini potvrđeno ukupno 83.959 slučajeva zaraze, izvijestile su zdravstvene vlasti. Broj umrlih od Covid-19 i dalje je 4.634.

Ukupan broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao je 16 milijuna. Od početka epidemije širom svijeta preminula je 640.016 osoba.

17:58 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko kazao je u utorak da je imao koronavirus bez simptoma te da se već oporavio, navodi novinska agencija BELTA.

"Danas se susrećete s čovjekom koji je uspio stojećki preživjeti koronavirus. Liječnici su to jučer zaključili. Asimptomatski", kazao je Lukašenko tijekom posjeta bjeloruskoj vojski.

Šezdesetpetogodišnji vođa nije želio uvesti restriktivne mjere ili zatvoriti granice kako bi suzbio širenje koronavirusa. Prethodno je odbacio strahove zbog pandemije kao "psihozu" te je predložio votku i kupku u sauni za borbu protiv koronavirusa.

Do utorka je potvrđeno 67.366 slučajeva zaraze koronavirusom u zemlji s 9,5 milijuna stanovnika, dok su 543 osobe umrle, objavilo je ministarstvo zdravstva. Frustracija zbog odgovora na pandemiju jedan je od poticaja opozicijskim prosvjedima protiv dugogodišnjeg predsjednika uoči predsjedničkih izbora 8. kolovoza.

17:00 U Crnu Goru je u utorak dopremljen i četvrti, posljednji kontingent tri milijuna eura vrijedne medicinske opreme koju je toj zemlji za borbu protiv koronavirusa donirao EU, a koja zdravstvenom sustavu stiže na vrhuncu drugog vala epidemije tijekom kojeg se zarazilo dvije i pol tisuće ljudi.

Aivo Orav rekao je da donacija stiže u pravi trenutak, kada se Crna Gora suočava s drugim valom epidemije.

"Respiratori će značajno unaprijediti kapacitete crnogorskog zdravstvenog sustava, kako bi se sačuvali životi najugroženijih pacijenata. Međutim, iskreno se nadam da neće nužno biti svi u upotrebi", rekao je Orav.

Crnogorsko zdravstvo sad raspolaže s 322 respiratora, što je, kako smatraju u tamošnjem kriznom stožeru „više nego dovoljno i za najteži scenarij“. Na početku epidemije crnogorske bolnice imale su 70–tak respiratora.

Europska Unija za Crnu je osigurala još 50 milijuna dugoročne pomoći za zdravstvo, gospodarski oporavak, poduzetništvo i biznis, kao i druge sektore pogođene korona krizom, priopćio je veleposlanik Aivo Orav, istaknuvši da je opseg podrške Crnoj Gori, u periodu kada su sve države članice EU-a pogođene krizom koju izaziva pandemija, „jasan dokaz iskrenosti i snage našeg partnerstva“.

15:45 - Novih 379 zaraza, osam umrlih, te 4.531 pacijent na bolničkom liječenju, od kojih 156 na respiratorima, dvadesetčetvorosatna je bilanca epidemiološke situacije u Srbiji, priopćile su u utorak srbijanske zdravstvene vlasti.

15:20 -  U Bosni i Hercegovini u utorak je potvrđeno 229 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestli su iz zavoda za javno zdravstvo u toj zemlji.

U Federaciji BiH testirano je 989 uzoraka od kojih je 162 bilo pozitivno na virus SARS-CoV-2 dok su u Republici Srpskoj testirali 381 uzorak pri čemu je koronavirus potvrđen u 66 slučajeva. U disktriktu Brčko registriran je samo jedan novozaraženi. Do podneva su potvrđena i tri nova smrtna slučaja u različitim dijelovima zemlje.

Najveće žarište zaraze i dalje je Sarajevo gdje je u protekla 24 sata potvrđeno novih 76 slučajeva. Od pojave koronavirusa u glavnom gradu BiH tako je do sada zaraza potvrđena kod gotovo dvije tisuće osoba što je oko 18 posto od ukupnog broja u cijeloj državi.

15:10 - Čini se da godišnja doba ne utječu na razvoj pandemije koronavirusa, navela je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i upozorila da je pogrešno vjerovati da smo ljeti zaštićeniji.

"Čini se da godišnja doba ne djeluju na prijenos virusa, koji je usmrtio više od 650.000 osoba u svijetu i zarazio više od 16 milijuna", izjavila je glasnogovornica organizacije Margaret Harris na kratkom virutalnom briefingu.

Kao primjer je navela da je u jednoj od najzahvaćenijih zemlja na svijetu, Sjedinjenim Državama, sada ljeto, a drugi najpogođeniji je Brazil gdje je zima.

"Izgleda da se dugo zadržalo uvjerenje da je virus sezonski, ali moramo zapamtiti da se radi o novom virusu i makar se radi respiratornom virusu, koji su povijesno sezonski, ovaj se ponaša drugačije", inzistirala je.

14:40 - Iako je u Sloveniji zadnjih tjedana većina novih slučajeva koronavirusa vezana na lokalne prijenose, slovenski infektolozi ponovo upozoravaju na opasnost boravka u inozemstvu, u krajevima gdje je broj zaraženih veći nego u Sloveniji, među kojima je i Hrvatska.

Hrvatska bilježi dva puta više zaraza od Slovenije uz manji broj testiranih, kazala je u utorak na konferenciji za novinare Bojana Beović glavna infektologinja u stručnom timu slovenske vlade, dodavši kako to znači da u Hrvatskoj stanje "nije sasvim pod kontrolom".

S obzirom na velik broj slovenskih turista na hrvatskoj obali pozvala je na oprez jer se, kako je rekla, u Sloveniji pojavio manji broj slučajeva zaraze koji su "importirani" iz Hrvatske.

14:10Grčka će zbog ponovnog izbijanja zaraze u nekim područjima uvesti obavezno nošenje maski za još veći broj zatvorenih javnih prostora kako bi obuzdala širenje novog koronavirusa, dok Madrid uvodi obavezno nošenje maski cijelo vrijeme i svuda, javljaju u utorak agencije.

Grčke zdravstvene vlasti su prije 10 dana uvele obavezne maske u supermarketima i javnom prijevozu, a od srijede će biti obavezne i u uredima, maloprodajama, bankama, dućanima s hranom i pekarnicama.

Crkve su za sada pošteđene te mjere.

"Širenje zaraze u Ateni i Solunu nam govori da je virus još uvijek tu. Ova obaveza je za opće dobro. Stanje nije razlog za paniku, ali niti za opuštanje", kazao je zamjenik direktora civilne zaštite Nikos Hardalias.

Ministar zdravstva je prošli tjedan kazao da se zemlja ne suočava s drugim valom, ali da mora ostati budna.

13:02 - Njemački institut Robert Koch upozorio je u utorak na nagli porast broja zaraženih i apelirao na građane da se drže mjera borbe protiv širenja virusa.

"Najnoviji razvoj događaja u Njemačkoj meni i svima nama u institutu zadaje velike brige", rekao je Lothar Wieler, direktor te glavne epidemiološke institucije za borbu protiv covida-19.

Iako se vjerovalo da je epidemija pod kontrolom, trend broja zaraženih u Njemačkoj ide prema gore, dodao je.

"Nalazimo se usred pandemije koja se širi velikom brzinom. Građani i poduzeća su popustili u pridržavanju mjera zato postoji opasnost od nekontroliranog širenja zaraze", istaknuo je Wieler.

Nije želio reći radi li se o drugom valu zaraze u Njemačkoj, ali je kazao da je to "lako moguće".

12:20 - Njemačka savjetuje svojim građaima da osim u nuždi ne putuju u tri španjolske regije, uključujući Kataloniju i njezin glavni grad Barcelonu, u vrijeme kada porast zaraženih koronavirusom ometa planove za ponovno pokretanja turizma u Španjolskoj.  

Ažurirani savjeti o putovanju koje je izdala Njemačka odnose se na Kataloniju na sjeveroistoku Španjolske i regije Aragon i Navarre dublje u unutrašnjosti.

Popularne turističke destinacije Mallorca i Kanari nisu pogođene novim uputama.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u utorak da je odluka utemeljena na "visokoj stopi zaraze i lokalnim karantenama."

11:52 - Dvije nove studije njemačkih znanstvenika ukazuju na to da su se u više od tri četvrtine pacijenata koji su se nedavno oporavili od COVID-19 razvili dugoročni srčani problemi, čak i ako njihovo stanje nije zahtijevalo hospitalizaciju. 

Rezultate magnetske rezonance srca (MRI) obavljene na stotinu oporavljenih od COVID-19 liječnici su usporedili s rezultatima iste pretrage obavljene na stotinu osoba koje nisu bile zaražene koronavirusom. Prosječna dob ispitanika bila je 49 godina, a dvije trećine bolesnika oporavilo se kod kuće. 

Nakon nešto više od dva mjeseca, među inficiranim je pacijentima uočena veća vjerojatnost za razvoj srčanih problema u odnosu na ispitanike iz kontrolne skupine.

6:33 - Kina je u ponedjeljak zabilježila rast broja novih slučajeva zaraze koronavirusom četvrti dan za redom, uslijed najagresivnijeg povratka bolesti covid-19 u tu zemlju u više mjeseci.

Kineske zdravstvene vlasti u utorak su izvijestile da je dan ranije, u ponedjeljak 27. srpnja, zabilježeno 68 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Time je broj novozaraženih u Kini porastao četvrti dan za redom, uključujući i prvi put u nekoliko tjedana dva nova slučaja u Pekingu.

Ta se zemlja našla suočena s najagresivnijim povratkom bolesti covid-19 u više mjeseci, uslijed pojave zaraze u udaljenoj zapadnoj pokrajini Xinjiang te odvojenog žarišta na sjeveroistoku.

Od novih slučajeva, 57 ih je zabilježeno u Xinjiangu, ističe se u priopćenju Nacionalnog povjerenstva za zdravlje. U ponedjeljak je i sjeveroistočna pokrajina Jilin zabilježila dva nova slučaja, prve od svibnja, dok je sjeveroistočna pokrajina Liaoning izvijestila o šest novih slučajeva.

Želeći zaustaviti novu epidemiju, vlasti su testirale milijune ljudi na covid-19, no virus se već počeo širiti. Tako su dva nova slučaja zabilježena i u Pekingu, što je prva pojava bolesti u glavnome gradu u preko tri tjedna.

Do ponedjeljka je u Kini potvrđeno ukupno 83.959 slučajeva zaraze, izvijestile su zdravstvene vlasti. Broj umrlih od covida-19 i dalje je 4.634.

6:20 - Privremena bolivijska predsjednica Jeanine Anez izjavila je u utorak da se oporavila od koronavirusa te da se vratila na posao.

"Od srca vam hvala na ljubavi i podršci za vrijeme moje bolesti od koronavirusa", napisala je Anez na Twitteru. "Bolivijci su divna obitelj. Krećemo dalje".

Anez (52), bivša konzervativna senatorica koja je zamijenila lijevog predsjednika Eva Moralesa nakon što je odstupio u studenome 2019., objavila je 9. srpnja da je pozitivna na koronavirus te da se povlači u predsjedničku rezidenciju u izolaciju.

Nekoliko dužnosnika bolivijske vlade, među kojima i ministar zdravstva, testirano je pozitivno na koronavirus. Prema najnovijim podacima, ta južnoamerička zemlja s 11 milijuna stanovnika ima ukupno 69.429 zaraženih te 2.583 umrlih od covida-19.

Anez je kandidatkinja na nadolazećim predsjedničkim izborima koji su uslijed pandemije pomaknuti na 18. listopada. 

Ključne riječi

Komentara 11

DU
Deleted user
18:48 28.07.2020.

Pametni i mudri će sigurno nositi masku, držati distancu i dezinficirati ruke recimo. No kad je riječ o votki, evo HR istinitog slučaja. Cijene dezinficijenata, bez ikakvog certifikata, skočile su u nebo, litar košta 200-300 kuna. Dođem neki dan uu trgovinu dezinficiram ruke kad ono loza, pitam jel je, veli je. duplo jeftinija od bez veze dezinficijenta.

RU
Rubikon
13:56 28.07.2020.

Prestanite lagat nije uspjela ptičja pa sad izmislili coronu iluminatske spike

AJ
ajdemipopusi
11:56 28.07.2020.

Prekinite ih kljukat proizvodima od bijelog brasna i sa umjetnim secerima i bit ce zdravi ko dren.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije