Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od crvenog rublja do čudovišta

10 stvari koje niste znali o kineskoj novoj godini

kina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
28.01.2014.
u 10:45

Kinezi je ne nazivaju kineskom već lunarnom novom godinom ili proljetnim festivalom, a u to doba neizbježan je i prometni armagedon.

Darivanje novca u crvenim papirnatim omotnicama te ples zmajeva koji buče na ulicama dio su tradicionalnog slavlja i dočeka kineske nove godine. No, uz lunarnu novu godinu, koja će početi 31. siječnja u znaku konja, vezani su još neki zanimljivi detalji i običaji.

1. Kinezi je ne nazivaju kineskom novom godinom

Tamo je poznata kao proljetni festival ili lunarna nova godina, prema kojem kalendaru se i određuje. Kinezi nisu jedini koji je slave. Od kraja siječnja do sredine veljače proslave se održavaju i u Koreji, Vijetnamu, Japanu te drugim zemljama.

2. Prometni kaos

To je vrijeme najvećih migracija u Kini, a možda i u svijetu. Prometni armagedon neizbježan je. Svatko će učiniti sve samo da što prije stigne na obiteljsko okupljanje. Vlakovi i autobusi su pretrpani, a ove godine očekuje se da će biti realizirano 3,62 milijarde putovanja.

3. Nije riječ samo o jednom danu

Lunarna nova godina trajat će 15 dana, počevši od 31. siječnja. Ove godine posljednji dan će pasti na Valentinovo. To je blagdan pun akcije. Možete se kladiti na konjske utrke, gledati povorke, jeftino kupovati na bazaru ili se boriti za što bolje mjesto u hramu.

4. To je doba praznovjerja

Tijekom lunarne nove godine živite kao brucoš – što znači da nema tuširanja, pranja rublja ili čišćenja. Posebice se ne smije iznositi smeće jer ako to učinite, ostat ćete bez sreće i blagostanja.
Drugog dana, koji se smatra početkom godine, obavezno je druženje s obitelji. Trećeg dana posjećuju se prijatelji i obitelj, a sedmi dan je rezerviran za proslavu i rođendan koji svi slave.

5. Možete iznajmiti dečka/djevojku

Nova godina može biti teška za samce, osobito žene, posebice kad na obiteljskim okupljanjima počnu zapitkivanja o životnom partneru. No postoji rješenje – najam lažnog partnera. Kina je zemlja s najviše takvih zaključenih online ''poslova''. Cijene po danu kreću se od 80 do 1300 dolara, a u ''uslugu'' su uključeni zagrljaj, držanje za ruku i poljubac u obraz na rastanku. Odlazak na večeru stoji 8 dolara po satu, a u kino 5 dolara.

6. Jezične neobičnosti

Kineski znak za sreću (fu) može se okrenuti naopako kako da se dobio ''dao'' (što zvuči kao dolazak) te objesiti na vrata kako bi donio sreću u novoj godini.

7. Petarde za tjeranje čudovišta

Prema legendi čudovište Nian, napola zmaj, napola lav, izlazi iz skrovišta te napada ljude, osobito djecu. No slabost su mu osjetljive uši. U prijašnjim vremenima ljudi bi ga plašili zapaljenim stabljikama bambusa, a danas se uživa uz spektakularan vatromet na rivi u Hong Kongu ili uz bacanje petardi u Pekingu.

8. Crveno donje rublje

Crvena boja povezuje se sa srećom i blagostanjem, no u ovom slučaju ona se koristi kao zaštita. Jer osim što se boji glasnih zvukova, čudovište Nian u strahu je i od crvene boje. Zbog toga su i svi ukrasi u crvenom. Za rođene u Godini konja – koji slave 12., 24., 36., 48., 60., 72., 84. i 96. rođendan crveno donje rublje je obavezno. Simbolika je u tome da se odbija nesreća u sljedećoj godini.

9. Vrijeme za slatkiše

Hrana je središnji dio svih kineskih festivala, a slatki zalogaji namijenjeni za novu godinu posebno su značajni kako bi se zasladiti izgledi za sljedeću godinu. Tradicionalne su slastice puding od riže, hrskave knedle, kandirano voće i sjemenke.

10. Ona ima svoj filmski žanr

Kina i Hong Kong imaju filmski žanr tzv. ''hesuipian'' posvećen lunarnoj novoj godini. Riječ je o filmovima, iracionalnim komedijama, čija radnja se vrti oko obitelji i imaju sretan završetak kako bi kod gledatelja postigli ugodu i toplinu, slično božićnim filmovima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije