Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eskalacija krize

Je li Kim lutka na uzici Kine i Rusije kojom se testira američko strpljenje

Kim Jong-un
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
11.08.2017.
u 07:12

Zaprijetio je da će četiri dalekometna projektila uputiti prema američkom pacifičkom otoku Guamu na kojemu živi 170 tisuća ljudi

U posljednjih 50 godina svijet se više ili manje naučio na nepredvidljivost gotovo suludih prijetnji koje su redovito dolazile iz Sjeverne Koreje, ali s dolaskom Kim Jong-una na vlast one su dobile puno žešći i oštriji oblik.

Nakon cijelog niza nuklearnih i raketnih testova u kojima je pokazao da je Sjeverna Koreja razvila tehnologiju kojom može nuklearnim projektilom napasti ciljeve udaljene po nekoliko tisuća kilometara, Kim Jong-un sada je zaprijetio i testom u kojemu će četiri dalekometna projektila preletjeti preko Japana i pasti u more 30 kilometara od američkog otoka Guam sa 170 tisuća stanovnika na kojemu se nalazi velika baza ratnog zrakoplovstva.

Dobar smisao za humor

Ovakav test gotovo bi sigurno izazvao pun vojni odgovor SAD, što bi vjerojatno bio i uvod u otvoreni rat između Sjeverne i Južne Koreje. Gotovo je nesumnjivo da bi konačan rezultat bio pad sjevernokorejskog režima, no hoće li Kim to i napraviti, nemoguće je reći. Pogotovo jer se o njemu zna tek vrlo malo.

Rođen je 8. siječnja, ali ne zna se koje godine, 1982., 1983. ili možda 1984. Majka mu je bila Ko Yong-hui, ljubavnica Kim Jong-ila, s kojom je on imao još dvoje djece. Kim Jong-un rano djetinjstvo proveo je mahom u društvu majke i nije bio predviđen da jednoga dana preuzme vodstvo Sjeverne Koreje. No ispunjavana mu je svaka želja i odrastao je u ogromnom luksuzu i bogatstvu. Već sa sedam godina dobio je svoj automobil, piti votku počeo je s 14, a tijekom cijele svoje mladosti bio je, između ostalog, i okružen djevojkama koje su njegovu ocu služile za “zabavu”.

– Za obitelj Kim ja sam imao dva posla. Bio sam im glavni kuhar za sushi, ali ujedno sam bio i pazitelj malom Kim Jong-unu dok je odrastao. Bio sam mu više od dadilje, odnosio sam se prema njemu kao prema vlastitom sinu. Kada mu je bilo sedam godina, počeo je voziti automobil, bio je to Mercedes. Stavili su ga na neku kutiju da bi mogao dosegnuti pedale, netko mu je dao instrukcije. Od tada obožava Mercedese – kaže Kenji Fujimoto koji je pobjegao iz rezidencije Kimovih, ali i iz Sjeverne Koreje prije nekoliko godina.

Nakon osnovnog školovanja u Sjevernoj Koreji, Kim Jong-un srednju školu pohađao je u Švicarskoj, u Gümligenu nedaleko od Berna. Bio je tamo prijavljen pod imenom Pak Un, kao sin jednog od sjevernokorejskih diplomata u tamošnjem veleposlanstvu. Njegovi prijatelji iz razreda nisu imali pojma da klupe dijele s budućim sjevernokorejskim diktatorom niti se on po ičemu izdvajao.

– Imao je dobar smisao za humor, uklapao se sa svima. Nije često izlazio u grad, ali je volio sport i bio je zabavan – rekao je Marco Imhof, njegov bivši kolega iz razreda. Završiviši školovanje u Bernu, Kim Jong-un vratio se 2007. u Sjevernu Koreju gdje je nastavio školovanje na vojnoj akademiji.

Miče sve s puta

U to je vrijeme i njegov polubrat, koji je bio predodređen da preuzme vodstvo Sjeverne Koreje, pao u nemilost vlastitog oca pa je Kim Jong-un određen da postane novi vođa zemlje. Dobio je čin generala, počeli su ga uvoditi u sve tajne. A potom je njegov otac Kim Jong-il 2011. umro u vlaku na putu do Rusije. Kim Jong-un postao je lider najzatvorenije zemlje svijeta.

U previranjima tijekom prvih nekoliko mjeseci smaknuo je cijeli niz generala i visokih sjevernokorejskih dužnosnika koji su predstavljali prijetnju za njegovu vlast, uključujući i vlastitog tetka. Stabilizacijom vlasti, počeo je s ubrzanim razvojem sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa koji danas predstavlja gotovo nerješiv problem.

Veliko je pitanje je li Kim Jong-un u stvari samo pijun Pekinga i Moskve kojim oni testiraju SAD da vide do koje se granice može ići, je li on samo svojevrsni lakmus kojim bi se provjerila odlučnost Trumpove administracije. Može biti, ali i ne mora.

– Nikada Kimovi nisu bili do kraja alat Moskve ili Pekinga, a posebno sada kada je na vlasti Kim Jong-un koji je manje racionalan nego njegov otac ili djed. Kim pomiče granice, ali ne toliko da bi došlo do pucanja cijele situacije. I ne znači da to radi po nalogu Kine ili Rusije – kaže analitičar Tvrtko Jakovina.

Komentara 53

Avatar sidhara
sidhara
08:10 11.08.2017.

Kim je rekao da nema neprijatelja u svijetu osim Amerikanaca koji porobljavaju citavo covjecanstvo. Zovite ga ludim, recite da nije istina? :)

KO
koraknaprijed
08:15 11.08.2017.

Ta teorija je 100% točna:AKO Sjeverna Koreja napadne Sjedinjene Države Kina treba ostati neutralna, ali ako SAD napadne prvi i pokuša svrgnuti sjevernokorejsku vladu, Kina će ga zaustaviti, piše list kineske vlade.

DO
dopizdilomi
08:26 11.08.2017.

"Ovakav test gotovo bi sigurno izazvao pun vojni odgovor SAD, što bi vjerojatno bio i uvod u otvoreni rat između Sjeverne i Južne Koreje." Znači Južna Koreja i njen narod će biti razrušeni i ginuti za interese USA. Demokracija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije