Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjevernokorejski vođa

Kim Jong Un u posjetu Kini?

Kim Jong Un
Foto: Reuters/PIXSELL
27.03.2018.
u 20:24

Bloomberg navodi da se ne zna razlog dolaska visoke sjevernokorejske delegacije, kao niti koliko će posjet trajati

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un bio je dio tajnog izaslanstva koje je u ponedjeljak vlakom stiglo u Peking, a kinesku su prijestolnici članovi izaslanstva napustili u utorak, prenosi Reuters pozivajući se na dobro obaviješten izvor.

Posjet, koji bi trebao biti prvo Kimovo putovanje u inozemstvo od kada je preuzeo vlast 2011., nisu najavili ni Kina niti Sjeverna Koreja, te je i dalje obavijen velom tajne.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova je na pitanje da li se u posjetu Pekingu nalazi Kim, njegova sestra ili neki drugi visoki dužnosnik Sjeverne Koreje odgovorila da "trenutno nije poznata sa stanjem koje spominjete".

"Ako dođe takva vijest, objavit ćemo je", kazala je glasnogovornica.

Peking je glavni saveznik izolirane Sjeverne Koreje i njezin najveći trgovinski partner.

Južna Koreja je priopćila da pozorno prati razvoj događaja u Pekingu.

Da je sjevernokorejski lider u posjetu Kini ranije je objavio i američki Bloomberg pozivajući se na tri neimenovana izvora.

S druge strane, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova nije dala nikakav komentar po tom pitanju, a ni sjevernokorejski državni mediji nisu izvijestili o bilo kakvom putu nekog državnog izaslanstva u inozemstvo.

Bloomberg navodi da se ne zna razlog dolaska visoke sjevernokorejske delegacije, kao niti koliko će posjet trajati. Neki su japanski mediji objavili da je spomenuta delegacija u Peking doputovala vlakom. Pretpostavlja se kako dolaskom u Kinu Kim Jong Un želi poboljšati trenutno narušene veze između  dvije države.   

Pojedini su mediji objavili i da je Peking trenutno pod velikim sigurnosnim mjerama.

Sjevernokorejski vođa bi se krajem travnja trebao sastati s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom, a u svibnju s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, iako još nema konkretnih detalja o sastanku te dvojice lidera.

Komentara 1

AA
aabbcc
13:27 27.03.2018.

Putuje brzim vlakom kao proleter Tito a novinari to nazivaju "Tajni posjet" !!! Svasta !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije