Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
damping carskog mesa

Kilogram carskog svinjskog mesa u Kauflandu skoro koliko i kilogram žive vage svinje

Ogorčeni svinjogojci pitajući se kako je moguće da se i u ovim kriznim vremenima toliko obezvrjeđuje domaća proizvodnja
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
26.03.2020.
u 14:58

Svinjogojac Stjepan Kušec uvjeren je kako se s tom cijenom teško krši zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi pa traži mjerodavne institucije da djeluju

Kilogram žive vage svinje je 12 kuna za kilogram, a kilogram svinjskog carskog mesa u Kauflandu jučer je stajao 13,60 kuna, javili su se danas neki ogorčeni svinjogojci pitajući se kako je moguće da se i u ovim kriznim vremenima toliko obezvrjeđuje domaća proizvodnja, s kojom smo, usput rečeno, dostatni svega 30%. 

Svinjogojac Stjepan Kušec uvjeren je kako se s tom cijenom teško krši zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi pa traži mjerodavne institucije da djeluju. 

– Čim se transportne linije prema Kini zatvore, odmah smo u dampingu – kaže Kušec, ističući kako su cijene mesa i svinjskih prerađevina posljednjih osam mjeseci išle samo gore – i zbog prijetnje afričke svinjske kuge koja je devastirala brojne kineske i europske proizvodnje. Samo je, tvrdi, podcijenjeno domaće svinjogojstvo gdje kilogram žive vage svinje stoji 12 kuna, pa hladna polovica zajedno sa svim troškovima klanja i slično ne može stajati manje od 21 kn/kg. Kako onda kilogram carskog mesa može stajati 13,60 kuna? – pita on. 

Predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatska Goran Jančo također kaže kako je po toj cijeni nemoguće proizvesti carsko meso. Očito je, dodaje, da onaj koji ga prodaje tako ide u negativnu bilancu PDV-a. 

– Ako je to meso po toj cijeni na akciji, tu je onda i država direktno oštećena. U gospodarstvu svi nešto rade da iz nečega dobiju dodanu vrijednost i da bi nešto zaradili – objašnjava Jančo. 

Nakon provjere, iz Kauflanda su danas odgovorili kako je maloprodajna cijena carskog mesa kod njih jučer iznosila 26,99 kuna

– Osiguranje poštenih trgovačkih praksi i korektni odnosi s našim dobavljačima i proizvođačima izuzetno su nam važni.  Zbog skraćenog radnog vremena moguće je da je određena poslovnica imala prekomjerne zalihe te je stoga donijela odluku sniziti spomenuti proizvod kako se roba ne bi bacila – kazali su iz Kauflanda. 

S obzirom na to da ovih dana cijene hrane više rastu nego padaju, pa i nekih osnovnih namirnica koje su od ključne važnosti – i kao takve zaštićene od dizanja cijena nakon 30. siječnja – članovi Udruge trgovine HUP-a jučer su pak apelirali na javnost da razumije kako trgovci ne diktiraju cijene burzovno najosjetljivijih proizvoda; voća i povrća, ulja, šećera, brašna, već cijene diktira ponuda i uvjeti u dobavljačkim lancima koji zbog ove krizne situacije otežano funkcioniraju.

Tvrde kako svi radnici i trgovci te dobavljači i dostavljači ulažu maksimalne napore kako bi cijeli lanac funkcionirao i kako bi stanovništvo bilo redovito opskrbljeno neophodnim proizvodima.

– Ovim putem apeliramo na potrošače da u ovim izvanrednim okolnostima imaju na umu da se cijene definiraju na dnevnim razinama u skladu s raspoloživom ponudom brojnih dobavljača i proizvođača. Promjene u cijenama su moguće jer, primjerice, samo kod voća i povrća svaka isporuka dolazi s izmijenjenim cijenama. Svi inputi su se promijenili, naročito je iznimna stavka prijevoz koji je ugrožen i otežan i molimo za razumijevanje – kazala je Sanja Smoljak Katić, direktorica HUP – Udruge trgovine.

VIDEO Istraživanja su pokazala kako optimalna vlažnost zraka štiti od infekcije virusima, a evo što još možete učiniti: 

Ključne riječi

Komentara 62

KA
kaptol
15:14 26.03.2020.

Ja vise nerazumijem ove ljude ako je skupo onda su ljuti ako je jeftino opet nevalja.Trebali su stavit 50 kuna kilu pa bi onda vidio komentare

DU
dugonja66
19:22 26.03.2020.

prvi cu kupiti domace ali mora biti po cijeni uvoznog nema to dampinga vec trziste zasto kod nas zivi odojci stoje 28 kuna au njemackoj 16 a tamo gazda placa radnika 12 eura po satu a nas 3 eura i jos se zali sramota mi samo nesto govorimo da je nase bolje od drugoga zer oni rade drugacije ili nase masline rastu na marsu a ne u zemlji

AN
Antonio1952
18:19 26.03.2020.

Zasto u Hrvatskoj mora sve biti skupo i onda je kriv onaj koji proizvodi jeftinije. Hrvati bi za malo posla puno love. Kolika placa treba biti ako hocete za kg. cvaraka od uvezene slanine 300 kuna? Za litar maslinova ulja 200 kuna da vise ne nabrajam. Hvala bogu pa ima i drugih proizvodjaca i dobre roe za primamljivu cijenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije