Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smaknut je zbog Jemena

Khashoggi otkrio: Princ koristi bojne otrove

Jemen
Foto: Reuters/PIXSELL
31.10.2018.
u 20:10

Novinar koji je ubijen i raskomadan u saudijskom konzulatu u Istanbulu netom prije smrti dobio je čvrste dokaze da saudijski vojnici u Jemenu koriste bijeli fosfor protiv Hutija

Prema novim podacima koji su “procurili” iz obavještajnih krugova, saudijski novinar Jamal Khashoggi koji je nedavno ubijen i raskomadan u saudijskom konzulatu vjerojatno nije stradao zato što je uvrijedio princa, već zato što je planirao objaviti podatke kako su saudijski vojnici koristili kemijski otrov u ratu u Jemenu.

Nedozvoljeno oružje

- Sreo sam se s Khashoggijem tjedan dana prije njegova ubojstva u konzulatu. Bio je prilično zabrinut, rekao mi je kako je dobio dokaze da je Saudijska Arabija koristila bijeli fosfor u borbama protiv jemenskih Hutija, kaže jedan od bliskih Khashoggijevih suradnika čiji je identitet još uvijek skriven. Podatke o ovom svjedočenju dobili su britanski i iranski mediji, pod uvjetom da ne otkrivaju njegovo ime i stvarni položaj. Saudijska Arabija pokrenula je 2015. godine vojnu intervenciju u Jemenu kako bi ponovo dovela na vlast Rijadu blizak režim koji su svrgnuli jemenski Hutiji. Saudijce su u prvim mjesecima na terenu pratile i postrojbe ostalih zemalja iz svojevrsne “arapske koalicije”, poput vojnika UAE-a, no oni su se nakon nekog vremena povukli. U masovnim bombardiranjima koje su izvele saudijske postrojbe, kao i u raketnim napadima dosad je poginulo najmanje 15.000 Jemenaca, dok su stotine tisuća ljudi ugrožene glađu zbog blokade koju su Jemenu postavile saudijske postrojbe.

Već neko vrijeme nagađa se da Saudijci u borbama koriste bijeli fosfor, no Rijad to opovrgava. Prema svemu sudeći, Khashoggi je trebao dobiti čvrste dokaze kako je bojni otvor doista u uporabi, što bi nanijelo znatnu političku štetu saudijskom režimu u Rijadu. Vjerojatno je upravo zbog toga ubojstvom novinara pokušano zaustavljanje širenja informacija.

Nisu poslušali savjet MI6

Prema informacijama koje su procurile, britanski MI6 znao je za plan Saudijaca da Khashoggija otmu u Istanbulu i otpreme ga u Rijad ili ga smaknu ako otmica ne bude moguća. Prema svemu sudeći, Britanci su Saudijcima savjetovali da odustanu od plana, no saudijska obavještajna služba nije ih poslušala te je poslala u Istanbul ekipu ubojica.

- Prilično je jasno kako je nalog o ubojstvu došao iz samog vrha saudijske vlasti, no nemoguće je u ovom trenutku sa sigurnošću potvrditi da je za cijeli plan doista znao i princ, tvrdi visokopozicionirani izvor iz britanske obavještajne službe.

Komentara 9

AK
ante kolorante
21:03 31.10.2018.

Ovo sve podsjeti na ubojstvo Stjepan Durekovic 28/7/1983 TITO Perkovic i ekipa... ista prica..

NI
NiCola
01:09 01.11.2018.

Ništa nova, ništa nova! Zbog takvih činova USA je vojno i preko CIA-e rušila režim po cijelom svijetu!

KO
kordunmoj75
08:07 01.11.2018.

Da tko finacira S.Arabiju ni je ni cudno da se sluze svim prlajvim oruzjem i teroristickim akcijama,najveca osovina zla,je dobro iskolovala ove smrdljive arape.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije