Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vinogradarstvo

Kežman: Za bolji položaj na tržištu moramo se udružiti

'01.06.2010., Slanje - Predsjednik udruge ludbreskih vinara Trsek Branko Kezman Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
03.06.2010.
u 13:15

Vraća se uzgoj autohtonih sorti, poput škrleta, kleščeca i mrkovače, a prisutna su i kvalitetna vina od ribiza i kupina

Na ludbreškom području gotovo svaka klijet i vikendica ima vinograd, no većih vinogradara ima tridesetak.

U posljednjih petnaestak godina uzgoj vinove loze napredovao je, a kvaliteta vina se popravila.

– Okrupnjeno je nešto parcela, ali to ide prilično sporo, jer su posjedi rascjepkani – kaže predsjednik Udruge vinogradara Trsek Branko Kežman. On ima 3500 trsova na području Slanja, a vinogradarstvo je u Kežmanovih obiteljska tradicija. Obitelj Kežman nedavno je dobila i rješenje o zemljopisnom podrijetlu za četiri vrste vina, graševinu, rajnski rizling, bijeli pinot i mješavinu sorti, pod nazivom Ludbreška kapljica.

Unapređenju vinarstva i vinogradarstva ludbreškoga kraja doprinijela je i Udruga Trsek, koja organizira proizvođačima poduku o zaštiti vinove loze, proizvodnji i čuvanju vina u podrumu, njezi vina i slično. Poznata je i ludbreška izložba mladih vina, najveća takve vrste u Hrvatskoj. Na ludbreškom području najzastupljenija su bijela vina, graševina, rajsnki rizling, bijeli pinot, sauvignon i chardonnay, a od crnih njeguju frankovku, crni pinot i cabernet.

Vraća se i uzgoj autohtonih sorti, poput škrleta, kleščeca i mrkovače, a prisutna su i kvalitetna vina od ribiza i kupina.

– Naši vinari idu i van na izložbe, dobivaju nagrade, medalje... Za bolji položaj na tržištu trebali bismo se organizirati, udružiti i osmisliti brend – predlaže Kežman.

U promidžbi ludbreškoga vina trebala bi pomoći i ludbreška vinska cesta, koja se danas otvara. Ona će, uz vjerski turizam, koji se razvija, upotpuniti turističku ponudu grada. Na vinskoj cesti nalazi se osam objekata, koji goste primaju uz najavu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije