Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontra u Splitu

Kerum: Splićani ne žele paradu homoseksualaca

pride (1)
Igor Kralj/Pixsell
13.01.2011.
u 11:38

Udruge Kontra, Iskorak i Domine održavanje gay pridea u Splitu najavile su za 11. lipnja

Definitivno smo protiv bilo kakvih gay parada u našem gradu. Bez obzira na to kako će to nekome zvučati. Naš je stav jasan i glasan. Nadamo se da parade neće ni biti, da su to samo patke i nagađanja. Mi smo civilizirana navijačka skupina, ali protiv smo svake vrste takvih parada, poručuje Stipe Lekić – tajnik splitske Torcide.

Naime, lezbijska grupa Kontra te udruge Iskorak i Domine najavile su za 11. lipnja održavanje prvog splitskog gay pridea! Gradonačelnik Željko Kerum veli da mu je teško komentirati tako nešto.

– Treba poštovati sva ljudska prava i slobode, ali očito je da građani Splita to ne žele. Kako onda udovoljiti i jednima i drugima – pita se Kerum.

Dodaje kako ne zna jesu li organizatori već uputili zahtjev gradskim službama i kakva je uopće procedura. Za to je zadužena njegova dogradonačelnica Anđelka Visković. I sama najava gay manifestacije digla je grad podno Marjana na noge. Na svakom kantunu, u svakoj kaleti, samo se o tome priča. Dok su neki za, uz tvrdnje kako smo demokratsko i tolerantno društvo i kako svatko ima pravo na slobodu, većina Splićana ipak je protiv. Cinično se podsmjehuju, odmahuju glavom i smatraju da je to potpuno neprihvatljivo.

Neka plate prostor

Organizatori su planirali da povorka krene najužim središtem grada, od Đardina preko Marmontove ulice i Rive do Peristila, na kojem će se održati završni zabavni program. Tvrde da je inicijativa za prvi splitski pride krenula upravo iz Splita. Lani je udruga Domine održala tribinu posvećenu lezbijskim pravima te organizirala savjetovalište za LGBT osobe.

– U Splitu postoji skupina mladih ljudi kojima je to potrebno, kaže Mirjana Kučer, koordinatorica Domine, ističući kako ne očekuju nikakve probleme i kako Split jednostavno žudi za takvom manifestacijom!

– Neka svatko hoda kud god hoće! Ali mora platiti korištenje prostora i organizaciju, da to ne ide na račun poreznih obveznika. Ništa ne smije biti besplatno – poručuje Dujomir Marasović, šef splitskog HDZ-a.

Dodaje kako će se vrlo lako iz tih riječi iščitati njegovo mišljenje. Osim što je ravnatelj splitske bolnice, on je ipak političar. I “stari” HDZ-ovac.

Edo Bulić, koordinator Iskoraka, najavljuje kako će tema ovogodišnjeg splitskog pridea biti pravo na zaštitu obiteljskog života istospolnih parova.

Mogući su ekscesi

– Problemi s kojima se susreću istospolni parovi u svakodnevnom životu potaknuli su nas da upozorimo na diskriminaciju u zakonodavstvu. Splitski gay pride sastavni je dio aktivnosti Iskoraka i Kontre usmjerenih na izmjene i dopune Obiteljskog zakona koje bi istospolnim parovima osigurale jednaka prava, poručuje Edo Bulić. Na splitsku paradu pozvat će premijerku Kosor, predsjednika Josipovića i gradske čelnike, a očekuju i potporu intelektualaca i kulturnih djelatnika.

– Riječ je o jednoj populaciji koja je s obzirom na ukupan broj stanovnika periferna, što ne znači da ih treba prozivati i stavljati na stup srama. No morali bi biti svjesni da su to njihovi problemi s kojima se moraju sami nositi, a ne od toga stvarati društveni problem. Ne treba im davati toliki medijski prostor, to je kontraproduktivno. Urbani dio Splita bit će tolerantan, ali kako u gradu ima mnogo isključivih, onih koji nisu urbano profilirani, može doći do ekscesa, smatra don Ivan Grubišić.

– U demokraciji svi imaju pravo na svoje mišljenje i parade, pa i tom događaju želim dobrodošlicu u Splitu, koji je uvijek tijekom povijesti bio otvoren prema svima. Bit će zanimljivo, s obzirom na to da gay aktivisti stižu u regiju koja ima i službeno najveći broj vjernika. Samo ne bih želio da bude izgreda. Mislim da bi seksualno opredjeljenje svakog čovjeka trebalo biti duboko intimno, kaže Mladen Vuković, novinar i književnik. Glumica Arijana Čulina ima prijatelje iz homoseksualnih krugova, no nije sigurna da su parade ispravan put.

Komentara 654

OB
-obrisani-
12:18 13.01.2011.

ubijes pedera,posalaju te u zatvor,tamo te guze par godina i naucis da ga fafas ko cicolina iz najboljih dana,postanes i ti gay...pouka,tovari,pridruzite se gay paradi i postanite pederi odmah,postacete svako jer to je sudbina fasista.

OB
-obrisani-
14:29 13.01.2011.

Hrvatskoj ne treba EU savez jer ima gay pride paredu, Marka Perkovića Thompsona i nevine radi dugog zatvora nove gay vitezove Norca, Zagorca, Glavaša, Gotovinu i Čermaka...

Avatar vila velebita
vila velebita
14:29 13.01.2011.

Meni nakon cijelodnevnog kopanja uopće nije do seksa. Kad nisam radio svakakve su mi gluposti padale na pamet...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije