Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽBE O INSAJDERSKOM TRGOVANJU

Kekin: Guverner HNB-a Vujčić i članovi Savjeta moraju dati ostavke

Zagreb: Urša Raukar i Ivana Kekin o ilegalnim radnjama zaposlenika i dužnosnika HNB-a
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
11.01.2022.
u 15:13

Raukar je ocijenila da su tvrdnje Vujčića i njegove zamjenice Sandre Švaljek da se to radilo prije 2013. godine "nemušti i neprimjeren pokušaj zamagljivanja izrazito jasne situacije".

Saborske zastupnice Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin i Urša Raukar u utorak su zbog otkrića o trgovini vrijednosnim papirima poslovnih banaka zaposlenika i dužnosnika Hrvatske narodne banke (HNB) zatražile ostavke guvernera HNB-a Borisa Vujčića i članova Savjeta HNB-a. 

"Očekujemo da guverner HNB-a Boris Vujčić, viceguverner i svi članovi Savjeta HNB-a podnesu ostavke", rekla je Kekin na konferenciji za novinare.

Najavila je da će Zeleno-lijevi blok u Hrvatskom saboru tražiti razrješenje članova Savjeta HNB-a jer smatraju da su za to ispunjeni uvjeti iz Zakona o HNB-u, koji se referiraju na Statut Europske središnje banke, gdje stoji da se razrješenje guvernera može tražiti ako je došlo do teške povrede dužnosti.

"Smatramo da propuštanje nadzora i zabrane insajderskog trgovanja spada u tešku povredu dužnosti, a guverner HNB-a nije spriječio zlouporabu položaja dužnosnika i zaposlenika HNB-a", kazala je.

Poručila je kako očekuju reakciju DORH-a, a o svemu će izvijestiti i Europsku središnju banku, Europsku komisiju te Ured europskog tužitelja u Hrvatskoj.  

Portal Index u ponedjeljak je objavio da je 40-ak zaposlenika HNB-a trgovalo obveznicama i dionicama banaka koje HNB nadzire i ima uvid u njihove povlaštene informacije.

U pitanju je povjerenje u poslovanje i rad guvernera i HNB-a

Kekin kaže da podaci koje je objavio Index jasno pokazuju da su dužnosnici i zaposlenici HNB-a izravno kršili osnovna načela i zakonske odredbe o reguliranju tržišta kapitala tako što su trgovali povlaštenim informacijama. Time su, ustvrdila je, prekršili Kazneni zakon i Zakon o tržištu kapitala, ali i Uredbu EU-a o zlouporabi tržišta kapitala i pravila Europske središnje banke. 

Raukar je ocijenila da su tvrdnje Vujčića i njegove zamjenice Sandre Švaljek da se to radilo prije 2013. godine "nemušti i neprimjeren pokušaj zamagljivanja izrazito jasne situacije". 

Naglasila je da Zakon o tržištu kapitala i Kazneni zakon i u to vrijeme vrlo jasno zabranjuju trgovanje povlaštenim informacijama i bilo kakve radnje u kojima povlaštene informacije za rezultat imaju vlastiti privatni probitak.

Raukar smatra kako je poglavito velika odgovornost samog guvernera Vujčića, koji je morao prevenirati i spriječiti bilo kakvu mogućnost takvog trgovanja.

Ovo je afera koja dovodi u pitanje povjerenje javnosti u poslovanje i rad HNB-a, upozorila je dodajući kako se sada postavljaju i pitanja oko njihovih postupaka u aferi Franak i slučaju Agrokor.

"Indexova istraga ukazala je na aferu razmjera koje su gotovo veće od afere Borg jer ovakva postupanja imaju utjecaja na ugled HNB-a u EU-u i postavljaju pitanje je li Hrvatska doista spremna i voljna poštovati i provoditi sva načela i principe Europske centralne banke i EU-a u svom regulatornom sustavu i svim institucijama, što je prvi preduvjet ulaska u eurozonu", rekla je Raukar.

Komentara 15

DU
Deleted user
15:27 11.01.2022.

prave se javile..a tko bi preuzeo te funkcije mozda vi iz platforme mozemo...vi ne mozete naci ni kadrove za cistocu ..zeleni ste a ni otpalo lisce po zg parkovima niste u stanju pokupiti..a dobro kad lisce opadne nije vise zeleno kao vase zelene politike...itd

ZV
zvezdomor
16:42 11.01.2022.

Aha...i to osobno vama pismenim putem vama u kokošinjac

PE
PetiElement
17:33 11.01.2022.

Hehe.. a kaj budu ove dvije sirote.... pa Vujčić i Švaljek su ipak klasa.. što pamet, što iskustvo.... dakle, ako su se i uspjeli okoristiti, na bilo koji način, onda su to sigurno izveli tak da ih se ne može prozvati.. (kažem AKO)... a ove dvije je netko nafilao nekakvim informacijama.. pitanje koliko uopće razumiju o čemu pričaju.... ekipa koja bi samo nekog napadala, ratovala.. jel znaju kaj korisno raditi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije