Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'bacha posh'

Kćer odgajaju i odijevaju kao sina kako bi mogla uzdržavati obitelj

Foto: CNN Screenshot
19.06.2019.
u 10:25

Magal, tj. Madina, otkad je sebe svjesna, krije dugu kosu ispod kape, nosi hlače i obavlja poslove koji nisu tradicionalno ženski jer u tamošnjem podneblju sinovi i kćeri ne mogu obavljati iste poslove

U malenom patrijarhalnom selu u Afganistanu Mangal Karimy (13) živi kao i svaki drugi seoski dječak. Hrani stoku, donosi drva za vatru i pomaže svom ocu kad god zatreba. Međutim, Mangal je ipak po nečemu bitno drukčiji od ostalih muških vršnjaka. Mangal je zapravo Madina.

Do svoje druge godine Madina je bila jedna od sedam kćeri, a onda su roditelji odlučili, kad već ne mogu dobiti sina, da će jedna kćer biti odgajana kao muški potomak. U afganistanskoj kulturi ovakvo se dijete naziva ''bacha posh'' što u doslovnom prijevodu znači ''odjevena kao dječak''.

Magal, tj. Madina, otkad je sebe svjesna, krije dugu kosu ispod kape, nosi hlače i obavlja poslove koji nisu tradicionalno ženski jer u tamošnjem podneblju sinovi i kćeri ne mogu obavljati iste poslove. Od djevojčica se očekuje da ne napuštaju kuću i budu stidljive. Čak nije prihvatljivo ni da gledaju druge odrasle osobe u oči ako se već zateknu vani pa je stoga logično da se u takvom društvu, gdje žene zbog tradicije ne mogu zarađivati novac, živjeti same ni uzdržavati obitelj, učestalo prakticira ''bacha posh''. Iako ove djevojčice imaju pravo odbaciti muški identitet i uloge kada uđu u pubertet, to nije uvijek jednostavno, piše CNN.

– Volim sve svoje kćeri, ali Madinu volim još više jer hrani stoku i obavlja poslove oko farme. Osim toga, nema razlike između nje i ostalih sestara – rekao je Madinin otac koji vjeruje kako će i ona jednog dana nositi žensku odjeću, udati se i roditi djecu. 

Međutim, Magal samu sebe oslovljava u muškom rodu i voli se ponašati kao dječak. Iako u slobodno vrijeme igra nogomet s ostalim dječacima, pohađa žensku školu i u budućnosti bi ipak željela živjeti kao žena.

Ključne riječi

Komentara 3

MA
Matrix5
22:58 19.06.2019.

Ispada da na kraju može i mora uz optičke promjene izgleda

LI
liliZG
10:39 19.06.2019.

u ovom društvo, ta curka je dobro prošla, .. razmislite malo... ima slobode koje mi ženske u "civilizaciji" uzimamo zdravo za gotovo, a kasnije opet se može odlučiti biti samo žena....

MA
Majk
14:58 22.06.2019.

I takvi dolaze kod nas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije