Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDINSTVENA U EUROPI

Nekad je u ovoj kaznionici bilo i do 190 zatvorenika a sada im manjka radne snage

Valtura
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/3
28.04.2019.
u 20:03

Većinu zatvorenika čine punoljetni muškarci najčešće osuđivani zbog izazivanja prometnih nesreća

Kaznionica u Valturi je preko 60 godina jedina kaznionica otvorenog tipa, bez zidova, žice i ograde. Bila je jedina u nekadašnjoj Jugoslaviji, a takva je ostala i danas. Većinu zatvorenika čine punoljetni muškarci najčešće osuđivani zbog izazivanja prometnih nesreća. Danas ovoj ustanovi manjka radne snage, piše Glas Istre

U Valturi je nekada bilo i do 190 zatvorenika koji su bili angažirani na poljoprivrednim, ratarskim, stočarskim i drugim poslovima, dok ih je danas tek 50-ak. Najveću dobit Kaznionica ostvaruje proizvodima iz vlastitog kamenoloma u kojem se godišnje proizvede između 40.000 i 45.000 kubnih metara kamena i kamenih frakcija. Kaznionica je osnovana 1956. godine, a specifična je po tome što se izdržavanje kazne zatvora odvija na humaniji način s obzirom na to da prostire na površini od 716 hektara.

Pedesetak zatvorenika pod stručnim vodstvom na 440 hektara uzgaja kukuruz, luk, krumpir, masline i druge povrtlarske kulture kojima se opskrbljuju. Na farmi je trenutno oko 120 muznih krava, a sveukupno, s teladi, zatvorenici brinu o 320-ak grla. 

- Do kraja ove godine, trebalo bi biti izgrađeno centralno izmuzište pa će krave imati još više prostora za kretanje-  kazala je Esten Mohorović. 

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
21:51 28.04.2019.

Koji naručeni članak.Zašto ne objave koliko troše na nabavu hrane a zatvor Gospić baca krompire.Čemu kupovina voća i povrća kad sami to mogi uzgojiti,eh onda netko nebi omastio brkove u javnoj nabavi.

Avatar JEDNONOGIBRAVAR
JEDNONOGIBRAVAR
20:10 28.04.2019.

To je pravo, a ne ležati i dobivati hranu besplatno pa od bijesa praviti nerede. Samo radom treba kazniti i one najgore

WW
wwwcroxxx
08:58 29.04.2019.

Pa što se čeka. Kod nas u saboru leži više od 150 lopova. Ajmo lopove premjestiti u za to prikladnu ustanovu. Neka privrede nešto ovoj državi osim da nas stalno kradu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije