Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAVARIJA

Kaznene prijave protiv drugog časnika i kormilara Marka Pola

jadrolinija
Dino Stanin
13.01.2010.
u 11:06

Tereti ih se ugrožavanje sigurnosti broda, imovine, ali i morskog okoliša. Materijalna šteta ne može se precizno procijeniti, ali se govori o iznosu od oko 10 do 15 milijuna kuna.

Nakon gotovo tri i pol mjeseca opsežne istrage šibenska policija danas je kazneno prijavila Vlatka Jukića (30), kormilara Jadrolinijina broda Marko Polo, i Sanjina Tulića (35), drugog časnika palube, zbog izazivanja pomorske prometne nesreće 24. listopada 2009. godine u kojoj je brod udario u otok Balabra Vela i nasukao se na sjeverozapadnu stranu otoka Sita. Policija ih tereti da su grubom nepažnjom doveli u životnu opasnost 41 putnika i 62 člana posade.

- Ugrozili su sigurnost broda, imovinu, ali i morski okoliš. Materijalna šteta prema izjavama osiguravatelja ne može se precizno procijeniti jer još nije obavljen detaljni pregled svih oštećenja, ali već se govori o iznosu od oko 10 do 15 milijuna kuna – kazala je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.

Terete se da nisu motrili i provjeravali plovidbene oznake, kormilarski kurs, poziciju i brzinu broda kako bi u svakom trenutku bili sigurni da brod plovi u planiranom kursu, poglavito u vrijeme kad je upravljanje bilo prebačeno na automatsko kormilarenje.

Zapovjednika broda Zlatka Radića, koji još čeka saslušanje Vijeća za prekršaje Lučke kapetanije Šibenik, i drugog kormilara Željka Baržića policija nije kazneno gonila.

Podsjetimo, Sanjin Tulić već je kažnjen sa 25.000 kuna, a Vlatko Jukić sa 12.500 kuna novčane kazne zbog propusta u vođenju navigacije. Tuliću su na dvije godine oduzete brevete, a Jukiću na godinu dana.

Komentara 1

AK
akil
11:30 13.01.2010.

Hm..Iako su krivi za nastalu havariju,imaju pravo na naknadu za nezaposlene.Dali je to u redu??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije