Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbila udomljavanje

Kaznena prijava šefici Centra za socijalnu skrb, Šegota: Šokirani smo, ovo nas je vratilo unatrag

Ivo Šegota i Mladen Kožić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
29.01.2020.
u 18:12

Istospolni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić još čekaju da se ispoštuje odluka suda

Nakon što je Centar za socijalnu skrb Zagreb ponovno odbio zahtjev životnih partnera Ive Šegote i Mladena Kožića za udomljavanje, protiv ravnateljice Centra kao odgovorne osobe podignuta je kaznena prijava. Podnijela ju je Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije.

Centar ih je odbio unatoč činjenici što je Upravni sud krajem prosinca prošle godine poništio prethodnu odbijenicu kojom je ova ustanova odbila Šegotu i Kožića i naložio ponovno razmatranje njihovog zahtjeva. Sud je tada naložio da se o njihovu zahtjevu ponovno odlučuje, a pritom je ustvrdio i da udomiteljsku obitelj mogu činiti i udomitelj i njegov životni partner.

“Zakonodavac prilikom propisivanja uvjeta nigdje nije propisao spolnu orijentaciju, pa nije logično da bi se samcu koji ima istu spolnu orijentaciju kao i tužitelji izdala dozvola za obavljanje udomiteljstva, ako ispunjava zakonske uvjete za to, dok se za tužitelje nisu ni ispitivali zakonski uvjeti zbog stava da životni partneri ne mogu biti udomiteljska obitelj”, stoji u sudskom obrazloženju.

Tanja Brozić se ne javlja

– Kaznenom prijavom ne potežem pitanje diskriminacija nego neprovođenja sudske odluke tijela javne vlasti, što je sve češći problem. To je vrlo ozbiljan problem, on nije samo protuzakonit nego i protuustavan, time se sama ideja trodiobe vlasti i sudske kontrole izvršne vlasti poništava. Poništava se čitava garancija u čl. 19 stavku 2 Ustava sudske kontrole zakonitosti akata koje donose tijela javne vlasti, naravno, pravično suđenje. Jer, koji je smisao ako ti sudska odluka da za pravo, ako tu odluku nitko ne provede?! – rekla nam je Sandra Benčić.

U obrazloženju kaznene prijave stoji: “Djelo je počinjeno na način da usprkos izrijeci sudske odluke nije uzela u razmatranje zahtjev za udomiteljstvom gore navedenih podnositelja zahtjeva, već je zahtjev odbacila. Napominjemo da do počinjenja ovog kaznenog djela ne bi došlo da je zahtjev uzet u razmatranje i pri odlučivanju o meritumu da je odbijen. No usprkos jasnoj instrukciji suda, odgovorna u Centru za socijalnu skrb odlučuje suprotno i zahtjev ponovno odbacuje. Smatramo da je pri tome osumnjičena postupala i obijesno jer je jasno navela da smatra da je, usprkos sudskoj odluci donesenoj u postupku kontrole zakonitosti njezina akta, njezino tumačenje zakonitosti relevantnije nego ono sudsko. Dakle, usprkos činjenici da je sud unutar svoje jurisdikcije i zakonske obaveze sudske kontrole zakonitosti pojedinačnih akata tijela javne vlasti jasno rekao da je zahtjev dopušten i da Centar za socijalnu skrb treba zahtjev uzeti u razmatranje i o njemu meritorno odlučiti, jer tumačenje nedopuštenosti zahtjeva zbog činjenice da su podnositelji u životnom partnerstvu nije u skladu sa zakonom, ravnateljica Centra kao odgovorna osoba uzima si za pravo ne provesti pravomoćnu sudsku odluku i donositi svoje tumačenje zakonitosti koje je u suprotnosti sa sudskim”.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Tanja Brozić danas se nije javljala na mobitel. Pismeno nam je odgovoreno da “Centar u konkretnom slučaju ne može iznositi detalje o tijeku postupka, budući da bi se iznošenjem podataka u javnosti kršili zakonski propisi” te su podsjetili da stranke imaju pravo na žalbu.

Resorna ministrica Vesna Bedeković samo je poručila kako je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku presudu Upravnog suda proslijedilo na nadležno postupanje Centru za socijalnu skrb te da nisu upoznati sa sadržajem rješenja Centra, te da ne može komentirati nadležno postupanje CZSS-a. Na pitanje trebaju li centri kao prepreku za udomiteljstvo uzeti činjenicu da su potencijalni udomitelji osobe istospolne seksualne orijentacije i voditi se time jesu li podnositelji zahtjeva životni partneri pri odluci o udomljavanju, nije odgovorila.

Šokirani odlukom Centra

– Šokirani smo odlukom Centra za socijalnu skrb kojom se potpuno ignorira obvezujuća sudska odluka Upravnog suda. Neshvatljivo nam je da se jedna državna institucija može tako olako oglušiti o obvezujuću sudsku odluku. Već smo se veselili, počeli s pripremama, a ovo nas je vratilo unatrag – kazao nam je Ivo Šegota.

– Sada je pred nama još jedna žalba Ministarstvu obitelji. Vjerujemo da će Ministarstvo poništiti nezakonitu odluku Centra i postupiti u skladu s odlukom Upravnog suda. Dok traje ova pravna zavrzlama, djeca u sirotištima čekaju svoje udomitelje kojih kronično nedostaje. Pitamo se kako neki ljudi mogu mirno spavati znajući da djeci uskraćuju sretnije djetinjstvo – ustvrdio je Šegota.

On i njegov partner Večernjaku su već ispričali kako su spremni udomiti djecu koja imaju neke teškoće u razvoju ili zdravstvene probleme, što u mnogim slučajevima predstavlja prepreku udomljavanju i posvojenju pa zbog toga ta djeca ostaju do svoje punoljetnosti u domovima za nezbrinutu djecu, čak i ako nema pravnih prepreka za njihovo posvojenje. U RH postoje brojni istospolni partneri s djecom, tzv.“dugine obitelji” i iskustva djece i roditelja uglavnom su pozitivna.

Komentara 173

AL
Alkana
18:33 29.01.2020.

Odlučili su se za način partnerstva u kojem se ne može ostvariti roditeljstvo, a sad bi htjeli tuđu djecu. Ne može!

DU
Deleted user
18:35 29.01.2020.

Puna podrška Tanji Brozić! Dosta je terora leftarda

DU
Deleted user
18:31 29.01.2020.

Koliko znam, ne moze neka kokos iz civilne udruge dizati kaznenu prijavu. Drugo, sud je odlucio da se zahtjev mora razmotriti, ne da se mora i prihvatiti, tako da ne znam kako su se oni veselili i poceli pripremati. I dalje ih se moze odbiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije