Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Leva supoderica

Kaznena prijava protiv 4 osobe osumnjičene za ratni zločin u Vukovaru

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
10.10.2019.
u 09:38

Zbog ozljeda nanesenih fizičkim zlostavljanjem, uslijed trpljenja izrazito jake boli i patnje, jedan od trojice civila, počinio je samoubojstvo neposredno nakon zlostavljanja

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina su, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku i u suradnji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom, dovršili kriminalističko istraživanje vezano za teška fizička i psihička zlostavljanja civilnog stanovništva grada Vukovara 1991./1992. godine na području zvanom „Leva supoderica“.

Iz MUP-a RH navode kako su provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili postojanje osnova sumnje da su četvorica osumnjičenih (1947., 1955., 1957. i 1967.), kao pripadnici srpskih paravojnih dobrovoljačkih jedinica (odred „Leva supoderica“), na području tada okupiranog Vukovara, u periodu od 20. studenog 1991. godine do lipnja 1992. godine, protupravno oduzeli slobodu, zatočili te teško psihički i fizički zlostavljali trojicu civila iz Vukovara.

-Zbog ozljeda nanesenih fizičkim zlostavljanjem, uslijed trpljenja izrazito jake boli i patnje, jedan od trojice civila, počinio je samoubojstvo neposredno nakon zlostavljanja. Zbog zaštite dostojanstva zlostavljanih civila, činjenice da su dvojica preživjela zlostavljanje, ali i poštede njihovih obitelji o mučnim detaljima zlostavljanja, MUP u ovom slučaju neće navoditi niti opisivati konkretnije na koji način su oštećeni zlostavljani, kako niti minimalne podatke o identitetu oštećenih. Detalji zlostavljanja, kao i identitet zlostavljanih civila navedeni su u kaznenoj prijavi i poznati tijelima kaznenog progona, navodi se u priopćenju MUP-a RH.


 

Sva četvorica kazneno prijavljenih su trenutačno nedostupna tijelima kaznenog progona i za njima se traga.
 
iz MUP-a RH navode i kako je Radna skupina Ravnateljstva policije od svog osnivanja u veljači 2018. godine podnijela pet kaznenih prijava protiv devet osoba zbog deset kaznenih djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva odnosno ratnih zarobljenika, a na štetu 217 hrvatskih civila i branitelja.    

Komentara 4

HR
hrkljusic
12:11 10.10.2019.

Pazi foru, ni opisa kaznenih djela, ni imena onih nad kojima su ucinjena, ako su ucinjena. Kako da covjek povjeruje u tako nesto. Tako se moze svatko optuzit i cak proglasit krivim, bez ikakve mogucnosti da se dokaze krivnja. Zaista je pravosudni sistem puko po svim savovima i nikakvo cudo sto mladi pametni bjeze iz te ludnice, jer tko zna mozda su bas oni sljedeci na listi za odstrijel, dovoljno je samo da misle svojom glavom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije