Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA PRAVILA TEK ZA GODINU

Kazne za parkiranje moraju se plaćati

12.12.2008.
u 15:42

Kazne za neplaćenu parkirališnu kartu ili prekoračenje vremena parkiranja građani će i dalje morati plaćati.

Jer, iako je Ustavni sud način naplate parkiranja, prema kojem se za neplaćeno parkirališno mjesto može dobiti kazna i 15 puta viša od parking-karte, ocijenio neustavnim, činjenica je da je lokalnim vlastima ostavio godinu dana za prilagodbu da svoje pravilnike o načinu parkiranja usklade s Ustavom.

– Ako dobiju kaznu, građani je moraju i platiti jer lokalni propis o parkiranju nije ukinut odmah. U suprotnom, nastao bi kaos jer ne bi postojale nikakve reperkusije pa više nitko ne bi plaćao ništa – niti parkirališnu kartu, a kamoli kaznu zbog prekoračenja vremena parkiranja u nekoj zoni – objašnjava Ivan Kopric, profesor upravne znanosti na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Nema mogućnost, dodaje, niti da se novac od naplaćenih kazni građanima vrati nakon što se pravilnici o parkiranju prilagode.

– Da je Ustavni sud kojim slučajem poništio odredbe pravilnika o parkiranju, tada bi se novac mogao vraćati građanima retroaktivno. Međutim, Ustavni je sud odredbe pravilnika ukinuo, i to s rokom prilagodbe, što znači da će nova pravila vrijediti tek kada odluka Ustavnog suda stupi na snagu – objašnjava Ivan Kopric.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije