Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

Kazne za napuštanje životinja penju se i do 30.000 kuna

Psi u kavezu
Marijan Susenj/PIXSELL
27.10.2017.
u 11:24

Zakon propisuje i svim jedinicama lokalne samouprave obavezu financiranja osnivanja i rada skloništa za napuštene životinje

Novi Zakon o zaštiti životinja jučer je stupio na snagu. Novi Zakon donosi mnoge pozitivne novosti, ali propisuje i rokove za pojedine odredbe, kao i veće kazne za neodgovorne građane, odgovorne osobe, gradove i županije kako bi se Zakon mogao uspješno provoditi u praksi.

Gotovo su udvostručene novčane kazne za osobe koje napuste životinju, kao i one koje ne zbrinjavaju mladunčad svojih kućnih ljubimaca, i sada iznose od 15 do 30 tisuća kuna. Nakon donošenja zabrane držanja stalno vezanih pasa u Zagrebu i Osijeku, sada će i u cijeloj Hrvatskoj naglasak biti stavljen na odgovornost građana da osiguraju prikladne uvjete za pse i omoguće im slobodno kretanje.

Zakon propisuje svim jedinicama lokalne samouprave obavezu financiranja osnivanja i rada skloništa za napuštene životinje. Slična odredba vrijedi još od 2007. godine, no s novim Zakonom stupa na snagu odmah i prekršajna odredba, pa će odgovorna osoba jedinice lokalne samouprave ili područne (regionalne) samouprave koja ne postupa po Zakonu platiti novčanu kaznu od 15 do 30 tisuća kuna.

Prema novom Zakonu, sve županije moraju imati sklonište, i to najkasnije do 31. prosinca 2018. Ta obaveza odnosi se na tri županije u kojima se dosad nije osnovalo sklonište, kao i na one u kojima sklonište nema minimalno 50 smještajnih mjesta za životinje.

Komentara 8

Avatar navijač
navijač
12:16 27.10.2017.

Svaka čast napokon smo dobili zakon , ali sumljam da će se i provoditi , s obzirom na naše pravosuđe a i kome se mogu prijaviti oni koji krše taj zakon? U policiji treba osnovati odjel za zaštitu životinja, kao što imamo za narkotike, maloljetnike i slično.

DU
Deleted user
12:49 27.10.2017.

Budući da životinje postaju jedina bića u Hrvatskoj koja su stvarno zaštićena, možda bi njima trebalo prepustiti vođenje države. Možda bi Hrvatska napokon procvjetala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije