Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komunalni red NA JADRANU

Naplaćuju li se turistima rigorozne kazne od 500 i 700 eura?

Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL
29.07.2019.
u 10:27

Rigorozne kazne u pravilu se ne naplaćuju, no prijetnja drastičnim iznosima izvrsna je preventiva, hvale se na Hvaru

Ljetni šušur približava se ovogodišnjem vrhuncu; Jadran ulazi u razdoblje sezone kada dnevno u Hrvatskoj bude milijun turista i više. Velika ljetna seoba naroda na našu će obalu, nažalost, i ove godine naplaviti tisuće i tisuće gostiju odsvakuda s, blago rečeno, problematičnim navikama. Gologuzi turisti na Stradunu, alkoholom i drogama umrtvljena mlađarija na Zrću i po cijeloj Novalji, raskalašeni i bučni gosti u Hvaru koji povijesne kamene uličice koriste kao nužnik... samo su neke od nemilih ljetnih scena zbog kojih trpe i domaći i drugi, normalni turisti.

Kava na Rialtu 950 eura

Dakako, nisu nekulturni, bahati, neodgojeni, samoživi, neumjereni gosti, kojih smo se itekako nagledali na Jadranu proteklih godina, samo hrvatska specijalnost, s njima se bore sve turističke zemlje. Njemački par u dobi od 32 i 25 godina nedavno je, primjerice, u Veneciji u podnožju poznatog mosta Rialto, iz svojih ruksaka izvukao plinsko kuhalo i krenuo kuhati prvu jutarnju kavicu. Policija im je bez puno riječi ispisala astronomsku kaznu – čak 950 eura! Proglašeni su nepoželjnima i zatraženo je da smjesta napuste grad, dok je 52-godišnji Austrijanac skupo platio poslijepodnevnu siestu u Trstu. Između dva stabla, nedaleko od mora, rastegnuo je mrežu i malo zadrijemao, što ga je koštalo 300 eura. U Trstu je, naime, zabranjeno da se išta veže uz stabla i biljke na javnim površinama, ali slučaj je izazvao puno više kontroverzi od venecijanskog oko kojeg nije bilo dilema da su se turisti uistinu ogriješili o kućni red svakog povijesnog grada, a kamoli Venecije. Kod nas se pak neprilično ponašanje gostiju mahom vrti oko golotinje, pijanstava, galame i obavljanja nužde na javnom mjestu. Pitanjem bi li kaznili goste koji pripremaju kavu na ulici ili se izležavaju u ležaljci naše smo komunalne redare čak malo i zbunili.

– U vezi pripremanja kave na Stradunu ili sličnim mjestima nema dileme, neprilično je i nedopustivo. E sad, treba li kazniti čovjeka što se malo opustio, a ništa ne oštećuje, nikome ne smeta... Vjerujem da bismo ga mi prvo upozorili, zamolili da skloni ležaljku, ali vjerojatno ga ne bismo odmah kažnjavali – kaže dubrovački komunalni redar Ivica Cumeljan te dodaje kako se posljednjih nekoliko sezona i ne susreću s dramatičnim kršenjem javnog bontona.

U špici 70-ak kazni mjesečno

– Ima dana kad od čak 15.000 gostiju na Stradunu bude nešto više neprimjereno odjevenih; muškaraca golih do pasa, žena u kupaćem kostimu... No 95% njih uvaži našu molbu da se odjenu, a s preostalima nemamo izbora. Kazna na licu mjesta je 500 kuna i upola je manja nego da plaćaju naknadno – kaže naš sugovornik. Dogodi se, što je također kažnjivo, da poneki turist krene biciklom preko Straduna ili pusti kućnog ljubimca bez nadzora. Prije tri godine naplatili su 50-ak kazni, a ove još ni deset, objašnjava Cumeljan.

Više je reda zavladalo i u Hvaru, otkad se šetnja u kupaćem kostimu središtem mjesta plaća 500 eura, spavanje na javnoj površini 400, a konzumiranje alkohola 700 eura. U gradskoj upravi kažu da se neprimjereno ponašanje nakon toga smanjilo i 80% premda tako rigorozna kazna nijednom nije naplaćena. Sam je hvarski gradonačelnik priznao da za tako drastične iznose i nema pravnog temelja. No to je poslužilo kao izvrsna preventiva. U stvarnosti se nedolično ponašanje na licu mjesta kažnjava s 250 kuna. Jedan od dvojice hvarskih komunalnih redara kaže kako je lani u 30-ak dana špice naplatio oko 70 kazni, u vrijednosti 15.000 kuna. Najčešći problemi bili su ispijanje alkohola ili spavanje na javnom mjestu te muškarci bez majice, žene u kupaćem kostimu – najsvadljivija je, pritom, bila jedna gošća u tangama.

Bez majice je najlakše zateći Španjolce i Portugalce, a na to da poslušaju upozorenje ili plate kaznu najspremniji su, kaže, Skandinavci, pogotovo Šveđani. S noćnim neredom možda je najteže izići na kraj u Novalji. Obližnje Zrće epicentar je zabave mladih na Jadranu, pa nije čudno da tamo komunalni redari, također orijentirani na prevenciju, krajem svakog dana ispišu 30-ak kazni. Uvijek ima onih koji će radije platiti 500 ili 1000 kuna negoli se upristojiti.

 

Ključne riječi

Komentara 16

DU
Deleted user
11:01 29.07.2019.

Šta se svi čude,naj bolje kad turisti dodju da dobiju oprost od kazni i da mogu raditi što ih volja.Pa svugdje u svijetu imaju pravila ponašanja i tko se ne pridržava može biti opomena i kazna. Jedino kod nas eto turisti bi bili ko svete krave.

BU
burza
11:21 29.07.2019.

Treba ih kaznjavati kako bi bilo da ja gologuza secem po Becu isto sam turist kao i tu nemoramo za novce prodati svoje dostojanstvo

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
13:06 29.07.2019.

Kakve su paprene cijene na Jadranu, nije čudo kako su turisti ostali i goli i bosi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije