Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drakonske kazne

Kazna zbog dvije tablete apaurina? 20 dnevnih dohodaka!

Marihuana (1)
Alen Brodar
Autor
Ivanka Toma
20.04.2012.
u 10:00

Sudovi se iscrpljuju na bagatelnim predmetima. Pišu se tužbe i troše dani zbog tableta za smirenje

Općinski sud s područja Rijeke lani je protiv osobe kod koje je policija našla dvije tablete apaurina proveo kazneni postupak i nelegalnog posjednika dviju tableta za smirenje proglasio krivim i osudio ga na globu od 20 dnevnih dohodaka!

U kaznenom progonu ovisnika ne zaostaje ni Istra. Policija, tužitelji i sud u Poreču proveli su kazneni postupak protiv osobe kod koje su pronađene dvije tablete normabela. Borbi protiv ilegalne trgovine drogom pridonijeli su tako što su posjednika dviju tableta normabela (lijek za smirenje koji se inače propisuje trudnicama) osudili na globu od 15 prosječnih dnevnih dohodaka.

Prijavljene 4672 osobe

Ovi slučajevi, međutim, nisu osamljeni. Zbog kaznenog djela posjedovanja droge prošle godine bile su prijavljene čak 4672 osobe, a 1207 ih je na kraju osuđeno. U tim su brojkama spomenuta dva slučaja, ali i presuda Općinskog suda u Bujama na zatvor od dva mjeseca, uz uvjet od godinu dana, za posjedovanje četiri tablete heptanona. Potom slučaj sa suda na području Dubrovnika koji je na zatvorsku kaznu od 3 mjeseca, uvjetno godinu dana, osudio osobu koja je posjedovala 24 tablete normabela, 3 tablete sanvala i 13 tableta subutexa.

Cijeli kaznenopravni aparat, od policije, državnih odvjetnika koji revno pišu tužbe i troše dane zastupajući na sudu optužbe zbog par tableta antidepresiva, pa do samog suda (općinskog i županijskog koji rješava žalbe), lani se angažirao na progonu osobe kod koje je nađeno 0,02 grama kokaina! Za to nedjelo pala je presuda na globu od 10 prosječnih dnevnih dohodaka.

Ovisnika kod kojeg su nađena 0,04 grama heroina splitski je sud osudio na 30 dana zatvora, uvjetno godinu.

No, zato je posjednik 150 tableta lexiliuma (lijek za tešku tjeskobu) prošao sa sudskom opomenom, jednako kao i Županjac kod kojeg je policija našla 17 ketonala forte.

– Ovi podaci samo potvrđuju stav koji sam iznio ranije – da posjedovanje droge treba iz Kaznenog zakona preseliti u Prekršajni – kaže ministar pravosuđa Orsat Miljenić, koji je već osnovao radnu skupinu za izmjenu Kaznenog zakona.

Besmislene odredbe

Korigirat će se i drakonsko kažnjavanje za preprodaju jointa te sadnju nekoliko stabljika konoplje (najmanja kazna za to je 3 godine zatvora). Da je i ta odredba besmislena govore podaci da su lani po tom zakonskom članku donesene 142 presude, a od toga je čak njih 65 bilo za trgovanje drogom u količini manjoj od 10 grama. Za manje od 50 grama bile su 22 presude, a 12 je bilo za manje od 500 grama. Jedina "ozbiljna" presuda odnosila se na trgovinu 9,8 kilograma heroina. Za to je izrečen zatvor od 5 godina, a istodobno za prodaju 0,8 grama marihuane diler osuđen na zatvor od 2 godine.

Na ovakve slučajeve odnosi se 60 posto angažmana sudova. Na bagatelnim predmetima jednako se iscrpljuju policija i tužitelji. Izmjenom zakona pravosuđe se treba rasteretiti i ozbiljnije baviti teškim slučajevima.

Ključne riječi

Komentara 20

DU
Deleted user
10:39 20.04.2012.

Ne bih se složio s završnim zaključkom da se na bagatelnim slučajevima iscrpljuju policija i sudstvo. Ne, upravo takvi banalni slučajevi su preduvjet da \"kapitalci\" odu u zastaru ili se provuku na drugi način i to je temeljna funkcija bagatelnih slučajeva. Da njih nema, manje bi bilo medijske hvalisavosti skupih odvjetnika u HR jer bi onda njihove bogate klijente bilo znatno teže \"proštrikati\" ispod horizonta sudstva. Tako da su te gradele za sitnu ribu itekako u funkciji i ne dirati tako nešto! Tko ima dvojbe da li je doista tako, neka pogleda slučaj znanog splitskog dilera zvanog Miro Vlaj (progooglajte) i koliko je taj godina zatvora \"uhvatio\", a cijeli ST zna da se desetljećima time bavi. Sudstvo u Hrvata je Šuma Striborova, a za droge je legendaran sud u Splitu i tamo ne manjka nevjerojatnih presuda i s pravom i peškaruše govore da se za maloprodaju drakonski kažnjava, a za veleprodaju se prođe lišo!

DU
Deleted user
10:45 20.04.2012.

Ne razumijem sto je umjetnik (novinar) htio reci. Slazem se da se dekriminaliziraju lake droge, ali ne da se upotreba zabranjenih supstancija bilo koje vrste ne kaznjava. Znaci ne krivicno, ali prekrsajno, da. A sto ketonal radi u tekstu???? Vidim na novinarstvu je bas bilo zabavno :-(

DU
Deleted user
10:53 20.04.2012.

Hm, znači, da me je policajac zaustavio kad sam se vraćala iz ljekarne sa Ketonalom forte u torbi koji sam kupila na recept, mogla sam završiti sa prijavom :o

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije