Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakoni u Crkvi

Kazna svećenicima pedofilima povećava se sa 10 na 20 godina

vat
15.07.2010.
u 14:43

Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi naznačio je kako nove norme predviđaju i "ubrzavanje procedura kako bi se učinkovito sučelilo s hitnim i teškim situacijama".

Kazna za svećenike pedofile povećava se sa 10 na 20 godina i uvodi se zločin "pedopornografije", ovo su osnovne promjene u novim mjerama za crkvene sudove koje je danas obznanila Kongregacija za nauk vjere. Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi naznačio je kako nove norme predviđaju i "ubrzavanje procedura kako bi se učinkovito sučelilo s hitnim i teškim situacijama" te kako se od sada omogućuje uključivanje laika među osoblje sudova.

Riječ je o novim normama u kanonskom ustroju, odnosno u nadležnosti same Crkve, a ne spominju se tužbe građanskom sudu. Lombardi je naglasio kako je Crkva surađivala s građanskim sudovima. Kongregacija za nauk vjere daje posebne naznake za biskupije kako bi "njihovo djelovanje prema svećenicima koji su zlostavljali maloljetnike bilo što učinkovitije i strože", objasnio je Lombardi.

 

Nove su norme odaslane biskupima u cijelom svijetu. Time se provodi motu proprio Ivana Pavla II. "Sacramentorum sanctis tutela" iz 2001. kojim se odredilo kako Kongregacija za nauk vjere ima nadležnost nad "najtežim zločinima". A, prema predstavljenom dokumentu, kojim se proširuje dosadašnji, Crkva među najteže zločine uvrštava i seksualno zlostavljanje djece. Teški su zločini, osim seksualnog zlostavljanja djece, i zločini protiv vjere i protiv sakramenata euharistije itd., a svi su u nadležnosti suda Kongregacije za nauk vjere. Među zločine protiv vjere spada, na primjer, i zaređivanje žena za svećenike.

Ključne riječi

Komentara 7

OB
-obrisani-
16:26 16.07.2010.

\"Među zločine protiv vjere spada, na primjer, i zaređivanje žena za svećenike.\" ??? malo talibanski , a ?

KR
Kronika
17:57 15.07.2010.

Pa tko bu onda služil maše, ak nam vsi velečasni odideju v bajbok. Em ga ne niti janoga poštenoga i čistoga.

OB
-obrisani-
19:04 15.07.2010.

Koliko sam ja shvatio, nikakva kazna nije povecana, nego je vrijeme zastare delikta produljeno sa 10 na 20 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije