Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igor Marjanović iz Irske:

'Kaže on meni da zna bolje jer ima dva faksa! E, pa ne znaš...'

Igor Marjanović
Foto: Marina Borovac
1/3
25.05.2019.
u 16:32

Igor Marjanović i dalje muku muči s hrvatskim ‘stručnjacima’ u biznisu

Kad se prije 19 godina doselio u Irsku, Osječanin Igor Marjanović prao je posuđe u restoranima, radio na brodovima na Atlantiku, bio građevinar... A onda je s Aleksandrom Kalkanom u Dublinu otvorio najprije jednu, a nedavno i drugu trgovinu Danube, na čijim su policama proizvodi iz zemalja nastalih raspadom Jugoslavije. Ima tu čvaraka, travničkoga sira, Vegete, mlinaca, gotovih jela, kulenove seke...

U trgovinama na adresama Frederick Street North na broju 12a te u Ulici Cork prodaju se proizvodi Francka, Kraša, Podravke, Carnexa, Pivke, Thomyja... Kupci su mahom osobe iz zemalja iz kojih su i proizvodi, no ne kupuje “svatko svoje”. Zaluta tu i poneki Irac ili tkogod drugi, ali u manjem broju:

– Naši nikako da shvate da je pakiranje Domaćice za Irce preveliko, da ta ambalaža zaostaje za zapadnim trendom i da može proći jedino kad se retro vraća u modu. Kad sam to rekao u tvornici, čovjek mi je odgovorio da valjda on zna bolje jer je završio dva fakulteta. E pa ne znaš – kaže Marjanović, jedan od trojice zaposlenih u ove dvije trgovine.

Foto: Marina Borovac

Skreće on pozornost i na to kako je prijevoz iz Hrvatske jako skup pa navodi primjer da doprema jedne palete s proizvodima u Irsku stoji 280 eura, dok Poljaci za transport plaćaju 160 eura:

– Ispada da je jeftinije dopremiti Snickers iz Belgije nego rum-pločice iz Osijeka. S područja bivše Jugoslavije mjesečno uvozimo jedan i pol šleper robe, a poljske robe u Irsku dnevno stiže 10-15 šlepera. Nitko ne želi vidjeti da će se naši ljudi naviknuti na poljsku robu koja je slična našoj, ali jeftinija. Poljaci su preuzeli primat na robu iz istočne Europe, a njihova država daje olakšice za izvoz. Ja sam s jednim našeg proizvođača mlijeka kontaktirao radi suradnje pa mi je, prije no što je formirao cijenu, rekao da slikam police s mlijekom trgovina u Irskoj, da vidi koliko ono tu košta. Nije mi to palo na pamet – govori Igor Marjanović.

Ključne riječi

Komentara 66

Avatar Point_of_view
Point_of_view
17:07 25.05.2019.

Toliko im dobro ide u Irskoj da žive od gastarbeitera, s ex Yu prostora. Osim toga, kako možeš uspoređivat troškove transporta na ogromne količine robe iz Poljske s troškovima iz Hrvatske. Špediteri u slučaju Poljske zarađuju na masi vožnji, kako si sam naveo. Što se Domaćice tiče, zar će netko Krašu kupiti novu liniju za pakiranje, koja s software-om (programiranjem) košta sigurno preko milijun eura, da bi prodao paletu Domaćica Ircima. godišnje.

UH
Urvan_Hroboatos
17:09 25.05.2019.

Halo, ovo je Hrvatska, a ne Irska. Teme su vam dosadne.

KC
Kcro
17:10 25.05.2019.

Ovo je takav jad od reportaze...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije