Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret u Vatikanu

Katolička Crkva u BiH očekuje pozitivne učinke Dodikova susreta s papom Franjom

16.04.2019.
u 11:32

Monsinjor Tomašević je kazao kako je posjet dogovoren diplomatskim kanalima uz posredovanje apostolske nuncijature, što je uobičajeni način komunikacije u međudržavnim odnosima. Nekada je u to uključena i mjesna Crkva, no ovoga puta to nije bio slučaj

Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini nije bila izravno uključena u organizaciju najavljenog posjeta predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika Vatikanu, no očekuje da će on doprinijeti poboljšanju stanja i poslužiti kao poticaj da se i na području Republike Srpske dosljedno poštuju prava malobrojnih katolika koji su tamo ostali živjeti nakon rata, izjavio je u utorak za Hinu glavni tajnik Biskupske konferencije BiH monsinjor Ivo Tomašević.

Dodik bi u Vatikan trebao putovati idućeg tjedna, a prema najavi ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka nominalnog bi šefa bosanskohercegovačke države papa Franjo trebao primiti u audijenciju 26. travnja.

Monsinjor Tomašević je kazao kako je posjet dogovoren diplomatskim kanalima uz posredovanje apostolske nuncijature, što je uobičajeni način komunikacije u međudržavnim odnosima. Nekada je u to uključena i mjesna Crkva, no ovoga puta to nije bio slučaj.

Glavni tajnik BK BiH ipak ističe kako je od forme puno značajnije ono što će susret Dodika i pape Franje donijeti Bosni i Hercegovini pa time i katolicima koji u njoj žive. Podsjetio je kako se papa Franjo učestalo sastaje s osobama različitih profila i uvjerenja, a sve s ciljem da pokuša doprinijeti boljitku i pozitivnim promjenama. 

"Papa se sastaje sa svima isključivo sa željom da se stvari pomaknu nabolje", kazao je Tomašević dodajući kako je to jedni način da i Crkva ostvari svoje poslanje i gradi mir u svakoj zemlji.

Dodao je kako na isti taj načn djeluju i kardinal Vinko Puljić i svi biskupi u BiH, jer žele poticati druge na dobro i gradnju i jačanje mira, a to uključuje i zalaganje za prava svakog čovjeka pa tako i katolika.

Svi u BiH, podsjetio je Tomašević, dobro znaju kakva je sudbina zadesila katoličku zajednicu u Republici Srpskoj, odnosno dijelove Banjolučke i Vrhbosanske nadbiskupije koji su administrativno u sastavu tog entiteta.

Banjolučki biskup Franjo Komarica bio je ranije metom oštrih Dodikovih napada upravo zbog stalnog upozoravanja na obespravljenost katolika u RS-u. U ožujku 2018. Dodik je optužio banjolučkog biskupa da "izmišlja i podvaljuje" kada govori o stanju u kojemu se nalaze vjernici u njegovoj biskupiji, kojih je tamo sada tek oko 30 tisuća, dok ih je 1991. godine bilo više od 96 tisuća.

"Biskup Komarica, ali i drugi biskupi godinama su upozoravali su na teško stanje u kojemu žive katolici u RS-u", kazao je monsinjor Tomašević istaknuvši kako su sve činjenice o tome dobro poznate i apostolskoj nuncijaturi u BiH i Vatikanu pa tako i Svetom Ocu.

Crkva u BiH odnosno njeni biskupi zalažu se za to da joj se omogući nesmetano djelovanje, da se vjernicima zajamče njihove slobode i jednakopravnost s drugima pa očekuju da to bude i tema o kojoj će razgovarati Dodik i papa Franjo. Tko poznaje ovog papu zna da on svojim djelima i susretima pokušava potaknuti stvar nabolje", poručio je Tomašević istaknuvši kako je riječ o istom onom odnosu prema BiH kakvoga su imali i Ivan Pavao II i Benedikt XVI.

"To se neće promijeniti, a mi se molimo da ovakvi susreti donesu plodove", kazao je glavni tajnik BK BiH.

Video: Papa Franjo

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
16:57 16.04.2019.

haha. Kao i sastanci Dodika i Covica.

AO
ante.oreskovic75
14:18 16.04.2019.

Spaljena zemlja i dalje donosi plodove zla

Avatar Trica
Trica
15:19 16.04.2019.

Kada Mile poljubi Papu 3 puta , i kad mu kaže :gde si bre brate Srbine, ala će biti veselja:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije