Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LUDNICA SEZONE

Velika potražnja za smještajem u Splitu: Nitko više ne želi podstanare

Split
Ivo Cagalj/PIXSELL
03.05.2018.
u 13:01

Bilo da je riječ o studentima koje stanodavci tjeraju iz iznajmljenih apartmana netom prije ljetnih ispitnih rokova ili o podstanarskim obiteljima, situacija je iz godine u godinu sve lošija

Nevjerojatan turistički boom koji se prije nekoliko godina dogodio u mnogim dalmatinskim gradovima ne jenjava, a većina stanovnika primorskih mjesta kako bi si olakšala život i podebljala godišnji budžet, odlučuje se za iznajmljivanje svojih stanova turistima. Ali taj veliki turistički zamah doveo je većinu podstanara grada Splita u katastrofalnu situaciju, prenosi Slobodna Dalmacija. Bilo da je riječ o studentima koje stanodavci tjeraju iz iznajmljenih apartmana netom prije ljetnih ispitnih rokova ili o podstanarskim obiteljima, situacija je iz godine u godinu sve lošija.

 

"Turizam nas u jednu ruku spašava, ali u drugu vodi u katastrofu. Moja obitelj do prije mjesec dana živjela je u lijepom dvosobnom stanu u Ulici Ruđera Boškovića. Uredno smo plaćali 450 eura najamnine, a onda nam je gazdarica jednog dana rekla da imamo rok od 30 dana da nađemo novi stan jer će ona svoj pretvoriti u apartman. Krenula je bjesomučna potraga za novim stanom, prošao sam ih 15 dok nisam našao ovaj sada. Imao sam sreće jer sam na kraju našao dvosoban stan na Dragovodama, a najam će me stajati 400 eura plus troškovi režija", kaže obrtnik Lovre.

Sandra Korevec iz agencije "Anastazija nekretnine" kaže da se situacija u Splitu uvelike promijenila i da nije samo zavladala nestašica stanova za dugoročni najam već i onih za kupnju. 

"Od svih slobodnih stanova u kojima ne žive vlasnici samo 10 posto iznajmljuje se podstanarima, a 90 posto unajmljuju turisti. Prosječna cijena najamnine solidnog dvosobnog stana u Splitu narasla je s 400 na 700 eura, ali ima stanova i po 900 i više eura mjesečno", kaže ova agentica i zaključuje kako je situacija puno lošija nego lani i za agencije i za podstanare.

 

 

 

Komentara 22

Avatar southman
southman
13:51 03.05.2018.

I Zagreb je polako uhvatio taj trend ! Ali kako zamjeriti ljudima. Neki dan na HTV izvješće sa proslave 1. svibnja, jedan umirovljenih u Splitu jede grah i izjavi " imam dva apartmana, mirovina dovoljna za režije i živim kao Bog ! ".

SM
san.martino
13:46 03.05.2018.

Meni je dobro i na Bracu!

Avatar Hazl113
Hazl113
13:44 03.05.2018.

Ti isti sada kupuju stanove po Zagrebu i rentaju ih na crno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije