Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radnička fronta

Katarina Peović: Predsjednica ne treba četiri puta veću plaću od prosječne

Katarina Peović
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
27.01.2019.
u 06:30

Radnička fronta i ja ovu kandidaturu koristimo kao priliku da predstavimo viziju društva demokratskog socijalizma 21. stoljeća

Razgovarali smo s Katarinom Peović, kandidatkinjom Radničke fronte za predsjednicu Hrvatske.

Što vas je navelo da se kandidirate za predsjednicu?

U postojećim okvirima koji su u velikoj mjeri određeni financijskim sredstvima, kao i pravilima koje donose vladajući, ne postoji puno načina da netko kritizira sustav ili zagovara korjenitu promjenu sustava.

Radnička fronta i ja ovu kandidaturu koristimo kao priliku da predstavimo viziju društva demokratskog socijalizma 21. stoljeća, viziju koja mijenja perspektivu iz “nema alternative” u perspektivu drugačijeg društva u kojem će ekonomija i imovina dominantno biti u vlasti čitavog društva, gospodarska će se aktivnost odvijati u interesu zadovoljenja potreba cijelog društva, a jurnjavu za privatnim profitom zamijenit će briga za životni standard, radničku sigurnost, zdravlje, obrazovanje i dobrobit većine.

Što je ključno u vašem programu?

Predlažemo ekonomski model usmjeren prema društvenom i demokratskom planiranju proizvodnje, proizvodnju za potrebe, ekološku i energetsku održivost, poticanje poduzeća pod direktnim upravljanjem ili nadzorom radnika, zaštitu izvoznih industrija poput brodogradnje, reindustrijalizaciju, deeurizaciju ekonomije, ciljano upravljanje tečajem, poništavanje privatizacija u kojima je bilo nepravilnosti i pogodovanja, kao i zapljenu novčanih sredstava stečenih na takav način, rigidnu zaštitu radničkih prava, ukidanje II. mirovinskog stupa i svih povlaštenih mirovina, javno dostupno i besplatno zdravstvo i obrazovanje, antineoliberalnu i samostalnu vanjsku politiku te raskid Vatikanskih ugovora.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zašto smatrate da bi plaća predsjednice trebala iznositi jednu prosječnu plaću u državi?

Nema nikakvog razloga da predsjednica prima četiri puta veću plaću od prosječne, a da troškovi ureda idu do 42 milijuna kuna godišnje. Treba donirati dio predsjedničke plaće tako da se 24 tisuće raspodjele i da se dio proslijedi, a da ostaje ono što bi bila prosječna plaća koja iznosi 6281 kunu neto.

Doniranje dijela plaće je simbolična gesta, no ona ima svoju težinu. Ona poručuje da predsjednica djeluje u korist radne i nezaposlene većine, umirovljenika, studenata, seljaka, iseljenih, blokiranih. 

>> Pogledajte video predsjednice na Danu otvorenih vrata na Pantovčaku

Ključne riječi

Komentara 49

DU
Deleted user
07:03 27.01.2019.

a ta tvoja tzv vizija drustva prodaja magle i nista drugo to je nekada palilo kod tite a sada na vasu zalost,jer nemate veze sa radnickom klasom ,vama je cilj jedino pokupiti lovu pa sto bude dajte vec jednom shvatite da u Hrvatskoj nisu vise titini glupe komunjare nego narod koji treba nesto novo a ne takove glupoti koje pisete ,ne znam samo tko vas financira takovi kao ,namjerno cu reci sto nemam obicaj reci nepoznatoj osobi ,TI nemas pojma o cemu pises jer skolu si vjerojatno kupila u sirokom u bosni ili aa??

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
07:38 27.01.2019.

nisam se prestao smijati od početka do kraja teksta

SA
SAKALAB
08:15 27.01.2019.

Neradnicka fronta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije