Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVOR ZA DVA DANA

Katar odgovorio na zahtjeve arapskih zemalja

Mohammed bin Abdulrahman al-Thani
Foto: Reuters/PIXSELL
04.07.2017.
u 00:30

Sigmar Gabriel, koji je na turneju po zemljama Zaljeva, rekao je u ponedjeljak da bi spor trebalo riješiti cjelovitim sporazumom o sprječavanju financiranja terorizam na koji bi se obvezala cijela regija.

Katar je u ponedjeljak odgovorio četirima arapskim zemljama koje će za dva dana odlučiti hoće li mu zadržati ili ukinuti sankcije ako ne ispuni njihove zahtjeve, a njemački šef diplomacije predložio je da se spor riješi sporazumom cijele regije o prestanku financiranja terorizma, prenose agencije. 

Pisani odgovor katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman al-Thani predao je u ponedjeljak navečer kuvajtskom emiru Sabahu al-Ahmedu, javila je kuvajtska novinska agencija.

Ministri vanjskih poslova četiri zemlje sastat će se u srijedu u Kairu i odlučiti o zadržavanju sankcija ili njihovu ukidanju, javlja AFP.   

Kuvajt posreduje u sporu između Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Bahreina i Egipta koji su prošli mjesec prekinuli diplomatske i prometne veze s Katarom, optuživši tu naftom bogatu monarhiju da financira terorističke skupine te da je postala saveznik regionalnog neprijatelja Irana, što Doha opovrgava.

Prošli tjedan, Katar je objavio popis 13 zahtjeva koje su mu pod prijetnjom novih sankcija uputile te četiri zemlje, a u međuvremenu dale su mu dodatnih 48 sati za prihvaćanje zahtjeva, pošto je krajnji rok istjecao u nedjelju navečer. 

Zahtjevi uključuju zatvaranje televizijske mreže al-Jazeera, zatvaranje turske vojne baze u Kataru, te prekid veza s terorističkim, ideološkim i sektaškim organizacijama, za koje Katar tvrdi da i ne postoje.

Sigmar Gabriel, koji je na turneju po zemljama Zaljeva, rekao je u ponedjeljak da bi spor trebalo riješiti cjelovitim sporazumom o sprječavanju financiranja terorizam na koji bi se obvezala cijela regija.

"Sporazum kojim se ukida svaki oblik potpore terorističkim ili ekstremističkim organizacijama", bio bi najbolje rješenje za krizu, rekao je Gabriel novinarima nakon dvosatnog sastanka sa saudijskim kolegom Adelom al-Džuberiom, prenosi Reuters.

"Svi znamo da tu potporu ne organiziraju države, već često privatne osobe", rekao je njemački ministar vanjskih poslova.

Dodao je također da za posjeta zemljama zaljeva nije stekao dojam da četiri države dovode u pitanje katarski suverenitet.

Komentara 5

GU
gunny01
03:52 04.07.2017.

Dragi Arapi, možda Vam je pošta završila na krivoj adresi. Poruka da se prestane s financiranjem i slanjem oružja teroristima bi trebala biti namijenjena Washingtonu, a ne Dohi. Stavite i HDZ-ovu vlast u Hrvatskoj u "CC", vezano za one Jordanske avione pune oružja koji su uredno uzlijetali sa Plesa.

RI
rikavac
00:59 04.07.2017.

A sta cemo sa Amerima? Sve je od njih pocelo finansirali su Al Qaidu obucavali ih pa im se vratilo pa sad finansiraju Isil zajedno sa partnerom Saudiskom Arabijom.

ST
Stipan
18:33 04.07.2017.

Sigmar Gabriel prodaje oružje svima u arapskom svijetu i kao glumi mirotvorca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije