Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Karzai "kupuje" talibane

kar
afp
22.01.2010.
u 17:29

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvat će talibane da polože oružje u zamjenu za posao i novac i to je temelj njegova mirovnog plana koji bi se financirao novcem međunarodne zajednice i uz potporu velikih sila, rekao je Karzai u petak za BBC

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvat će talibane da polože oružje u zamjenu za posao i novac i to je temelj njegova mirovnog plana koji bi se financirao novcem međunarodne zajednice i uz potporu velikih sila, rekao je Karzai u petak za BBC.
Sjedinjene Države i Velika Britanija podržat će takvu mirovnu shemu na međunarodnoj konferenciji o Afganistanu idući tjedan u Londonu, otkrio je predsjednik u intervjuu. Japan je također pokazao spremnost financirati takav mirovni plan.

Svojim dragovoljcima, najčešće običnim seljacima, talibani plaćaju sudjelovanje u pobuni svotama znatno većima od plaća koje afganistanska vlada može izdvojiti za svoje sigurnosne snage.
Vlada u Kabulu slaba je u odnosu na ratne vođe koji imaju novce, opremu, snagu, financiraju se proizvodnjom opijuma.
Afganistanska vlada, međutim, predmet je oštrih kritika zbog sveprisutne korupcije, no Karzai je nedavno vrlo odlučno odbacio optužbe UN-ove agencije da gotovo četvrtinu afganistanskog BDP-a proguta korupcija.

Za BBC je Karzai rekao da afganistanski narod mora dobiti mir po svaku cijenu i umjesto rata mora početi graditi pomirbu.
Zapadne sile isprva nisu podržavale plan financiranja pomirbe s talibanima, no poslije su ga prihvatile.
Karzai očekuje da će, uspije li se dogovor postići idući tjedan na konferenciji u Londonu, Afganistan za pet godina moći samostalno voditi vlastitu zemlju.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar trunchbull
trunchbull
17:40 22.01.2010.

Afganistan treba pripadti Paštunima, jer ne možeš nekome nametati demokraciju, kad je stoljećima nije imao. Svaki strani vojnik je suvišan na tlu Afganistana. Volio bih da se naši momci i djevojke povuku otamo, ali ova sužanjska vlast ih neće povući.

XA
xaron
18:59 22.01.2010.

Re :trunchbull Osim Pashtuna tu su i Tadjici, Uzbeci, Hazari... te nema govora da Afganistan pripadne Pashtunima (kojih ima mnogo i u Pakistanu ). Osim toga Tadjici su i pobijedili u tom ratu te su njihove trupe usle u Kabul ( to je pisalo cak i u tisku ako se sjecas ).

SM
sudo.m
19:00 22.01.2010.

Taj Karzaijev plan je vec osudjen na propast jer je Karzai Trojanski Konj i Talibani nisu sisali vesla da bi tako naivno nasjeli.To je moja subjektivna procjena! Mozda neko ima bolju procjenu????!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije