Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZDAŠNA POMOĆ

Ova karta otkriva zašto svi hrle u Njemačku

migranti
Foto: DPA/PIXSELL
1/2
24.02.2017.
u 08:59

U odnosu na prosječna primanja kućanstva u Hrvatskoj, njemačka socijala je 200 eura viša

Pustite nas da prođemo, mi ne želimo ostati u vašoj zemlji, želimo stići do Njemačke – bila je najčešća rečenica koja se mogla čuti iz ustiju većine migranata iz država Bliskog istoka i Afrike koji su masovno nadirali u Europu prije nešto više od godinu dana. No osim što ih je njemačka kancelarka Angela Merkel svojom politikom otvorenih vrata pozvala u Njemačku, portal Finanzen 100, sada pokazuje i financijsku pozadinu želje brojnih migranata za životom baš u Njemačkoj.

Najviše Turaka i Sirijaca

Podaci pokazuju (a vidljivi su na zemljovidu gore), kako su prosječna primanja kućanstva u čak 131 državi svijeta manja nego što iznosi socijalna pomoć za obitelj s jednim djetetom u Njemačkoj. Prema objavljenim podacima, takve obitelji od njemačke socijalne službe primaju u prosjeku 1200 eura, dok, primjerice, prosječno kućanstvo u Hrvatskoj ima primanja od oko 1000 eura. Slična je situacija i u drugim europskim državama, posebno onima koji su nekada pripadali istočnom bloku pa ne čudi toliki interes za preseljenje u Njemačku ne samo migranata iz Sirije ili Afganistana već i iz Bugarske i Rumunjske. Njemački Zavod za zapošljavanje objavio je kako je u prošloj godini svaki četvrti stanovnik Njemačke koji prima socijalnu pomoć – stranac. Od toga najveći broj, njih 295 tisuća su Turci, slijede Sirijci kojih je 242 tisuće, a na trećem mjestu su njemački susjedi i članovi Europske unije Poljaci, njih gotovo 93 tisuće. Zavod za zapošljavanje je objavio podatke o najvećem porastu tražitelja socijalne pomoći od njemačke države, a pokazalo se kako je porast od 229,4 posto zabilježen kod došljaka iz Eritreje te 195,4 posto kod tražitelja socijalne pomoći iz Sirije. Istovremeno broj Nijemaca koji žive od socijalne pomoći prošle je godine smanjen za gotovo 240 tisuća korisnika.

Negodovanje Nijemaca

Ovu izdašnu pomoć Njemačka daje na temelju takozvanog programa Hartz IV. koji u prosjeku jednom članu obitelji daje potporu od 404 eura, koja uz plaćeni stan i režije naraste i do 800 eura po osobi. Kada se pogledaju prosječne plaće u državama okruženja, uključujući i Mađarsku kao i navedenu Poljsku, nimalo ne čudi što se toliki broj ljudi odlučuje za odlazak u Njemačku. S druge strane, objava ovih podataka u njemačkim medijima dodatno je zaoštrila retoriku i odnos prema migrantima jer sve je veći broj onih koji smatraju kako je došlo vrijeme da se socijalna pomoć za strance smanji.

Foto: VL

>> 'Žena s plaćom od 3000 kuna koja radi i nedjeljom ne može biti sretna'

>> Hrvatska je jedina tranzicijska zemlja u kojoj su plaće manje nego 2010.

Komentara 19

Avatar R & I
R & I
09:30 24.02.2017.

Najveci neradnici na Svijetu... Sve bi da im se servira.... Muslimani dojdu u zapadne zemlje i namecu svoju kulturu a zapadnu kulturu ne prihvacaju... Gledaju zapadne zene,n a njihove čim se pogledaju odmah bi ratovali... Neka se vrate odakle su dosli....

SE
sesede
09:35 24.02.2017.

Ne, Hrvatski drzavljani ne koriste niti su ikada bili na jaslama Njemacke.

PS
psiho84
09:34 24.02.2017.

to je balon koji ce prije ili kasnije puknuti, a svi su uceni sto se dogodi kada njemacka pukne i reorganizira se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije