Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najčitanije

Karlovčani životne probleme lakše prevladaju uz Mani Gotovac

knjige
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
06.01.2013.
u 13:36

Vrlo su traženi i drugi naslovi popularne psihologije, ali i oni s medicinskom tematikom, koji govore o zdravoj prehrani i slično

Do knjige “Fališ mi” Mani Gotovac u karlovačkoj Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić lani je gotovo nemoguće bilo doći. Vrlo čitano bilo je i “Čudo u Poskokovoj dragi” Ante Tomića, “Kule u zraku” Stiega Larssona, “Sluškinje” kathryn Stockett i Jo Nesbo “Crvendać”.

 Lakše se nose s boli

 Top listu načitanijih djela u 2012. potom čine Mirjana Krizmanić “Tkanje života”, Brenda Joyce “Tamni plamenovi”, Judith MacNaught “Kraljevstvo snova”, Lisa See “Djevojke iz Šangaja i Marija Jurić Zagorka “Gordana”. Osim što sve popularniji postaju domaći autori, vidljivo je i da sve omiljenije štivo nisu samo krimići, nego i psihologija i duhovnost.

 – “Fališ mi” Mani Gotovac i “Tkanje života” Mirjane Krizmanić su knjige osobnih, traumatičnih iskustava. Naši korisnici u njima vjerojatno pronalaze svoje životne teškoće te se čitajući ih lakše nose sa svojom boli i prevladavaju probleme. Tražena je i popularna psihologija, medicina, knjige o zdravoj prehrani i sve one koje nose naslov kako si pomoći. Jedan od razloga što su takvi naslovi vrlo traženi svakako je i taj što svjedočimo mnogim ružnim događajima. Stoga u knjizi mnogi pronalaze utjehu i nešto što će im pomoći – napominje ravnateljica karlovačke knjižnice Frida Bišćan.

Dodaje da se svake godine posudi oko 400 do 450.000 naslova. Korisnika je preko 200.000, a posjetitelja još i tri puta više. Velika briga i pažnja posvećuje se čitateljima svih dobi. Najmlađi su u 2012. najradije čitali “Gregorov dnevnik” Jeffa Kinneya, “Hekatinu školu” Rachel Hawkins, “Ja sam broj četiri” i “Snaga šestice” Pittacus Lore, ali i Sanju Pilić, Miru Gavrana i Jasminku Tihi- Stepanić.

 Zastupljena sva građa

 Unatoč novim tehnologijama, zanimanje za knjigu i dalje je veliko. Pao je malo jedino interes srednjoškolaca. Međutim, u e obliku ipak ne mogu pronaći sve što im je potrebno.

 – Imamo stalnu nabavu. Čim iziđu novi naslovi, odmah se nabavljaju. Nastojimo da je zastupljena sva građa. Onu za djecu naručujemo po preporukama Hrvatskog knjižničarskog društva. Imamo i puno novina, časopisa, enciklopedija, CD-a i DVD-a. Na našem Glazbenom odjelu može se također naći puno toga zanimljivog. Zastupljena je sva glazba, klasična, zabavna, rock, jazz... Tu su također i knjige o glazbi, a povremeno se održavaju i zanimljive radionice – kaže ravnateljica knjižnice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije