Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovčani na nogama

Obranila bi ih 54 km nasipa "teških" 320 milijuna kuna, a to će čekati još godinama

13.10.2015., Karlovac - Zbog visokih vodostaja rijeka Kupe i Korane u Karlovcu je pripremno stanje obrane od poplava. Gradjani grade zecje nasipe, a u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Karlovca pune se vrece s pijeskom za obranu od poplava.  Photo: Krist
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
14.10.2015.
u 07:00

Strahuju da će se ponoviti situacija od lanjskoga rujna

Prema prognozama, najveći će vodeni val kroz grad proći u noći na petak. Tada će Kupa i Korana narasti na više od osam metara, možda i osam i pol, što znači da Karlovac čeka velika poplava poput one lanjskog rujna.

Ali imamo dovoljno vremena, više tehnike i znanja no lani kako bismo se pripremili i pokušali ublažiti posljedice. U gradu bi voda mogla prodrijeti u podrume, no najviše će problema biti u selima u Pokupskoj dolini do Šišljavića, ali i mjestima uz Mrežnicu i Koranu – ističe gradonačelnik Damir Jelić, koji s članovima Stožera za zaštitu i spašavanje vodostaje prati iz sata u sat.

Opasna klizišta

Korana i Kupa jučer su bile na razini pripremnih mjera, na oko pet metara visine, no očekuje se njihovo bujanje, ali i aktivacija brojnih klizišta koja još od lani nisu sanirana i opet su prijetnja, posebno ono na Jelsi.

– Stavljamo vreće s pijeskom jer se bojimo bujice s brda. Kada rijeke narastu, ta voda nema kamo, pa nam je lani nekoliko puta poplavila dvorište i podrume – kaže Kata Palajsa s Tičarnice. Županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković tvrdi da su sve službe spremne, pune se vreće za zečje nasipe, a mjesni odbori već su ih dobili. Prema najavi Hrvatskih voda, još 50.000 vreća stiže u Karlovac, a isto toliko ih je već u skladištu.

– Spremni smo i na moguću evakuaciju ljudi i imovine. Na terenu imamo 250 vatrogasaca, dodatnu opremu, posebne čamce – dodaje Franković. Gradski odjeli popisuju i starije stanovnike koji žive sami kako bi ih se u slučaju potrebe moglo evakuirati.

Ne može bez štete

Godinama se Karlovac suočava s poplavama, a u posljednje vrijeme i više jer u kratkom vremenu padnu veće količine oborina, što djeluje razarajuće: otvaraju se klizišta, rijeke naglo bujaju. Rješenje će se, pak, morati čekati još godinama.

– Karlovac je ostao jedini nebranjeni grad od poplava u Hrvatskoj i zato ne postoji sustav kojim možemo provesti vodeni val kroz Karlovac bez štetnih posljedica. Nakon nasipa u Gornjem Mekušju, koji je ove godine završen, do gradnje nekog novog, nažalost, zbog brojnih imovinskopravnih problema proći će još dosta godina. Priprema se projektna dokumentacija za cijeli sustav obrambenih nasipa uz Mrežnicu, Koranu, Kupu. U Karlovcu trebaju biti sagrađena još 54 kilometara nasipa s ustavama, crpnim stranicama, preljevnim objektima te pregradom u Brodarcima uz postojeći kanal Kupa – Kupa. Sve će to stajati 320 milijuna kuna – objašnjava Biljana Željeznjak, voditeljica karlovačke ispostave Hrvatskih voda.

>>Karlovcu prijete poplave, prognoziraju razine Kupe i Korane i do 8,5 metara

>>Nevrijeme zadesilo Pelješac, mještani se bore protiv strašnih poplava i odrona

Komentara 3

SW
swimm
07:46 14.10.2015.

A kolika je tek cijena štete i tako godinama,pa vreće za pijesak,vatrogasci,logistika...da i ne spominjem muke kroz koje građani prolaze

DU
Deleted user
08:07 14.10.2015.

Možda da građani izvade glave iz ***** pa da se ujedine i zajedno zatraže da im se nasip izgradi. A ne da krekeću svaki puta kada dolazi poplava ili da jednostavno sva sredsta od poreza prestanu uplaćivati u državni proračun i tako prisile državu da nešto poduzme. Jadni građani to bi značilo da bi morali sami nešto poduzeti što je još gore morali bi surađivati. Što je nečuveno jer kako bi to izgledalo da svoje uzdignute noseve spuste da bi surađivali.

FI
Fisherman
11:45 14.10.2015.

Pa napravio bi vama SDP nasip ali jbg....nemogu placati americke savjetnike 2 milijona eura godisnje i vama graditi nasip....vi ste stavljeni na cekanje...imaju precih stvari od vas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije