Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVEDNIJE

Karlovčani će uskoro moći ugraditi vodomjere u svoje stanove

vodovod
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
29.03.2010.
u 14:29

Nekima će to račune sniziti, ali nekima i povećati, jer do sada se cijena vode za svaki stan računala tako što se ukupna potrošnja vode u zgradi dijelila s brojem stanara.

Karlovačke gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija i Inkasator pripremaju projekt koji će omogućiti vlasnicima stanova u zgradama da ugrade vlastiti kontrolni vodomjer.

- Prikupljamo ponude onih koji nam mogu ponuditi tehničko rješenje ugradnje dodatnih vodomjera u stanove. Problem je isključivo tehničke prirode - neki stanovi imaju nekoliko vertikala vodovodnih instalacija, neki samo jednu, što olakšava posao. Primjerice, ondje gdje ima više vertikala vlasnik stana morat će ugraditi nekoliko kontrolnih vodomjera koji će mjeriti potrošnju vode posebno u kuhinji, a posebno u kupaonici ili drugoj prostoriji i ‘'zbrajati'’ rezultate – objasnio nam je Vlatko Ivka, direktor Inkasatora.

U Karlovcu ima oko šest stotina starijih zgrada čiji bi stanari mogli biti zainteresirani za ugradnju vlastitih vodomjera. Inkasator i Vodovod i kanalizacija su model koji žele primijeniti u Karlovcu ‘'naučili'’ od kolega u Sloveniji.

- Te će zgrade i dalje imati središnji, glavni vodomjer koji će očitavati potrošnju u cijeloj zgradi, odnosno kojemu će kontrolni vodomjeri iz svakog stana ‘'slati'’ podatke o potrošnji vode u pojedinom stanu. Čitav je sustav digitaliziran, tako da naši djelatnici neće morati ulaziti u zgrade ako su vrata zaključana, nego će izvana moći očitavati stanje na vodomjeru – glavnom i kontrolnom – rekao je direktor Vlatko Ivka.

Naplata vode na taj će način svakako biti pravednija, jer će vlasnici stanova plaćati stvarno potrošenu vodu. Nekima će to račune sniziti, ali nekima i povećati, jer do sada se cijena vode za svaki stan računala tako što se ukupna potrošnja vode u zgradi dijelila s brojem stanara pa zbrajali iznosi po broju ukućana u svakome stanu.

- Cijenu ugradnje vodomjera još ne znamo jer smo tek u fazi pronalaska tehničkog rješenja, ali za nekoliko ćemo mjeseci imati sve podatke i moći ćemo početi realizaciju ovoga projekta – rekao je Vlatko Ivka, direktor Inkasatora.

Kontrolni vodomjeri bit će ugrađeni u zgradama gdje se 51 posto suvlasnika odluči za ugradnju. To će u nekim objektima biti i prepreka uvođenju te pogodnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije