Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSKUPLJENJE

Karlovčani će kubik od 1. kolovoza plaćati 3,36 umjesto 2,88 kuna

vodovod
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
23.07.2010.
u 14:16

Osim 33 posto skuplju vodu i odvodnju, od 1. srpnja izdvajat će i kunu više po potrošenom prostornom metru vode za investicije – tj. gradnju pročistača

Karlovački je gradonačelnik odlučio - pitka voda od 1. kolovoza poskupljuje 16,6, a odvodnja 16,5 posto, što je ukupno povećanje cijene vode 33 posto. Građani će tako za potrošeni kubik pitke vode izdvajati 3,36 kuna, umjesto 2,88, a za odvodnju 2,75 umjesto dosadašnjih 2,36 kuna po kubiku.

Tražili čak 68 posto

Cijena vode za gospodarstvo neće se mijenjati.

– Tražili smo poskupljenje od 68 posto, ali je gradonačelnik donio ovakvu odluku. U našoj cijeni bila su uključena i sredstva koja bismo trošili za investicije, točnije za obnovu vodovodne mreže, koja je u lošem stanju. Samo u prvih pet mjeseci imali smo 458 intervencija na mreži, što znači dnevno i do osam popravaka zbog puknuća vodovodnih cijevi. Stoga smo željeli osigurati sredstva da određenim tempom zamjenjujemo dotrajale cijevi i tako, dugoročno, uštedimo – kazao je Ivan Mrzljak, direktor Vodovoda i kanalizacije.

Tvrtka će, tvrdi direktor, s novom cijenom vode uspjeti održati poslovanje samo ako dodatno uštede na vlastitom poslovanju i ako ne poskupe energenti uz koje su vezani - posebno struja i nafta. Novac za investicije morat će tražiti od državnog proračuna, Hrvatskih voda ili Grada Karlovca, preporučio im je gradonačelnik u odluci.

Socijalno ugroženi kubik vode plaćat će 2,02 kune, 30 posto manje nego do sada, a za odvodnju 1,65 kuna - također 30 posto manje.

Preko leđa građana

Osim 33 posto skuplju vodu od kolovoza, Karlovčani od 1. srpnja plaćaju i kunu više po kubiku vode za investicije u vodoopskrbi. Do sada su izdvajali 0,97 kuna po kubiku pitke vode za izgradnju pročistača i vodovodne i kanalizacijske mreže. Riječ je o projektu vrijednom 36 milijuna eura, za koji ISPA EU fonda izdvaja 22 milijuna, a Vodovod 10 milijuna eura.

Građani podržavaju činjenicu da Grad i Vodovod žele graditi, a kažu, sve ide preko njihovih leđa.

Marija Brkić kaže da za umirovljenike izgleda dolazi crna jesen, jer svi najavljuju poskupljenje - od struje do vode, plina. Slično misli i Dragica Milčić. Ta nezaposlena Karlovčanka kaže da je svako poskupljenje neželjeni udar za kućanstva.

Komentara 2

RA
Razum
19:51 23.07.2010.

Da li ste vi normalni? A poskupi 16.5% i B poskupi 16.5% i vama je to poskupljenje od 33 posto? Ne, to je i dalje poskupljenje od 16.5% To je osnovnoškolska matematika.

MU
muthafka
17:06 25.07.2010.

nisam baš oduševljen poskupljenjem ali izgleda tako mora biti; htio bih ukazati na jednu drugu stvar: gospoda nam cijene formiraju na kapitalistićki način a vodu obračunavaju na socijalistićki tj solidarno prema broju članova domaćinstva!! gospodo, ugradite nam VODOMJERE U SVAKI STAN a onda formirajte cijene kako hoćete!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije