Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Epilog Jovanovićeve odluke

Karlovački ravnatelji Erdeljac i Jakšić tužit će ministarstvo

sumarska
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
27.05.2014.
u 13:58

Više nema praga, a upravo zbog upisivanja s premalo bodova u jesen 2012. dva karlovačka, kao i još dvadeset ravnatelja u Hrvatskoj razriješena su svojih dužnosti

Sada je vidljivo da je bilo riječ samo o političkoj osveti. Prijava je pokrenuta iz škola, koja se željela riješiti nepodobnih. Kolegica iz Osijeka dobila je spor na Ustavnom sudu i sada slijede nove tužbe. To je presedan. Čekam samo priliku da uzvratim udarac. Tužit ću i školu i ministarstvo – poručuje Robert Erdeljac, nekadašnji ravnatelj Šumarske i drvodjeljske škole nakon što je donijeta nova odluka po kojoj za upis budućih srednjoškolaca više nema utvrđenog praga.

Bez loših namjera

A upravo zbog upisivanja učenika s premalo bodova u jesen 2012. kažnjena su dva karlovačka ravnatelja.Erdeljac je sam podnio ostavku i tako preduhitrio Jovanovića, dok je Damir Jakšić, sada direktor Čistoće, razriješen dužnosti u Prirodoslovnoj školi Karlovac.

Takva sudbina zadesila je još dvadeset ravnatelja u Hrvatskoj, koji su, da bi popunili prazna mjesta upisali 149 učenika mimo pravila. Novčano su kažnjeni, razriješeni bez naknade i dobili desetogodišnju zabranu obnašanja ravnateljskog posla.

Kriteriji zbog kojih su u ono vrijeme ‘nastradali’ sada su na snazi, pa Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta očekuju brojne tužbe. Zadovoljštinu traže i Karlovčani.

– Imao sam prazna mjesta i 24 uplakanih djevojčica i njihovih roditelja koji su tražili da nešto poduzmem. To je bio ljudski pristup, bez namjere da se učini nešto loše, posebno što su te učenice mogle birati samo između zidara, stolara i sličnih programa. Samo smo željeli ispraviti nelogičnosti.

Međutim, zbog toga smo drastično kažnjeni, a nitko se u to vrijeme nije pitao kako Karlovac ima dva razreda stolara. Iako sam na drugom radnom mjestu, tražim moralnu zadovoljštinu – kaže Jakšić.

Dodaje i da ovakvo mijenjanje pravila zbunjuje i učenike i roditelje. Mnogi se pitaju i što donosi novi zakon.

(Pre)oštre kazne

– Žao nam je što je ministar vrlo oštro kaznio ravnatelje koji su omogućili upis djece gdje je bilo slobodnih mjesta, a ove godine svi se mogu upisati bez obzira na bodovni prag. Brojne izmjene zakona i normativnih propisa zbunjuju ljude koji rade u školstvu, ali i potencijalne ulgače u školstvo. U najavi je i novi zakon, koji će školstvu donijeti nove, nama nepoznate promjene – upozorava županijski pročelnik za prosvjetu Željko Šančić.

Ključne riječi

Komentara 1

LE
leonardoleonardo
13:47 30.05.2014.

Jasni su mi ovi koji su razriješeni dužnosti da se žale, ali Erdeljac "je preduhitrio ministra" i dao otkaz na radno mjesto pa ne vidim kako se on može žaliti, naravno ako je istina što piše u gore navedenom članku :) po toj logici ako se sad donese novi zakon da se može voziti s 1,00 promila, svi oni koji su prije kažnjeni za vožnju do 1,00 promila bi se mogli žaliti :) zakon je zakon, kakav je takav je i treba ga poštovati, za sve je isti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije