Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STARAČKI DOM

Karin: Rekli su nam da nemaju simptome, nitko nam nije rekao da to traje deset dana

Split: Evakuacija korisnika doma za starije i nemoćne, 10 štićenika je pozitivno na koronavirus
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/8
08.04.2020.
u 12:14

Klarin je rekla da su odlučili kako je najbolje, s obzirom na to da je riječ o osjetljivoj populaciji i želeći maksimalno izbjeći rizik, štićenike doma prevesti u bolnicu.

Županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo u Splitu spreman je za današnje testiranje desetak i više djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici iz kojeg još uvijek traje evakuacija 50 štićenika, od kojih je deset pozitivno na koronavirus.

Ravnateljica Zavoda Željka Karin je za Hinu rekla i da su spremni da, nakon što i posljednji štićenik bude prebačen u KBC Split, njihovi djelatnici obave dezinfekciju drugog kata doma na kojem je živjelo 50 štićenika, uglavnom polupokretnih osoba. 

Rekla je da  je Zavod za cijeli slučaj doznao tek u ponedjeljak, nakon što su ih nazvali iz Doma obavijestivši ih da nekoliko korisnika ima temperaturu.

"Odmah nakon toga djelatnici Zavoda, prikladno odjeveni i zaštićeni otišli su u Dom, uzeli briseve ljudima koji su imali višu temperaturu, dok su drugi imali blaže simptome. Sve smo briseve dali na obradu za gripu, a nakon sat vremena su stigli nalazi da nije riječ o gripi. Potom su rađeni preparati za koronu i dva sata kasnije smo dobili test da su pozitivni nakon čega smo odmah obavijestili ravnatelja Doma i medicinsko osoblje", rekla je Karin.

Nakon toga su u dogovoru s ravnateljem KBC-a Split Julijem Meštrovićem i epidemiologom odradili sve u vezi s prihvatom oboljelih štićenika u bolnicu.

Klarin je rekla da su odlučili kako je najbolje, s obzirom na to da je riječ o osjetljivoj populaciji i želeći maksimalno izbjeći rizik, štićenike doma prevesti u bolnicu.

"Nažalost, dogodilo se to što se dogodilo. Virus je ušao u Dom. Toga smo se svi pribojavali. Po izjavi ravnatelja Doma zabranjen je bio ulaz, pa mi pretpostavljamo da, ako uistinu nitko nije ulazio, da je virus unio netko od djelatnika", objasnila je Karin.

Rekla je  da su zaposlenici Doma danas naručeni na testiranje u Zavodu. Karin je  istaknula da je Zavod u roku od 24 sata od dojave, postavio dijagnozu, odradio briseve, evakuirao štićenike, te ocijenila da su napravili sve što su mogli napraviti.

Rekla je i da su evakuirani štićenici uglavnom polupokretne osobe, među kojima je njih više od 20  starosti  90 pa i više godina, dok je prosjek drugih štićenika 87 godina.

Iznenađena je što je ravnatelj Doma Škaričić rekao da su štićenici imali temperaturu desetak dana, jer kada su ih oni sa Zavoda zvali rečeno im je da nemaju simptome i nitko im nije rekao da to traje deset dana.

Pogledajte i video: Na drive-in testiranje na koronavirus možete doći automobilom, taksijem, pa čak i pješke

 

Ključne riječi

Komentara 10

UG
ugroženi
12:30 08.04.2020.

Vjerojatno neki od savjesnih djelatnika ali se ne bih čudio i da je netko od članova obitelji štićenika protivno zabrani isposlovao ulazak u dom. Možda i s umišljajem kako bi se riješio financijskog tereta koji mu je postao pretežak. Sve je ovdje moguće.

SN
snovakor
12:43 08.04.2020.

To da je Ravnatelj znao, da starije osobe imaju već 10 dana temperaturu, bi mu moralo "kapnuti" da nešto ne valja ... i da podigne sve na noge .... ali ...kad sam ugledao njegovu sliku ... prošlo me sve...i još tamo HDZ ... jel to stvarno niko ne prati ništa ?? Jel to moguće ??

Avatar Žac Dubrava
Žac Dubrava
13:16 08.04.2020.

Glup gluplji. Uhljeb od ravnatelja je deset dana tajio temperaturu, a ovi iz zavoda prvo su radili testove za gripu u doba korone. Ali zato su zaposlenici "već" danas naručeni na testiranje. Ma polako, nije priša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije