Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BILA DIO Pink Panther BANDE

Godinama je pljačkala diljem Europe, a sada kaže: Izlaz iz tog svijeta je kao odvikavanje od heroina i kocke

Zagreb: Olivera Ćirković u studiju Večernjeg lista
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
22.11.2022.
u 19:00

Iza Olivere Ćirković je košarkaška karijera, bila je sportska direktorica, ali i pripadnica kriminalne skupine Pink Panther koja je pljačkala diljem Europe. Zbog pljački je i završila u zatvoru

Kao ličnost sam kompleksna, i kad bih se trebala opisati, ne bih znala kako. Ne bih mogla reći tko sam. Kompleksna sam ličnost, i gruba, i nježna, i jaka i slaba. To sam ja... Shodno mojoj ličnosti i karakteru, takav mi je i život – rekla je Olivera Ćirković u razgovoru s novinarkom Lanom Kovačević na Večernji TV.

Iza nje je košarkaška karijera, bila je sportska direktorica, ali i pripadnica kriminalne skupine Pink Panther koja je pljačkala diljem Europe. Zbog pljački je i završila u zatvoru.

Odmalena je, kaže, buntovna, što je valjda i preduvjet za karijeru kakva je iza nje.

- Buntovna ne samo u kriminalu, nego više u normalnom svijetu. Borac sam za pravdu odmalena i tu se već naslućivao moj karakter i bunt. Sklona sam riziku u životu, ali nisam avanturistica, to nikako – veli.

Imala je sretno djetinjstvo i dobre, mudre roditelje prema kojima gaji poštovanje iz ljubavi. Nikad im nije radila probleme u djetinjstvu. Iskazivala je buntovnost na mjestima gdje se to ne očekuje. Na Interliberu je predstavila svoju knjigu "Ja, Pink Panther". Iza nje je velik broj pljački s otuđenih desetine milijuna eura. Za sebe je govorila da je "pošteni lopov". Ako čovjek iz kriminala ima moralni kodeks, onda ga smatra časnim, poštenim lopovima.

- Imati kodeks znači biti pošten. Mnogo nemoralnih djela rade drugi koje smatramo časnima, pa im ne sudimo jer nismo toga svjesni, to su perfidnije igre i perfidniji igrači. I mnogo veće brojke - dodaje.

Časnom kriminalcu bila bi, kaže, prijatelj i pustila bi ga u kuću, no nečasnom, bilo doktoru ili predsjedniku države, ne bi otvorila vrata. U svijet krimanala uveo ju je bivši suprug i upoznao s određenim ljudima. Otškrinuo joj je vrata u svijet koji dotad nije poznavala. Zaljubila se u njega jer je bio šarmantan i galantan, a ne zato što je bio kriminalac. Kad su postali par, rekao joj je čime se bavi.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

- Prijalo mi je, moguće da je to neki sindrom kod žena. Možda žene privlače takvi ljudi, alfa muškarci. Ja sam jača ličnost od njega da bi ne negdje uveo. Postala sam dio toga – veli.

To je bilo vrijeme embarga u Srbiji, kad su ilegalne radnje bile raširene, uključujući i šverc. Do tada je iza nje bila uspješna sportska karijera. Počela se baviti stanogradnjom i došla u situaciju da mora podmićivati službenike. Odlukom da se ode u kriminal dobiva se, kaže, iluzija slobode koja je nerealna, a posljedica je odlazak u zatvor na više godina. Danas dobro zarađuje, ne ovisi o nikome, ambiciozna je i ima planove.

- Poruka je: Ostani i bori se u ovom prljavom svijetu i nađi mali čisti krug ljudi - dodaje.

To ju je naučio život, ne boravak u zatvoru. Tih 15 godina u kriminalu je izgubljeno vrijeme u kojem nikad ne spavaš mirno, to su trenuci lažne sreće, strepnje i stresa. -

Biti učesnik, a ne žrtva, to je definicija života – kaže.

Ne može izdvojiti prvu kriminalnu aktivnost. Ona je bila organizator, a ne neposredni izvršitelj pljački. Otkupljivala je robu za koju zna da potječe iz kriminala, uspinjala se i ulagala novac u kriminalce, kupovala je radnje, iznajmljivala stanove... Zatvorila je cijeli krug i zavladala njime.

- Na kraju sam došla do toga da ja određujem koliki će tko dio dobiti – kaže.

Surađivala je s ljudima raznih nacionalnosti.

- U kriminalu i biznisu nema nacionalizma, već među sirotom narodu. U kriminalu vlada maksimalno bratstvo i jedinstvo – kaže.

Bojala se da će završiti u zatvoru, prvi put je 2006. uhićena s prijateljem u Grčkoj nakon teške krađe draguljarnice. Platili su dvojici izvršitelja da ukradu nakit i satove. Izvršitelji su s ulovom pobjegli, a ona i prijatelj su uhićeni kad ih je zaustavila policija tijekom rutinske kontrole. Prijatelj je otprije imao pajser u automobilu na koji je bio zaboravio, pa su odmah dovedeni u vezu s pljačkom i uhićeni. Tada je postala svjesna opasnosti da kriminal vodi u zatvor.

U zatvoru je provela sedam i pol godina, iako je osuđena na 30 godina, a čak je jednom i pobjegla uz pomoć bratstva iz kriminalnog miljea. Bijeg je bio kompliciran jer zaštitari smiju pucati na zatvorenike koji bježe. Trebalo je puno lukavosti, a pomoglo joj je slikanje po zidu u uredu upravitelja zatvora, koji je bio blizu glavnih ulaznih vrata. Imala je podršku izvana. Došla su, prema dogovoru, dvojica s motociklima koji su trebali donijeti boje, sjela je na jedan od motocikla i pobjegla. Kazna za bijeg nije bila strašna. Teško je objasniti grčko pravosuđe, kaže.

Tamo se odležavaju tri petine kazne, a od toga dio se može odslužiti radom za opće dobro. Uz žalbe i drugo bilo je dovoljno sedam i pol godine. Za bijeg se kazna ne povećava za više od godinu dana, a imala je sreću da je zbog bijega amnestirana 2013.

- Grčko pravosuđe te drži u velikoj neizvjesnosti. Pet godina nisam znala kolika je kazna – otkrila je.

Tko pobijedi vrijeme, taj je pobijedio i zatvor. Trenirala je u zatvoru i radila kao soboslikarica, pa je vrijeme brže prolazilo. Taj joj je posao donosio i razne povlastice. Kad bi došla s posla, brzo bi zaspala od umora i nije imala vremena za crne misli. Rad je lijek, kaže. U zatvoru je imala problema, ali pomoglo joj je to što je bila dominantna psihički i fizički prema ostalim zatvorenicama. Bila je u dobrim odnosima sa zaštitarima.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

Ima li izlaza iz kriminalnog miljea?

- Može, ali jako teško. To je kao odvikavanje od heroina i kocke. To je porok – kaže.

Pomogao joj je sin. Sin ne može krenuti njezinim stopama, sigurna je u to. Može li roditelj prepoznati da je dijete zagrezlo u kriminal?

- Ako ste s djetetom otvoreni od prve godine života, otkrit će vam sve i priznati sve greške. Kad ga pratite odmalena, uvijek znate kako se osjeća – veli.

Ako se dijete drogira, a roditelj to nije znao, znači da nisu bili bliski. Izlazak iz kriminala bio je bolan za nju. Čuje se povremeno s prijateljima iz kriminalnog miljea s kojima se dobrovoljno razišla. - Ne mogu im suditi - kaže. Nikad nije vratila ukradeno.

- Za sve sam odležala zatvorsku kaznu – kaže.

Knjiga će biti ekranizirana i 2023. godini u Grčkoj bi trenalo početi snimanje serije koja i mogla imati više sezona. Uključen je i Dragan Bjelogrlić. Nada se, kaže uz smješak, da će ju glumiti neka zanosna ljepotica.

>> VIDEO U Hrvatskoj nestašica nekih lijekova: Jednog antibiotika moguće neće biti sve do travnja

Komentara 9

PA
Pahor
20:31 22.11.2022.

Nakon maltretiranja cajkama, srpskim glumcima, politicarima, sportasima, dosao je izgleda red i na srpske kriminalce

DU
Deleted user
19:53 22.11.2022.

Zašto ovakvi kriminalni članci uopće dospijevaju u ovaj medij. Ah da, zato jer je u srpskom vlasništvu a tamo je krađa poželjno društveno ponašanje

TW
twisteer
20:31 22.11.2022.

Doslo je vrijeme za srpske kriminalce , pevaljke , njihove zene , kurve . Za vas su likovi tipa Toma Zdravkovic relevantniji od jednog Ive Robica....bas dobar primjer, ziivjeli su otprilike u isto vrijeme...ali za vecenji je relevantniji srpski birtijaskiki neukus .....fuck...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije