Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priprema za konklave

Kardinali započeli zasjedanje prve opće kongregacije u Vatikanu

vatikan (1)
Reuters/Pixsell
04.03.2013.
u 14:52

Prisutno je bilo 142 kardinala od kojih 103 izbornika mlađih od 80 godina. Ostalih 12 kardinala izbornika trebalo bi stići narednih dana. Ukupno ima 117 kardinala izbornika, ali dvojica neće doći u Rim

Kardinali iz cijelog svijeta okupili su se danas u 9.30 sati na prvoj općoj kongregaciji, odnosno sastanku pripreme za konklave. Sastanku, koji je otvorio dekan kardinalskog zbora kardinal Angelo Sodano, prisustvuju i kardinali stariji od 80 godina, dakle i oni koji neće ući u konklave.

Prisutno je bilo 142 kardinala od kojih 103 izbornika mlađih od 80 godina. Ostalih 12 kardinala izbornika trebalo bi stići narednih dana. Ukupno ima 117 kardinala izbornika, ali dvojica (indonezijski kardinal Julius Darmaatmadja zbog bolesti, a britanski kardinal Patrick O'Brien zbog pedofilskih skandala) neće doći u Rim. Inače, ukupno u kardinalskom zboru ima 207 kardinala. Na samom početku svi su zajedno izrekli kratku molitvu Veni sancte spiritus. Nakon toga su prisegnuli držeći ruku na evanđelju. Zatim su izabrana i trojica kardinala koji će s dekanom činiti tzv. posebnu kongregaciju. Izvlačila su se imena iz tri posude, odnosno prema podijeli po redovima kardinala u zboru.

Postoje tri kardinalska reda, odnosno kardinali biskupi, kardinali prezbiteri i kardinali đakoni. Kardinale biskupe će predstavljati kardinal Giovanni Battista Re, kardinale prezbitere kardinal Crescenzio Sepe i za kardinale đakone izabran je slovenski kardinal Franc Rodé. Njihov mandat u posebnoj kongregaciji traje tri dana, nakon kojih se biraju novi. Kardinal Sodano je predložio da prisutni kardinali upute pismo zahvale Benediktu XVI. Taj je prijedlog prihvaćen, ali još nije pripremljen tekst koji će biti upućen Benediktu XVI. papi u mirovini, koji se nalazi u papinskoj palači u Castelgandolfu od 28. veljače od klada je odustao od Petrove stolice. Veliki dio prvog sastanka proveden je u tim proceduralnim stvarima, a onda je i bila pauza za kavu koja je trajala oko 30 minuta. Rasprava je otvorena u 11.45 sati i trajala je do 12.30 sati. U tom razdoblju govorilo je čak 13 kardinala, što znači da su govori bili kratki.

- Govori su bili intenzivni - kazao je tijekom brifinga šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi, koji je također prisustvovao općoj kongregaciji. Govori se simultano prevode na pet jezika (talijanski, francuski, engleski, njemački i španjolski). O detaljima govora nije se moglo doznati, odnosno svi prisutni u dvorani morali su prisegnuti glede tajnosti. U ponedjeljak je najavljen i poslijepodnevni sastanak, ali još nije dogovoreno hoće li se svaki dan održati dva sastanka. Na njima se želi obraditi što više tema. Prema nekim izjavama nekih kardinala iz prekooceanskih zemalja, kao na primjer njujorškog nadbiskupa Timothy Dolana, na kongregacijama će se o svemu razgovarati vrlo temeljito. Posebno neeuropski kardinali žele doznati i što se sve zbiva u vatikanskoj kuriji, što ima u dokumentu koji su sastavila trojica kardinala (Julian Herranz, Jozef Tomko i Salvatore De Giorgi) zadužena za istragu o Vatileaksu.

Dokument od oko 300 stranica ostaje zaključan u papinskim prostorijama za nasljednika Benediktu XVI., ali kardinali koji su ga sastavili mogu ostalima iznijeti neke detalje. Tek kada će biti spremni za konklave, kardinali će većinom glasova izabrati datum početka izbora novog pape. Osim toga trebaju stići i 12 kardinala izbornika. No, ako oni stignu u naredna par dana možda bi kongregacija mogla odlučiti i sazivanje konklave već u petak 8. ožujka. Dakako, ako će do tada biti pretresene sve potrebne teme.

Francuski kardinal Jean Paul Poupard (82), bivši pročelnik Papinskog vijeća za kulturu, drži kako bi ove konklave mogle biti prekretnicom, odnosno da se po prvi puta u povijesti Katoličke crkve izabere za papu nekoga izvan Europe. Gotovo 80 posto katolika će 2025. godine živjeti na južnoj polutki zemlje, a papa koji će biti sada izabran vjerojatno će još biti papom i nakon 12 godina. Ratzinger je izabran za papu u poodmakloj dobi i bio je na Petrovoj stolici osam godina. Kako se mijenja kardinalski zbor, najbolje pokazuju podaci kako je 1910. godine bilo 41 kardinal, od kojih čak 31 Talijana, a ostali Europljani. Kada je izabran Pavao VI. bilo je 29 Talijana, 26 Europejaca i 27 iz ostatka svijeta, a kada je 1978. izabran Ivan Pavao II. bilo je 28 Talijana, 32 Europejca i 60 iz drugih dijelova svijeta. Sada od 115 kardinala ima 28 Talijana, 32 Europejca, 19 iz Sjeverne Amerike, 14 iz Južne Amerike, 11 iz Afrike, 10 iz Azije i jedan iz Oceanije. Gotovo bi bilo logično da 266. papa Katoličke crkve bude neki kardinal izvan Europe.

>>Nedjelja bez angelusa s Papom u mirovini

>> Sve o papinoj ostavci pročitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije