Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAPA UKINUO POVLASTICU

Kardinali, kao i svi građani Vatikana, za kaznena djela idu na državni sud

Pope Francis presides over the Ordinary Public Consistory
Foto: ©Vatican Media/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL
1/3
04.05.2021.
u 22:47

Dosad su kazneni procesi u kojima su bili optuženi kardinali i biskupi bili isključivo u nadležnosti Kasacijskog suda

Papa Franjo novim apostolskim pismom u obliku motuproprija ukinuo je još jedan privilegij koji su imali kardinali, zvani i “prinčevi Crkve”. Dosad su kazneni procesi u kojima su bili optuženi kardinali i biskupi bili isključivo u nadležnosti Kasacijskog suda, a od sada će, u skladu i s nedavnim promjenama vezanim za nadležnost sudskih tijela Države Grada Vatikana, i oni, kao i svi drugi, biti procesirani na sudu Države Grada Vatikana.

Kardinali su, dakle, spušteni na razinu svih ostalih vatikanskih građana. Franjo je modificirao članak 6. zakona o nadležnostima vatikanskog suda, te članak 24. glede nadležnosti Kasacijskog suda u procesima u kojima se sudi kardinalima i biskupima. Prema konstituciji Lumen gentium (Svjetlo naroda) Drugog vatikanskog koncila, u Crkvi su svi pozvani na svetost i imaju jednaku sudbinu u vjeri prema Božjem sudu.

Papa Franjo napisao je u apostolskom pismu kako je na snazi među svima “prava jednakost u dostojanstvu i zajedničkom djelovanju svih vjernika u izgradnji Kristova tijela (n. 32)”. I u konstituciji Gaudium et spes (Radost i nada) Drugog vatikanskog koncila ustvrđuje se kako “svi ljudi imaju istu prirodu i isto podrijetlo, sve je otkupio Krist te uživaju isti poziv (vokaciju) i istu Božju sudbinu. Zbog toga je potrebno da svatko više prepozna temeljnu jednakost među svima (n. 29)”, napisao je Franjo.

Recipročno načelo u kanonskom pravu iz 1983. izneseno je u kanonu 208. gdje se određuje kako među svim vjernicima postoji prava jednakost u dostojanstvu i djelovanju, naglašava Franjo, koji dodaje kako spoznaja tih vrijednosti i načela, koja su postupno sazrijevala u crkvenoj zajednici, potiče danas sve više da se adekvatno uskladi s njima i vatikanski legalni sustav.

U tom smislu u nedavnom govoru na otvaranju sudske godine, papa Franjo pozvao je na potrebu da i kroz zakonske izmjene u sudskom procesu bude uvedena jednakost među svim članovima Crkve i položaj jednakog dostojanstva bez privilegija koji postoje iz određenog vremena koji nisu prikladni odgovornostima koje svakome pripadaju u izgradnji Crkve. To zahtijeva ne samo čvrstu vjeru i ponašanje, već i uzorno držanje u akcijama.

Polazeći od tih razmatranja i na osnovi univerzalnog prava za neke specifične naznačene slučajeve, uočava se danas potreba za dodatnim promjenama u sudskom sustavu Države Grada Vatikana kako bi se svima zajamčio artikulirani sud na više stupnjeva i na crti s dinamikama koje vode napredna sudska iskustva na međunarodnoj razini.

Dakle, kardinali i biskupi kojima će se suditi za kaznena djela koja nisu vezana za kršenje crkvenih zakona kanonskog prava, bit će suđeni na istom vatikanskom sudu kao i sve ostale osobe, odnosno na tri sudska stupnja. Ostaje neizmijenjena, za kardinale i biskupe, autorizacija Pepe da budu procesirani. Nešto slično postoji u ostalim državama u kojima se traži autorizacija parlamenata za procesiranje ministara ili šefova država.

Papa Franjo primijenio je te izmjene predviđene još od Drugog vatikanskog koncila, koje nisu proveli njegovi prethodnici od Pavla VI. dosad.

 

VIDEO U Virovitici počelo prvo hrvatsko drive-in cijepljenje

Komentara 1

CJ
cjepljeni
23:57 04.05.2021.

Ajte najte ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije