Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBOR NOVOG PAPE

Kardinali još uvijek nisu odredili datum konklave

vatikan
Reuters/PIXSELL
05.03.2013.
u 14:40

Do sada je u Rim stiglo 110 kardinala izbornika, a petorica koji još nisu došli nisu najavili nemogućnost dolaska

Kardinali još nisu glasovali o datumu početka konklave, ali od danas od 13 sati zatvorena je Sikstinska kapela za turiste kako bi započeli radovi za njezino prilagođavanje za prihvat 115 kardinala izbornika. Do sada je u Rim stiglo 110 kardinala izbornika, a petorica koji još nisu došli nisu najavili nemogućnost dolaska.

Na današnjoj trećej kongregaciji, kako se nazivaju sastanci kardinala na kojima sudjeluju i oni koji nisu izbornici, odnosno koji imaju više od 80 godina, odlučeno je da se kardinali ne moraju sastajati i poslije podne. Na tri kongregacije govorilo je ukupno 33 kardinala. Detalji govora kardinala nisu za javnost, kako je na današnjem brifingu kazao šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi. Teme koje su obrađivali su govornici odnose se na aktivnost Svete Stolice i njezinih dikasterija, kao i odnos prema biskupima, ali i o obnovi Crkve, evagelizaciji...

"Sjajno vođenje Petrove stolice"

Nije se moglo doznati jesu li kardinali govorilo o Vatileakesu, odnosno aferi curenja informacija izvan vatikanskih zidina. Onda su novinari pitali je li, možda, govorio netko od trojice kardinala iz komisije za vođenje istrage (Julian Herranz, Jozef Tomko i Salvatore De Giorgi). No, ne smiju se doznati ni imena kardinala koji su govorili na kongregacijama.

Na trećoj kongregaciji bili je ukupno 148 kardinala, te je usvojen tekst poruke koju su kardinali uputili Benediktu XVI., papi u mirovini. Poruku je potpisao dekan kardinalskog zbora Angelo Sodanu, a u njoj se zahvaljuje Benediktu XVI. na „sjajnom vođenju Petrove stolice“ i na njegovu „neumornom radu u vinogradu Gospodina“.

U srijedu poslije podne u 17 sati svi kardinali će se okupiti u bazilici sv. Petra na molitvi za Crkvu, a kojoj će, dakako, moći prisustvovati i vjernici. Koji su ključni radovi koje se trebaju obaviti u Sikstinskoj kapeli da bi bila spremna prihvatiti kardinale? Najduži i najveći dio posla je podizanje dijela podne plohe, odnosno njegovo poravnavanje sa stepenicom koja se nalazi prema oltaru. Dakle cijeli pod treba biti u istoj ravnini. Zatim se postavljaju stolovi i stolice za 115 kardinala, kao i stol na kojem će biti tri posude za glasovanje. U jednu posudu kardinali će stavljati listiće sa svojim glasovima, u drugu posudu će se odlagati pregledani listići, a treća posuda s ključem služi za eventualni odlazak bolesnom kardinalu koji je eventualno ostao u hotelu Santa Marta u Vatikanu u kojem odsjedaju kardinali izbornici.

Dvije peći

Zatim u Sikstinsku kapelu trebaju biti postavljene dvije peći. U jednoj se pale listići nakon glasovanja i prebrojavanja glasova. Pošto listići nisu doboljni da načine dim s kojim se obavještava svijet da li je izabran (bijeli dim) ili nije izabran (crni dim) novi papa, za to se upotrebljava druga peć. U tu peć koja ispušta dim iz dimnjaka Sikstinske kapele, koji također treba postaviti, se stavljaju i dodaci s kojima se stvara bijela ili crna boja dima.

Premda je od utorka poslije podne Sikstinska kapela zatvorena za turiste, jer je treba pripremiti za konklave, ipak se o datumu početka izbora novog pape ne može nagađati, upozorio je otac Lombardi.

>> Lažni biskup pokušao se 'ušuljati' na sastanak kardinala

>> Svećenik spalio Benediktovu fotografiju: 'Napustio je stado'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije