Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trend ubrzanog iseljavanja

Kardinal Puljić: Zabrinjava odlazak Hrvata iz BiH

Kardinal Vinko Puljić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
30.06.2018.
u 13:00

U izjavi za agenciju Fena kardinal Puljić je kazao kako iseljavanje vidi i kao nastavak politike koja se temelji na procjeni da je bolje ukoliko Hrvata u BiH bude što manje.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić upozorio je kako je trend ubrzanog iseljavanja Hrvata iz Bosne i Hercegovine već poprimio zabrinjavajuće razmjere ocijenivši kako je sve to dio politike koja mnogima rođenima u BiH "pokušava ogaditi" tu zemlju.

U izjavi za agenciju Fena kardinal Puljić je kazao kako iseljavanje vidi i kao nastavak politike koja se temelji na procjeni da je bolje ukoliko Hrvata u BiH bude što manje.

Vrhbosanski nadbiskup je podsjetio na činjenicu kako je prema podacima prikupljenim tijekom blagoslova domova ustanovljeno kako je u 286 crkvenih župa koliko ih ima u BiH broj katolika u 2017. godinu u odnosu na stanje godinu dana ranije smanjen za više od 14 tisuća.

Stalna proizvodnja napetosti u zemlji i stvaranje nesigurnosti te nepostojanje jednakopravnosti zamorili su ljude i oni stoga sve češće i u sve većem broju odlaze, ocjenjuje kardinal Puljić.

"Javnost uporno čini da se ljudima zgadi ova zemlja i život u njoj jer se forsira samo negativno", kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Komentirajući imenovanje biskupa Henryka Hosera apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, kazao je kako je tu Crkva u BiH u jedinstvu s općom crkvom.

"Što Sveti otac predloži i odluči to vrijedi i za nas u BiH te ne donosimo posebni stav nego prihvaćamo papinu odluku", kazao je Puljić.

Kardinal Vinko Puljić
1/11
Ključne riječi

Komentara 48

CI
cinbenik
13:52 30.06.2018.

Uzrok iseljavanja Hrvata iz BiH,je u djelovanju stranke opasnih namjera i poHercegovacenja Hrvata...BiH Hrvati su zrtve emigrantske politike i katoličkih misija,zbog neuspjelih experimenata nestaje Hrvata iz Bosne,a posebno Posavine... Crkva je uvijek bila na strani HDZe unistavackog zla,pa tako snosi veliku odgovornost za rezultate biste je Hrvata uopće,a posebno u Bosni.

DU
Deleted user
13:23 30.06.2018.

Što se mene tiče možete se svi iseliti iz BiH ali samo zaobiđete Hrvatsku Široko vam polje tamo u Njemačkoj, Švicarskoj,Kanadi.

SK
skupiduša
14:38 30.06.2018.

Organizirano ste ih dovukli u Hrvatsku, podijelili domovnice, stanove, položaje i sve privilegije, a sada biste htjeli da su i tamo. Ne može se sjediti na dvije stolice, izgleda i može!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije