Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi nadbiskup koadjutor

Kardinal Puljić već nazvao Tomu Vukšića svojim nasljednikom

Papa Franjo imenovao je vojnog biskupa u BiH mons. Tomu Vukšića nadbiskupom koadjutorom Vrhbosanske nadbiskupije
Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL
1/3
23.01.2020.
u 19:55

Započela rekonstrukcija na čelu Crkve u BiH, nakon nadbiskupa Tome Vukšića dolaze tri nova biskupa

Sveti Otac imenovao je vojnog biskupa u Bosni i Hercegovini mons. Tomu Vukšića nadbiskupom koadjutorom Vrhbosanske nadbiskupije, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice, a istodobno tu je vijest s javnošću u Sarajevu podijelio i apostolski nuncij, nadbiskup Luigi Pezzuto. Ovaj izbor dogodio se uoči 75. rođendana vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića kada se po odredbama kanonskog prava treba papi poslati zahtjev za umirovljenje. Prošle godine mostarsko-duvanjski biskup ispunio je godine za umirovljenje, a uskoro se očekuje da će to biti slučaj i s banjalučkim biskupom Franjom Komaricom. U međuvremenu se i pomoćni sarajevski biskup Pero Sudar odreknuo službe. Uz obnašanje dužnosti koadjutora nadbiskupa, mons. Vukšić bit će apostolski upravitelj vojnoga ordinarijata na čijem se čelu nalazi od 2011. godine.

Ekumenizam i dijalog

Iako se u dijelu medija nagađalo da bi mons. Vukšić mogao postati nadbiskup, odluka pape Franje bila je ugodno iznenađenje. „Ove godine čestitke su dvostruke: jedna je za imendan, a druga je da vam je Sveti Otac dodijelio pomoć za vaše pastoralno djelovanje imenovavši nadbiskupa koadjutora, a izbor Svetog Oca pao je na preuzvišenog gospodina mons. Tomu Vukšića“, kazao je nuncij Pezzuto nakon čega su svi prisutni dugim pljeskom prihvatili ovo imenovanje.

Izrazio je čestitku i dobre želje, napominjući da su imenovanja u isto vrijeme i odgovornost za narod Božji. Vukšić je uzvratio zahvalom papi Franji i, čestitajući imendansku čestitku kardinalu Puljiću, među ostalim zaželio da u BiH sve više jačaju “poštovanje, zajedništvo i suradnja među svim ljudima i narodima te ekumenizam među kršćanima i dijalog među religijama”.

Najavio je da će nastaviti aktivno raditi na jačanju jedinstva Katoličke crkve u BiH, napose između svjetovnog i redovničkog klera. Vrhbosanski nadbiskup kardinal Puljić rekao je da se raduje imenovanju koadjutora, nazivajući ga nasljednikom. “Ova Crkva treba žrtve i ljubavi da se, kao što sam rekao, izgrađuje zajedništvo. Zato, ono što si stekao tijekom trideset godina života i rada na području ove mjesne crkve, sada će ti biti velika pomoć da možeš nastaviti kao nadbiskup koadjutor u ovoj Crkvi, a danas-sutra, kada ja prestanem, ti ćeš nastaviti”, riječi su kardinala Puljića.

Doktorirao orijentalne studije

Mons. dr. sc. Tomo Vukšić rođen je 9. siječnja 1954. u Studencima pokraj Ljubuškog. Za svećenika je zaređen u rodnom mjestu 29. lipnja 1980. Na poslijediplomskom studiju u Rimu magistrirao je na Papinskom institutu za orijentalne studije, a zatim je na Papinskom sveučilištu Urbaniana magistrirao s pravno-ekumenskom tematikom. Doktorirao je na Papinskom institutu za orijentalne studije. Sveučilišni je profesor istočne teologije, ekumenizma i patrologije na Bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, kanonskoga prava, ekumenske teologije i patrologije na Teološkom institutu u Mostaru. Obnašao je brojne dužnosti, uz ostalo i člana Mješovitoga povjerenstva za primjenu Ugovora između Svete Stolice i BiH. 
Vukšića je za prvog vojnog ordinarija u BiH imenovao papa Benedikt XVI. Poznata su i njegova javna zauzimanja za ostvarenje jednakopravnosti svih naroda i građana te zagovor ostvarenja mira i sloge u BiH. 

Komentara 1

ME
Mesko
05:43 24.01.2020.

To nas u Hrvatskoj ne interesira. Neka si biraju za biskupe koga hoće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije