Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRŽAVNI TAJNIK SVETE STOLICE U POHODU HRVATSKOJ

Kardinal Parolin citirao biskupima Papu o potrebi poniznosti i skromnosti

Vatican's Secretary of State puts ashes on a cardinal's head in Rome
Foto: REMO CASILLI/REUTERS
1/3
11.05.2022.
u 14:00

Istaknuo je da bi mu bilo drago čuti što oni njemu imaju kazati te da zna da oni “svoju pastirsku službu obavljaju s oduševljenjem, brinući se za Božji narod, svećenike i sjemeništarce, i to im je na čast”

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin svoj je posjet Hrvatskoj započeo susretom s hrvatskim biskupima na njihovu izvanrednom zasjedanju na zagrebačkom Ksaveru, koje je upriličeno u povodu njegova dolaska na obilježavanje 30. obljetnice hrvatske državnosti i 25. obljetnice ugovora između Hrvatske i Svete Stolice. Nakon što je rekao kako ga raduje četvrti dolazak u Zagreb, dodao je kako su “u ovih 30 godina, država i mjesna Crkva poduzele vrlo važne korake, koje je Sveta Stolica s velikom pažnjom pratila”.

– Nekoliko godina nakon osamostaljenja, Vlada je prepoznala posebnu povijesnu i kulturnu ulogu mjesne Crkve, kao i njen društveni položaj, te potpisala i ratificirala četiri bilateralna sporazuma sa Svetom Stolicom, između 1996. i 1998. godine. Uspostavljen je Vojni ordinarijat te pet drugih biskupija. Vratila se nastava vjeronauka u školama i nastava teologije na državnim sveučilištima. Otvoreno je Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu, nekoliko katoličkih škola, a izgrađene su i obnovljene brojne crkve – rekao je kardinal Parolin, koji je u svojem pozdravnom govoru citirao božićni govor pape Franje Rimskoj kuriji od 23. prosinca 2021.

– Draga subraćo, tako bogato naslijeđe u vašim je rukama i pozvani ste ga čuvati i učiniti još plodnijim, sjećajući se prošlosti, živeći sadašnjost, stvarajući budućnost, baš kao što nas uči papa Franjo: „No, kako sjećanje ne bi postalo zatvor prošlosti, potreban nam je još jedan glagol: generirati – stvarati. Skroman čovjek – ponizni muškarac, ponizna žena – brine i o budućnosti, a ne samo o prošlosti, jer zna gledati naprijed, zna gledati u grančice, sa sjećanjem punim zahvalnosti. Ponizan stvara, poziva i gura prema nepoznatom. Dok ohol ponavlja, rigidan je – rigidnost je izopačenost, to je aktualna izopačenost – i zatvara se u svom ponavljanju, osjeća se sigurnim u ono što zna i boji se novog jer ga ne može kontrolirati, osjeća se destabiliziranim zbog toga… jer je izgubio pamćenje. Ponizan prihvaća da bude propitivan, otvoren je novostima i čini to jer se osjeća jakim u onome što mu prethodi, u svojim korijenima, u svojoj pripadnosti. Njegovu sadašnjost nastanjuje prošlost koja mu s nadom otvara budućnost. Za razliku od oholog, on zna da ni njegove zasluge ni njegove ''dobre navike'' nisu načelo i temelj njegova postojanja, stoga je sposoban vjerovati, dok oholica nije – rekao je kardinal Parolin hrvatskim biskupima na početku svojeg posjeta.

Istaknuo je da bi mu bilo drago čuti što oni njemu imaju kazati te da zna da oni “svoju pastirsku službu obavljaju s oduševljenjem, brinući se za Božji narod, svećenike i sjemeništarce, i to im je na čast”.

VIDEO Objavljena nova karta najtrusnijih područja: Pogledajte gdje se nalazi Hrvatska.

Komentara 3

BE
Beyonder
16:50 11.05.2022.

Hahahahaha dok popadija trekelja o poniznosti i skromnosti!!

RO
ronyday
15:55 11.05.2022.

Nažalost to nije naš papa.

VA
vadis1
15:05 11.05.2022.

Ovo sto je kardinal Parolin rekao odnosi se na svakog covjeka a na biskupe i kler u Hrvatskoj i pogotovo. Skromnost je vrlina a ne mana! Oholost i bahatost su porivi koji najprije unistavaju ohole i bahate. Proslosti se sjecamo u sadasnjosti zivimo a u buducnost gledamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije