Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA KOGA JE TOČNO MISLIO?

Kardinal Bozanić prozvao zbog nekulture govora i vulgarnosti

Zagreb: Kardinal Bozanić predvodio misu i korizmenu procesiju povodom godišnjice zagrebačkog potresa
Tomislav Miletic/PIXSELL
31.03.2021.
u 12:25

Njegove se riječi itekako mogu primijeniti na mnogobrojne javne istupe u posljednje vrijeme, premda ih kardinal Bozanić nije poimence apostrofirao

Nažalost, u javnosti smo već duže suočeni s poražavajućom nekulturom govora, s grubostima, vulgarnošću, neistinama ili doziranim poluistinama - poručio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u svojoj ovogodišnjoj uskrsnoj poslanici, koja je u objavljena u srijedu u podne.

„Nema nikakve dvojbe da se novi prostori privatnoga i javnoga komuniciranja, kakve nude posebice društvene mreže, osim za promicanje dobra, mogu iskoristiti i za loše ciljeve unoseći gotovo strategijski pomutnje u javnost. Posljedice toga posebno su teške kada se nekultura govora prenese i smatra prihvatljivom u javnim medijima, u područjima odgoja i obrazovanja, u političkim raspravama ili u poslovnim odnosima. Valja pripaziti da to nije samo pokazatelj duha ljudi koji se time koriste, nego zabrinjavajuće unošenje sredstava destruktivnosti koja otvara put nasilju“, rekao je kardinal Bozanić, a njegove se riječi itekako mogu primijeniti na mnogobrojne javne istupe u posljednje vrijeme, premda ih kardinal Bozanić nije poimence apostrofirao.

On se, zapravo, pozvao na šutnju sv. Josipa, koja kako je rekao, „usmjerava i upozorava“.

„Josip je dao prednost djelima. Ona su bila vidljiva i čujna. Ako djelima nemamo što reći, uzaludno je gomilati neodgovorne riječi. Tako i pojedinci, a pogotovo institucije, najprije svojim djelovanjem, trebaju pridonositi oplemenjivanju odnosa među ljudima, a zatim i govora koji je temeljen na istini“, poručio je kardinal Bozanić u svojoj uskrsnoj poruci, dodavši kako smo „svjesni smo da i ovo vrijeme potresâ i pandemije ostavlja tragove na svima i pojačava društvenu napetost“.

„Mislima i molitvom pratim naše obitelji, a osobito djecu i mladi naraštaj. Za njih je važno da ih odgajamo, da im primjerom pokazujemo blizinu kršćanske ljubavi i ljepotu redovitoga izvršavanja svakidašnjih dužnosti i u izvanrednim okolnostima. Bilo mi je drago prošlih tjedana slušati svjedočanstva svećenika koji su, pohađajući obitelji u njihovim domovima radi božićnoga blagoslova, osjetili koliko vjernicima znači svećenička, očinska briga, blizina i povezanost s Crkvom. Taj je odnos uzajaman te u vremenima raznih odvojenosti i poljuljanih sigurnosti otkriva važnost zajedništva koje proizlazi iz Božje blizine i ljubavi“, poručuje kardinal Bozanić.

Ključne riječi

Komentara 8

RO
romobil
14:13 31.03.2021.

Protiv korupcije, mafije na vlasti ni mukajeta...

DU
Deleted user
13:47 31.03.2021.

Nitko da bi progovorio o ovrhama i razno-raznim nametima. Oni svi nađu sebi svoje teme i to je to. I brzi su kad su oni u pitanju.

Avatar Rotze
Rotze
13:32 31.03.2021.

Mario Zelanović, ugledni pedofil, domoljub, maslinar, kojeg je Gradsko vijeće Starog grada nagradilo Nagradom za životno djelo! Za Uskrs ga proglasite svecem i Vitezom usranih gaća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije