Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIGNUTE OPTUŽNICE

Kardinal Becciu pred sudom. Sumnjiče ga za pronevjeru i zlouporabu položaja

Close-up Cardinal Giovanni Angelo Becciu - Vatican
Vandeville Eric/ABACA/PIXSELL
04.07.2021.
u 12:59

Becciua je papa Franjo otpustio prošle godine, a tijekom dvogodišnje istrage tvrdio je da je nevin. Postao je najviši vatikanski crkveni dužnosnik koji je optužen za navodne financijske zločine

Deset osoba, od kojih i jedan kardinal Angelo Becciu, bivši šefovi vatikanske financijske obavještajne zajednice i dva talijanska brokera koja su sudjelovala u vatikanskoj kupnji zgrade u luksuznom dijelu Londona navodno su izvršili financijske zločine, uključujući pronevjeru, pranje novca, prijevaru, iznudu i zlouporabu položaja.

Becciua je papa Franjo otpustio prošle godine, a tijekom dvogodišnje istrage tvrdio je da je nevin. Postao je najviši vatikanski crkveni dužnosnik koji je optužen za navodne financijske zločine.

Papa je osobno odobrio sučevu odluku da istraži i optuži Becciua. Optužbe su podignute protiv njega uključuju pronevjeru i zlouporabu položaja. Također je osuđena Talijanka koja je radila za Becciua optužena je za pronevjeru.Talijanski brokeri Gianluigi Torzi i Raffaele Mincione optuženi su za pronevjeru, prijevaru i pranje novca. Torzi, za kojim je u travnju izdana tjeralica, također je optužen za iznudu.

Oboje poriču krivnju. Optužene su i četiri tvrtke povezane s pojedinim optuženicima – dvije iz Švicarske i po jedna iz Sjedinjenih Država i Slovenije. Suđenje bi trebalo početi 27. srpnja u Vatikanu, kaže se u priopćenju Ureda za tisak Svete Stolice.

Istragu su vodili promicatelj optužbe, kako se naziva vatikanski tužitelj Gian Piero Milano, njegov pomoćnik Alessandro Diddi i Gianluca Perrone. Istragu je vodila vatikanska žandarmerija na čelu koje se nalazi zapovjednik Gianluca Gauzzi Broccoletti i koja je na vidjelo iznijela veli broj dokumenata, elektronskih aparata, osim sučeljavanja sa svjedocima.Predsjednik suda Grada Vatikana Giuseppe Pignatone odobrio je citiranje desetoricu osoba nakon što je to zatražio ured promicatelja pravde. Tako je zaključena prva faza istrage. Sada dokumentaciju treba proučiti sud tijekom javne rasprave tijekom koje će se sučeliti optužba i obrana.

Kardinal Becciu se ocjenjuje kao “žrtva makinacije” koja te da su ga bez premca izložili “na medijski stup” i samo “zahvaljujući vjeri nalazi snagu za sučeljavanje tu laž s istinom”.

- Konačno dolazi trenutak pojašnjavanja i sud će moći utvrditi potpunu laž i lažnost optužbe - kazao je Becciu.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar gradjanskirat
gradjanskirat
19:50 04.07.2021.

hdzeovac?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije