Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'DISTANCA NA DULJE VRIJEME'

Talijani produžuju karantenu i za Praznik rada?

Italija
Foto: YARA NARDI/REUTERS/PIXSELL
1/7
03.04.2020.
u 15:33

- Koronavirus će izmijeniti naš pristup ljudskim i međusobnim kontaktima. Morat ćemo zadržati distance na duže vrijeme, kazao je šef talijanske civilne zaštite Borrelli.

Poslije Uskrsa provedenog u karanteni, zatvoreni u domovima, i za Praznik rada će se morati ostati u svojim stanovima, procjenjuje šef talijanske civilne zaštite Angelo Borrelli. Talijanska vlada produžila je karantenu do 13. travnja, ali Borrelli drži kako će se još nekoliko tjedana morati pridržavati strogih pravila kretanja kako se ne bi širila zaraza koronavirusa.

- Koronavirus će izmijeniti naš pristup ljudskim i međusobnim kontaktima. Morat ćemo zadržati distance na duže vrijeme, kazao je Borrelli.

Zdravstvena komisija nacionalne akademije Lincei objavila je dokument vezan za upravljanje situacijom nastalom zarazom s virusom Covid-19, a među potpisnicima dokumenta je imunolog, znanstvenik Alberto Mantovani koji u razgovoru za Corriere della Sera kaže kako su lažne sve informacije da je virus kreiran u laboratoriju. Iste su se stvari govorile i za Ebolu, Sars, HIV i
“mogao bih nabrajati…”, kaže Mantovani.

Također kaže kako “ne postoje čudotvorni lijekovi, a tko to najavljuje je neodgovoran, a kada se tako govori izdaje se pravo bolesnicima na nadu”.

No, u dokumentu se govori i o terapijama koje provode liječnici?

- Htjeli smo naglasiti potrebu povratka na vjerodostojnost metodologije istraživanja. Neodgovorno je kazati kako se ima lijek nakon što se vidjelo da su ozdravile dvije osobe. Potrebno je pronaći ravnotežu između hitnosti i strogosti u istraživanju. I sve važne znanstvene revije su suglasne glede važnosti u poštovanju strogih metoda istraživanja kako bi se pomoglo današnjim i budućim
pacijentima. Tko širi vijesti o čudotvornim rješenjima bez znanstvenih dokaza iznevjeruje bolesnike.

Je li moguće pozivati se na kontrolirane eksperimente? Zar nije bolje nešto pokušati neko ne činiti ništa?

- U kontaktu smo s kineskim liječnicima koji su u Wuhanu probali sve, što je i shvatljivo, ali na taj način se ne dobivaju čvrsti dokazi o jednom ili drugom načinu liječenja.

Italija
1/8

Odakle bi trebalo početi?

- Prvo je potrebno dati pacijentu potporu u disanju. Tako se dobije na vremenu da se organizam počinje braniti. Glede antiviralnih lijekova koji su upotrebljavani još nema dovoljno potrebnih dokaza o njihovoj učinkovitosti. Postoje zatim lijekovi kojima se zaustavlja tzv. “prijateljsku vatru”, odnosno nekontrolirani imunološki odgovor koji izaziva štetu, a ne korist. Među te lijekove spada sada već poznati tocilizumab koji je ušao među pravce vodilje u Kini na početku veljače poslije eksperimenata koje je provodio Haiming Wei na sveučilištu Hefei. No, ne postoji sigurnost da je od koristi za neke bolesnike i izučavanje je u tijeku. Ima i drugih ponuđenih opcija lijekova.

A, glede klorokina i hidroksiklorokina, o čemu se mnogo govori, treba kazati da imaju antiviralnu aktivnost s velikim dozama, ali i na imunitetni sustav. Mogu ugušiti imunološki odgovor i u svakom slučaju štetni su za srce. Jako sam zabrinut zbog javnih izjava o tim lijekovima o kojima znanost nije suglasna. Takve izjave mogu izazvati velike štete. Potrebno je podsjetiti na premijer francuske
agencije za sigurnost lijekova koja je objavila kako je dobila prijave o 30 slučajeva teške toksičnosti, među kojima su i tri preminule osobe, povezanih s tim lijekovima. Revija Science je objavila kako su osobe u SAD-u umrle zbog tih lijekova nakon što je predsjednik (Donald Trump) za njih kazao kako su “dar Božji”. Takve informacije bez znanstvenih temelja čine zlo bolesnicima i dezorijentiraju liječnike. Potreba su stroga eksperimentiranja, drži Mantovani.

I glede raznih prognoza koje se čuju o tome do kada će trajati pandemija Mantovani drži kako bi o tome trebali govoriti epidemiolozi, stručnjaci. Ne smije se smanjiti budnost. “U utakmici smo, a utakmice završavaju u devedesetoj minuti, a ne prije”, kaže Mantovani.

VIDEO:Na drive-in testiranje za koronavirus možete doći automobilom, taksijem, pa čak i pješke

Komentara 1

Avatar Evo zore, evo kroasana
Evo zore, evo kroasana
12:39 03.04.2020.

Bezveze. Naš neopisivo briljantni stručnjak dr. Sladoljev kaže da nitko nikad ne bi znao za koronu da nema testova za nju. Vjerojatno nikad nitko ne bi znao ni za infarkt da nema EKG-a, za lom noge da nema rentgena ili za rak da nema CT-a. Ili da je netko gluh bez audio testova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije