Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FEDERALIZACIJA

Karamarko podržao bh. Hrvate, Sarajevo ga dočekalo na nož

hrvatski narodni sabor bih
Foto FENA
01.03.2015.
u 20:30

Referendum, rat, Dayton ni nepravedni mir nisu donijeli trajno rješenje za BiH jer tri naroda nemaju jednak ustavni položaj

        Sa subotnjeg zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH upućen je zahtjev da se ova zemlja federalizira, a Hrvati dobiju svoju većinsku federalnu jedinicu. Predstavnici Katoličke crkve, akademske zajednice, iseljeništva, udruga Domovinskog rata podržali su ove zahtjeve.

Poziv na rat

U pismu je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio da je federalizirana BiH umjesto sadašnja dva entiteta model za višenacionalnu državu, dok je veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio na obraćanju saboru poručio da službeni Zagreb podržava HNS. Nakon što se spustila zavjesa na zasjedanje sabora HNS-a kojemu je nazočilo 420 izaslanika, stigle su oštre osude, prije svega prema prema Karamarku i zaključcima sabora od stranaka iz bošnjačkog političkog kruga iz Sarajeva. Najdalje je otišla stranka Demokratska fronta Željka Komšića koja je Karamarkove izjave nazvala ratnohuškačkim i pojasnila da neće mirnim putem dopustiti da se preda “ono što je sačuvano u ratu”.

Izetbegović za podjelu

Jedan od sudionika sabora i prijeratni zastupnik prve višestranačke Skupštine BiH Zdenko Ćosić podsjetio je kako je HNS predložio identično rješenje o preustroju BiH gotovo istoga dana kada je prije 23 godine održan referendum o nezavisnosti BiH kojim se odcijepila od krnje Jugoslavije, a presudne su bili ruke Hrvata.No, Hrvati tada, kao i danas nisu ostvarili jednakost i traže uniju triju republika što je bio i uvjet da Europska zajednica 1992. prizna BiH. Ćosić je podsjetio i da je bivši bošnjački čelnik Alija Izetbegović u ratnoj 1993. potpisao potajni sporazum sa srpskim čelnikom Momčilom Krajišnikom o podjeli BiH.     

>> 'Zašto moj poziv na jednakopravnost u BiH izaziva takve reakcije? Neka prvo pročita pismo'

>> 'Najoštrije osuđujemo ratnohušhačku izjavu predsjednika HDZ-a Karamarka'

Komentara 42

CO
col3na
21:26 01.03.2015.

Treba u Sarajevo hitno poslati Ivu Josipovica da se duboko nakloni i isprica jer ima jos Hrvata u BiH.Nakon Sarajeva nek se gradjanin Josipovic navrati u Banja Luku jer je tamo prije koju godinu izabran za osobu godine.Ovi sta rezu glave ionako ne vole albine.

MO
mojazemlja
21:17 01.03.2015.

Hrvati su povijesni temelj BiH-a.Aktualna hrvatska vlast ih ne podupire,nego je prepustila jugoslovenima poput Komića da se bori za Hrvate.

CO
col3na
21:14 01.03.2015.

Kazu Tudjman djelio BiH a vidi ovaj cuspajz od "drzave".Hrvate satrali I Srbi I muslimani,a na kraju ih se i odrekli ovi Yugofili koji sada vladaju u Hevatskoj .Svi dobro znamo tko su bili bosanski kraljevi....svi do jednog HRVATI .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije